Pentru copii, tonul de voce al unui parinte poate face toata diferenta in ceea ce priveste emotiile si raspunsurile
lor. Un studiu recent a descoperit ca adolescentii sunt mult mai putin susceptibili sa raspunda mamei lor daca
foloseste un ton de voce „controlat”.
Condus de Dr. Netta Weinstein, de la Universitatea Cardiff, studiul a implicat peste 1.000 de persoane cu varste cuprinse intre 14-15 ani. Este primul studiu care abordeaza modul in care oamenii raspund la diferite tonuri de voce atunci cand primesc instructiuni de la mama lor. El a fost prezentat in revista Developmental Psychology. Oamenii de stiinta au impartit subiectii in trei grupuri. Apoi, la fiecare grup au ajuns 30 de mesaje inregistrate, transmise de mamele adolescentilor. Cuvintele mesajului erau identice, dar femeile foloseau trei tonuri de voce diferite.
Importanta tonului
Mesajele au fost transmise pe un ton de voce care controleaza, sustine autonomia sau un ton neutru. Echipa a definit tonurile de control drept cele care au sunat ca o incercare de a impinge sau de a constrange subiectii sa faca ceva specific, in timp ce tonul care sustine autonomia, exprima incurajare si sprijin.
Mesajele contineau instructiuni specifice care se concentrau pe aspecte legate de scoala. Exemple de mesaje utilizate: „Veti citi aceasta carte in aceasta seara” sau „E timpul acum sa mergeti la scoala”. Dupa ce adolescentii au ascultat mesajele, au completat un sondaj despre cum s-ar simti daca mama lor ar fi emis instructiuni pe acel ton particular de voce.
Cei care au auzit un ton de voce de control au avut o reactie mai negativa la instructiuni. In schimb, cei care au
ascultat o mama folosind un ton de voce care sustine autonomia au avut raspunsuri pozitive, in special comparativ cu cei care au auzit mesajele pe un ton de voce neutru. Potrivit cercetatorilor, „modul in care vorbitorii si-au modulat vocea atunci cand intonau aceleasi mesaje verbale au influentat raspunsurile emotionale, relationale si de intentie comportamentala ale adolescentilor”.
Cheia comunicarii eficiente intre parinti si adolescenti
Adolescentii pentru parinti pot fi provocatori. Si pentru parinti poate fi usor sa comunice pe un ton mai ferm atunci cand devin stresati. Sau cand epuizati sau se simt sub presiune. Cu toate acestea, dupa cum concluzioneaza acest studiu, tonul acesta nu le aduce rezultatele dorite. Adolescentii, la fel ca cei mici, raspund bine pe atentia pozitiva. Este crucial sa permiteti unui adolescent sa vorbeasca si la fel de important sa ascultati cu atentie ce au de spus.
Dr. Weinstein a mentionat ca aspectul cheie pe care parintii trebuie sa il extraga din acest studiu este ca tonul de voce conteaza atunci cand se adreseaza adolescentilor. Coautorul studiului, prof. Silke Paulmann de la Universitatea Essex, a mentionat: „Aceste rezultate ilustreaza frumos cat de puternica este vocea noastra si ca alegerea tonului potrivit pentru a comunica este cruciala in toate conversatiile noastre.”