Prima pagină » National » Toni Greblă recunoaște că și-a crescut singur salariul. Explicațiile președintelui Autorității Electorale Permanente
Toni Greblă recunoaște că și-a crescut singur salariul. Explicațiile președintelui Autorității Electorale Permanente

Toni Greblă recunoaște că și-a crescut singur salariul. Explicațiile președintelui Autorității Electorale Permanente

28 aug. 2024, 20:40, 1 ,
în National

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a explicat că a sesizat Curtea de Conturi după ce a fost informat că indemnizația sa a fost stabilită incorect, fiind interpretată greșit legea, și că a intrat în legalitate semnând un angajament pentru a returna anumite sume de bani.

Greblă a răspuns la o conferință de presă la Palatul Victoria, unde a fost întrebat despre informațiile apărute într-o anchetă de presă care susținea că și-a mărit ilegal salariul. El a explicat că la preluarea funcției a semnat mai multe ordine administrative, inclusiv pentru stabilirea indemnizației sale, toate având avizul necesar de la Direcția Juridică, Direcția de Resurse Umane, Direcția Financiară și contrasemnătura secretarului general al instituției.

”Da, e bine că am fost întrebat, inclusiv în acest context. Deci, în ziua în care am venit președinte la Autoritatea Electorală Permanentă, am semnat niște ordine care sunt absolut normale pentru orice fel de activitate, respectiv pentru cei care au specimen de semnătură în bancă și sunt împuternicit să semneze documente în relația cu băncile, alte câteva tipuri de ordine care privesc activitatea curentă, inclusiv stabilirea indemnizației Președintelui Autorității Electorale Permanente”, a spus Toni Greblă.

Explicațiile lui Toni Greblă

Potrivit lui, interpretarea făcută de colegii săi era că indemnizațiile demnitarilor erau înghețate la nivelul anului 2019 doar dacă aceștia își desfășurau activitatea în aceleași condiții, iar fiindcă el provenea dintr-o altă activitate, s-a considerat că această înghețare nu i se aplică.

„Mi-a fost adus, cum mi-au fost aduse și celelalte ordine, având pe spate cinci semnături ale șefilor direcțiilor respective: Direcția Juridică, Direcția de de Resurse Umane, Direcția financiară și ordinul contrasemnat de secretarul general al Autorității Electorale Permanente. Făcuseră o interpretare în sensul în care indemnizațiile demnitarilor erau înghețate la nivelul anului 2019, iar textul prevedea o normă care zicea: cu condiția să-și desfășoare același fel de activitate în aceleași condiții, secretarul general și colegii mei, ceilalți, care vi-i spuneam, au interpretat în sensul în care eu veneam din altă activitate și că acea prevedere nu mi s-ar aplica, motiv pentru care au stabilit nivelul salariului fără să țină cont de această înghețare a salariului minim la nivelul anului 2019.

După ce secretarul general, după câteva luni, secretarul general a fost trimis în judecată pentru o anume faptă, a devenit incompatibil cu calitatea de secretar general, pentru că legea prevede că în momentul în care ești trimis în judecată, raportul de muncă se suspendă automat. După alte vreo 2 săptămâni a solicitat transferul și am acordat transferul și după încă o săptămână a înștiințat Autoritatea Electorală Permanentă că indemnizația președintelui ar fi fost stabilită, interpretând eronat legea la un cuantum superior, prin ordinul care era contrasemnat de secretarul general.

Am chemat imediat Curtea de Conturi, am spus despre ce e vorba. Părerea Curții de Conturi a fost că trebuie să se revină la nivelul de înghețare a indemnizației la nivelul anului 2019, lucru ce l-am făcut în aceeași zi. Tot în aceeași zi am semnat un angajament de plată prin care în următoarele luni, ne-au fost reținute și vor fi reținute diferențele de bani, până ajungem la zero cu această situație. Angajamentul de plată l-am luat acum patru sau cinci luni de zile, șase, nu mai știu exact. În fiecare lună mi-a fost reținute sumele de bani. Cred că în două luni de zile sau trei luni de zile se termină cu această situație. Raportul Curții de Conturi nu a fost finalizat, însă eu am intrat în legalitate încă de atunci. Am semnat angajamentul de plată, astfel încât din punct de vedere al Curții de Conturi, lucrurile sunt închise, dar ele trebuie formalizate prin raportul care îl încheie cum bine știți la fiecare control”, a afirmat Toni Greblă.

Marcel Ciolacu: „Are și el drepturile lui””

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că Greblă trebuie să returneze banii încasați în plus, dar a subliniat că și acesta „are drepturile lui” și ar putea contesta decizia Curții de Conturi în instanță.

Referitor la faptul că veniturile lui Greblă sunt mai mari decât cele ale președintelui României, Ciolacu a menționat că, deși face o comparație, Autoritatea Electorală Permanentă este o instituție independentă, subliniind că este responsabilitatea Parlamentului să ia măsuri, nu a Guvernului.

În 2023, Toni Greblă a primit mai mulți bani decât ar fi avut dreptul legal, iar Curtea de Conturi a cerut să returneze o parte din sumă și să își ajusteze salariul și diurna. Potrivit unor documente consultate de Snoop.ro, Curtea de Conturi a descoperit plățile supradimensionate în primăvara lui 2024, la un an după numirea sa în funcție.

În total, Toni Greblă a obținut în anul anterior peste 700.000 de lei (140.000 de euro) din pensii, pensii speciale, salarii și diurne.

Comentarii
  • Trebuie înțeles ca poți semna din grabă sau sa nu știi ce semnezi. Asa ar trebui înțelese și persoanele care semnează și nu își dau seama, sau nu știu carte, gen Ciurea, Grajduri. Trebuie sa fim înțelegători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *