Sunt reactii adverse ale organismului la diferiti factori de mediu si adesea nu pun viata in pericol. Alergiile au ajuns, insa, sa afecteze astazi tot mai multe persoane. Unii stranuta in preajma florilor, altii respira greu cand ies din casa, unii acuza mancarimi si inflamarea tesuturilor, altii intra in soc anafilactic, fiind astfel la un pas de moarte.
Alergenii, asa cum sunt numiti substantele care determina reactiile exagerate si violente ale organismului sunt extrem de variati si in functie de cantitatea lor depinde severitatea simptomelor alergiilor. Alergia la praf, la polen, la diverse alimente, la animale sau mucegai sunt frecvente, insa, iata o lista a celor mai rare si ciudate forme de alergie citate de literatura de specialitate.
1. Alegia la propriul copil
O tanara de 28 de ani din Marea Britanie se numara printre persoanele diagnosticate cu aceasta forma de alergie extrem de rara. Joanne Mackie a descoperit cu stupoare ca organismul sau reactioneaza ciudat atunci incerca sa se apropie de copilul sau, abia nascut. Mai exact, pielea sa a fost acoperita de arsuri puternice, iar atunci cand a incercat sa-si imbratiseze bebelusul, Makie a simtit dureri atroce in tot corpul.
In urma efectuarii unei biopsii, medicii au descoperit ca femeia sufera de Pemphigoid Gestationis, o boala extrem de rara a pielii, cauzata de o alergie la propriul copil. Potrivit medicilor, afectiunea s-a dezvoltat in timpul sarcinii, iar in lume nu sunt cunoscute decat cateva cazuri similare.
2. Alergia la apa
Aceasta forma de alergie apare la unul din fiecare 23 de milioane de oameni din lume. Cunoscuta sub denumirea de urticarie aquagenica, ea provoaca pete rosii dureroase pe gat si pe piept, la contactul cu apa. Doctorii nu sunt siguri, ce anume provoaca aceasta alergie la apa, dar unii au emis ipoteza, ca nivelul ridicat al histaminei ar juca un rol important.
3. Alergia la sarutat
Desi o persoana nu poate fi alergica la sarutul propriu-zis, un sarut pasional poate constitui un sarut mortal pentru cineva cu alergii grave, alimentare, cosmetice sau medicamentoase. A fost cazul lui Jamie Stewart, de 17 ani, care a intrat in soc anafilactic si a trebuit sa fie spitalizat, dupa ce s-a sarutat cu o persoana care mancase alune.
4. Alergia la sex
Unele femei sunt alergice la lichidul seminal al partenerului lor, iar in cazuri foarte rare aceasta alergie poate provoca moartea. Simptomele includ senzatii de arsura, eruptii cutanate si apar la cateva minute de la contactul sexual. In acest caz, doar prezervativul le poate ajuta pe femei.
5. Alergia la plastic
Persoanele afectate nu pot sa bea apa din recipiente de platic, nu pot folosi tacamuri din plastic, carduri bancare, ochelari, tastaturi si orice alt obiect care are in compozitie plastic. In contact cu plasticul, apare o reactie cutanata dureroasa, uneori insotita de respiratie dificila.
6. Alergia la lemn
Sunt persoane in lume care nu pot sta in preajma lemnului sau a obiectelor din lemn. Unii sunt alergici doar la unele tipuri de lemn sau doar la anumite forme, de exemplu la rumegus.
7. Alergia la soare
Urticarie solara este o afectiune rara, in care expunerea la radiatiile ultraviolete, uneori chiar si la simpla lumina, provoaca aparitia unor basicute insotite de mancarime, care pot aparea in zonele acoperite si neacoperite ale pielii.
8. Alergia la telefoanele mobile
Dermatologii sustin ca numarul persoanelor alergice la telefonul mobil este in crestere. Acestia prezinta umflaturi rosii, mancarime sau dureri la maxilar, obraz si ureche. Aceasta alergie este de fapt o alergie fata de nichel. Utilizarea crescuta a telefoanelor mobile a dus la expunerea prelungita la nichel, un metal care este folosit la butoane, ecran si casti.
9. Alergia la caldura
Persoanele alergice la caldura au mancarimi si niste eruptii cutanate de culoare rosiatica. Aceste reactii apar cand corpul se incalzeste, fie ca urmare a dusurilor, saunelor, exercitiilor fizice sau ca efect al mancarilor condimentate.
10. Alergia la frig
Tot la nivelul pielii se manifesta si alergia la frig si tot prin aparitia unor pete rosii, in special pe fata si maini. Pentru a deosebi acest tip de alergie de o alta boala dermatologica se poate face testul cu gheata. Se pune un cub de gheata pe antebratul pacientului si, dupa o anumita perioada de timp, se constata reactia. Daca pielea se va inrosi imediat, persoana respectiva poate sta linistita, nu este alergica.
11. Alergia la antrenamen
Aproximativ 1.000 de persoane sufera de socul anafilactic indus de exercitiile fizice. Bolnavul acuza o stare de oboseala, mancarimi ale pielii, urticarie sau umflarea gatului, in timpul sau imediat dupa antrenament, iar simptomele por dura mai multe ore.
12. Alergia la atingere
Oamenii care sufera de aceasta alergie sunt sensibili la atingere si in functie de gravitatea cazului, chiar si o usoara atingere poate declansa o criza alergica. Aceasta se manifesta printr-o eruptie rosie a pielii, insotita de mancarime. Nu se cunoaste motivul acesteia, dar se estimeaza ca intre 2 si 5% din populatie sufera de ea.
Citeste si: