Tonka este un ingredient exotic, care fascinează prin gustul complet unic: o combinație echilibrată între vanilie, scorțișoară, cuișoare și migdale. Astfel, este considerat a fi unul dintre cele mai parfumate ingrediente. Se folosește în prăjiturile marilor cofetării, dar poate fi pus și în diferite siropuri.
Această mică sămânță neagră, originară din America de Sud a fost folosită de-a lungul timpului atât în industria gastronomică, cât și în parfumerie și medicină tradițională. Chiar dacă în continuare este destul de puțin cunoscută, tonka începe să câștige popularitate printre bucătarii pasionați, datorită gustului său sofisticat și capacității de a transforma preparatele obișnuite în delicii rafinate.
Rețetă de negresă cu tonka
Cel mai simplu este să te gândești la o negresă pufoasă. Iată o rețetă în care poți include și tonka. Ai nevoie de: – 50g cacao , 150 g unt, 120 g zahăr brun, 3 ouă, 100 g făină, 1 linguriță praf de copt, 1 fasole tonka rasă fin, 1 praf de sare, 50 ml lapte, 50 g nuci sau migdale (opțional). Pentru a o prepara, preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă cu hârtie de copt. Apoi, topește untul la bain-marie sau la microunde, amestecând până devin o compoziție omogenă. Adaugă zahărul brun și amestecă bine, apoi încorporează ouăle, unul câte unul. Într-un alt bol, amestecă făina, praful de copt, sarea, cacaoa și tonka rasă. Încorporează ingredientele uscate în amestecul de ciocolată, alternând cu laptele. Dacă folosești nuci sau migdale, adaugă-le acum. Toarnă compoziția în tavă și nivelează suprafața. Coace prăjitura timp de 25-30 de minute, până trece testul scobitorii (ar trebui să iasă cu câteva firimituri umede, dar nu lichidă). Las-o să se răcească înainte de a o tăia în pătrate sau felii.
Această prăjitură combină gustul bogat al ciocolatei cu aroma sofisticată a tonkai, rezultând un desert catifelat și delicios. Textura sa umedă și parfumul exotic o transformă într-un adevărat răsfăț culinar.
Cum trebuie folosită în bucătărie
Un detaliu important de reținut este că tonka trebuie folosită în cantități foarte mici, deoarece conține cumarină, un compus care poate fi toxic în doze mari. Dacă, de exemplu, acest ingredient este foarte popular în industria alimentară din țări precum Franța și Germania datorită aromei sale speciale și puternice, boabele de tonka sunt interzise în Statele Unite, din cauza potențialului său toxic. Însă, pentru a ajunge la o doză periculoasă, o persoană ar trebui să consume cantități foarte mari – mult peste ceea ce s-ar folosi în mod normal în bucătărie. În Europa, tonka este permisă, dar utilizarea sa este reglementată.
Studiile efectuate pe animale au arătat că aceste boabe pot fi toxice, chiar și în cantități mici provocând răni grave ficatului în interval de doar câteva săptămâni. De exemplu, la oi, o cantitate de 5 grame este fatală.
Pentru a o putea folosi în bucătărie, este suficient să razi boabele de tonka pe o răzătoare fină. Ulterior, poți depozita pudra într-un borcănel, ca apoi să o poți folosi atunci când vei avea nevoie de ea. Fiind un condiment extrem de aromat, dar și periculos, este bine să nu exagerezi, așadar ar trebui să folosești în jur de un sfert de lingurită de pudră de tonka rasă pentru 250 -350g făină dacă vrei să adaugi această aromă în blaturi sau biscuiți.
Tonka este un ingredient rafinat, cu o aromă unică, perfect pentru cei care vor să adauge un plus de originalitate deserturilor sau preparatelor culinare.