Înţelepciunea populară se întâlneşte în poveşti, povestiri, proverbe şi zicători. Desprinsă din experienţa omului, ea capătă diverse forme şi un anumit ritm. De altfel, despre ea se vorbeşte încă din vremurile antice. Astăzi vom descifra împreună câteva proverbe şi zicători despre Dumnezeu.
Pe multe le folosim foarte des, chiar fără să ne dăm seama. Semnificaţia lor o ştim de foarte mult timp, astfel că, pur şi simplu, ne vin ca atare atunci când comunicăm pe anumite subiecte. Spre exemplu, când vorbim despre cineva şi spunem că i s-a întâmplat ceva rău, avem la îndemână proverbul Dumnezeu uită, dar nu iartă. Cu alte cuvinte, spunem că fiecare dintre noi îşi primeşte pedeapsa atunci când Dumnezeu crede de cuviinţă. Haideţi să vedem şi alte proverbe şi zicători despre Dumnezeu.
Proverbe și zicători despre Dumnezeu – Semnificații
Află de aici care este adevărata semnificație a acestor proverbe. Astfel, data viitoare când le vei folosi, vei ști ce înseamnă și le vei utiliza corect.
Nihil sine Deo
Se traduce prin Nimic fără Dumnezeu şi face referire la viaţa omului. Zi de zi suntem îndrumaţi, prin putere nevăzută, de divinitate. Chiar şi când e vorba de ceva rău, de o răutate, se spune că nimic nu se întâmplă fără voia Lui Dumnezeu. Totul e cu un rost. Poate că atunci nu vezi de ce a trebuit să ţi se întâmple un accident, spre exemplu, dar mai apoi o să-ţi dai seama de rostul lui.
Numai la Dumnezeu e dreptate
De multe ori, când situaţiile cu care te confrunţi te răvăşesc şi nu îţi găseşti liniştea şi dreptatea printre semeni, rosteşti acest proverb: numai la Dumnezeu e dreptatea. Cu alte cuvinte, inclusiv judecata de la tribunal este părtinitoare şi singurul care poate face dreptate este Dumnezeu.
Teme-te de omul fără Dumnezeu
Rostim acest lucru atunci când avem de-a face cu persoane care nu s-ar da în lături de la absolut nimic. Ar călca inclusiv pe cadavre pentru a-şi atinge scopurile.
Dumnezeu nu rămâne nimănui dator
Se spune că, dacă faci o faptă bună, Dumnezeu ţi-o întoarce întreit şi chiar înzecit. Acesta e unul din motivele pentru care ni se tot spune să facem milostenie şi pomană.
Omul propune, dar Dumnezeu dispune
Ideea transmisă de acest proverb e foarte simplă. Degeaba vrei tu să cucereşti lumea, să inventezi un tratament, să ajungi pe Marte. Atât timp cât voia Lui Dumnezeu este alta, tu nu vei reuşi în nici un plan pe care ţi l-ai propus.
Dumnezeu a dat dinţi; Dumnezeu o să dea şi pâinea
Acest proverb lituanian spune că divinitatea îţi dă ideea, dar şi mijlocul de a o pune în aplicare. Spre exemplu, de la Dumnezeu avem ideea de pescuit, dar şi mijlocul de a pescui (adică undiţa).
Dumnezeu dă, Dumnezeu ia
Acest proverb este valabil în absolut toate aspectele posibile de pe Pământ. Inclusiv viaţa şi moartea omului sunt decise de divinitate. Degeaba spunem noi că, spre exemplu, operaţia i-a prelungit viaţa unui om. Dacă Dumnezeu nu a voit aşa, nu se întâmplă aşa.
Dumnezeu ne dă nuci, dar nu le sparge
Echivalentul acestui proverb german este Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă în traistă. Cu alte cuvinte, primeşti ajutor, dar şi tu trebuie să munceşti. Nici pe departe nu trebuie să aştepţi să ţi se dea, pentru că atunci nu vei primi, ba chiar îţi vei irosi şansă.
Te rogi tu la Dumnezeu, dar mai pune mâna şi pe coarnele plugului
Are aceeaşi simbolistică precum zicala anterioară. Primeşti ajutor de la divinitate prin faptul că poţi munci, ai ce munci şi cu ce munci. Dar asta nu înseamnă că poţi şi avea totul fără muncă. Dacă tot ai primit plugul, foloseşte-l.
Dă, Doamne cui ai mai dat, că de-i da cui n-ai mai dat, s-o mira ce l-o aflat
Asta înseamnă că, de obicei, cei bogaţi primesc ajutor constant, iar cei săraci, nimic. Bineînţeles, nu este adevărat. E doar o idee a celor cărora li se pare că Dumnezeu i-a uitat. De fapt, cei bogaţi, odată cu averea, primesc şi multe griji. Se spune că, cine primeşte, trebuie să ajute, la rândul lui, pe săraci şi amărâţi. Puţini oameni înstăriţi fac şi acest lucru.
Ce este un proverb
Termenul proverb provine din limba latină, din cuvântul proverbium. Se traduce printr-o învăţătură populară, născută din experienţa cuiva, care face referire la morală. Majoritatea zicalelor şi proverbelor din limba română au autor necunoscut. Aşadar, vorbim de o manifestare a înţelepciunii populare.
Care este diferenţa între zicători şi proverbe? Ei bine, proverbul este mai lung şi are o anumită ritmicitate. Zicala, în schimb, este scurtă.
În concluzie, Dumnezeu este alături de noi în fiecare zi, în tot ceea ce facem, inclusiv în ființa noastră. Poate și de aceea mergem la biserică și plătim pomelnic. Îi cerem ajutorul și ne rugăm Lui pentru a ne fi alături.