Prima pagină » Sanatate » Top 10 alimente bogate în proteine. De ce trebuie să le consumi în fiecare zi

Top 10 alimente bogate în proteine. De ce trebuie să le consumi în fiecare zi

19 apr. 2023, 09:54,
în Sanatate

Există numeroase alimente bogate în proteine, menite să te ajute să ai o dietă sănătoasă și echilibrată. În acest articol, noi ți-am pregătit o listă cu cele mai bune alimente care conțin proteine și nu numai.

Proteinele constituie un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului. Sunt formate, în principal, din proteine: mușchii, oasele, părul, ochii, majoritatea organelor, dar și mulți dintre hormoni. De aceea, proteinele nu trebuie ignorate, ci adăugate la fiecare masă. Este necesar ca un sfert din farfurie să fie ocupat de un aliment bogat în proteine. Printre acestea se numără: carnea, peștele, ouăle și produsele lactate, dar și fasolea, lintea, nucile și alimentele din soia (tofu, de pildă).

Top 10 alimente bogate în proteine. Iată care sunt cele mai bune

Cele mai bune surse de proteine sunt: ouăle, iaurtul grecesc, migdalele, pieptul de pui, laptele, tonul, quinoa, somonul, fasolea neagră, dar și ovăzul.

Ouăle

Ouăle sunt cele mai bune surse de proteine naturale. Mai mult decât atât, ele conțin vitamine (A, E, B5, B12), minerale (fier, iod, fosfor), o multitudine de grăsimi sănătoase, dar și antioxidanți.

Proteine se găsesc atât în oul întreg, cât și în albușurile de ou, care constituie proteine pure. Un singur ou conține până la 6 grame de proteine.

Iaurtul grecesc

De regulă, toate produsele lactate constituie o sursă extraodinară de proteine. Dintre acestea, se remarcă iaurtul grecesc, care este foarte cremos și conține mai puțini carbohidrați sau zaharuri, spre deosebire de alte tipuri de iaurt. O porție mare de iaurt grecesc (170 de grame) are în compoziție până la 17 grame de proteine.

Migdalele

Migdalele pot fi consumate ca atare sau pot fi adăugate în salate sau în smoothie-uri. Acestea sunt o sursă nemaipomenită de antioxidanți, care sunt în mare parte concentrați în coaja lor. Conțin multă vitamina E și o cantitate impresionată de proteine – 21 de grame de proteine la 100 de grame de migdale.

Pieptul de pui

Pieptul de pui este un aliment iubit de toți oamenii care practică un sport, deoarece conține multe proteine. În 100 de grame de piept de pui se găsesc 31 de grame de proteine.

Laptele

Pe lângă proteine, laptele conține calciu, fosfor și riboflavină (vitamina B2). Este un aliment extrem de bogat în substanțe nutritive și este consumat încă din cele mai vechi timpuri. Dacă ești îngrijorat de aportul de grăsimi pe care îl poate avea, nu este nicio problemă dacă iei lapte de 1% grăsime. Acesta conține 3,4 grame de proteine.

Tonul

Tonul este o sursă ideală de proteine, mai ales că este sărac în grăsimi și calorii. O porție de ton de 100 g conține 28 g de proteine.

Quinoa

Quinoa a devenit tot mai iubită de oameni în ultimul timp, mai ales de vegani și vegetarieni, deoarece conține foarte multe proteine. 100 de grame de quinoa au, fără doar și poate, 14 grame de proteine, dar și vitaminele A și E, plus complexul B.

Somonul

Somonul este, la fel ca și tonul, bogat în grăsimi sănătoase – conține acizi grași omega 3 din plin! Mai mult decât atât, somonul conține și proteine, care, în combinație cu grăsimile, conferă celui care îl consumă o senzație de sațietate pentru mai mult timp. 100 de grame de somon conțin 20 de grame de proteine.

Alimente bogate în proteine: Fasolea neagră

Fasolea neagră nu este atât de populară la noi, dar este iubită de cei din America Latină. Ea conține numeroase fibre, dar și multe proteine. Conține 20 g de proteine și 8,7 g de fibre la 100 de grame.

Ovăzul

Ovăzul este un aliment iubit de majoritatea oamenilor. El conține fibre sănătoase, magneziu, mangan, tiamină (vitamina B1) și alți câțiva nutrienți. Nu se lasă mai prejos nici la capitolul proteine, deoarece conține 2,4 grame la 100 de grame.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 octombrie 2024
28 octombrie 2024