Iată un top al celor 10 cele mai mari orașe din România ca populație. E bine de știut că, în prezent, pe teritoriul României se află 319 orașe, 265 dintre aceste orașe existau încă de la recensământul din anul 2002, apoi s-au mai adăugat încă 54 de orașe.
Orașele se pot clasifica fie în funcție de numărul de locuitori, fie în funcție de suprafața acestora. Cel mai frecvent utilizată este clasificarea în funcție de numărul de locuitori. Clasificarea s-a făcut având în vedere orașele care au peste 100.000 de locuitori.
Top 10 cele mai mari orașe din România ca populație
La 1 ianuarie 2025, populația României este de aproape 19 de milioane de locuitori și a scăzut cu 147,896 de persoane față de anul 2024, potrivit datelor Institului Național de Statistică.
Anumite, voci susțin că, în realitate, numărul este chiar mai mic, deoarece mulți români trăiesc și lucrează în străinătate cu forme ilegale. În 2024 creșterea naturală a fost negativă, întrucât numărul deceselor a depășit numărul născuților cu 65.815.
De asemenea, și din cauza migrărilor în străinătate, populația a scăzut cu 82.081. Prin urmare, topul celor 10 cele mai mari orașe din România ca populație sunt următoarele: București – 1.716.961 locuitori; Cluj-Napoca – 286.598 locuitori; Iași – 271.692 locuitori; Constanța – 263.688 locuitori; Timișoara – 250.849 locuitori; Brașov – 237.589 locuitori; Craiova – 234.140 locuitori; Galați – 217.851 locuitori; Ploiești – 180.539 locuitori; Oradea – 183.105 locuitori Aceste cifre sunt extrase din surse recente și reflectă populația rezidentă a fiecărui oraș. Iată și ce înseamnă când te uiți la ceas și e fix.
În funcție de suprafața orașelor, clasificarea acestora diferă de cea de mai sus. Chiar dacă nimeni nu se aștepta la această surpriză uriașă, nici unul dintre orașele mari ca număr de locuitori nu se încadrează și la categoria de cel mai mare oraș ca suprafață. Primul loc pe lista localităţilor cu cea mai mare întindere este ocupat de oraşul Broşteni, din judeţul Suceava. Acesta ocupă o suprafaţă de 594,66 kilometri pătraţi.
București, cel mai dezvoltat oraș din țară
Capitala țării este un important centru comercial și industrial, care în ultimii ani s-a dezvoltat și s-a extins și către periferie, unde s-au construit nu doar cartiere rezidențiale, ci și numeroase parcuri de business.
De precizat și faptul că mulți oameni se mută în capitală pentru numeroasele oportunități legate de locul de muncă și pentru universități. Pentru angajați și studenți, posibilitățile locative sunt variate, de la centrul orașului până la cartierele rezidențiale, aflate la periferie. Infrastructura este cea mai dezvoltată dintre toate orașele din România, chiar dacă traficul este aglomerat. Află și ce este lira, denumit și instrumentul muzical al zeilor greci.
Există o mulțime de posibilități de transport (metrou, autobuze, tramvaie), pe lângă mașina personală. Cartierele sunt bine conectate între ele și cu centrul orașului.
După Capitală, Cluj-Napoca este unul dintre cele mai dezvoltate orașe din România.
Nivelul de trai de aici este unul care concurează cu cel al marilor orașe din Europa. Centru industrial, academic și comercial, Cluj-Napoca beneficiază nu doar de statutul de unul dintre cele mai sigure și frumoase orașe din România, ci este renumit și pentru împrejurimile sale, alături de numeroasele posibilități pe care acestea le oferă. Prin urmare, e interesant de știut cum arată un top cu 10 cele mai mari orașe din România ca populație.