Curtea de Conturi a publicat, miercuri, raportul oficial privind activitatea AEP care confirmă investigația Snoop.ro: Toni Greblă a încasat ilegal 118.830 de lei în 2023. Chiar în ziua votului din plenul Curții de Conturi, președintele AEP a trimis o scrisoare în care recunoaște veniturile necuvenite și se angajează să dea banii înapoi.
Raportul Curții de Conturi referitor la Autoritatea Electorală Permanentă a fost votat, joi, 5 septembrie, în plenul instituției și a fost făcut public astăzi.
Președintele AEP și-a luat și un angajament individual de plată
Chiar în ziua votului din plenul Curții de Conturi, Toni Greblă a transmis un nou document autorității de control prin care recunoaște că a încasat venituri necuvenite, potrivit raportului. Președintele AEP și-a luat și un angajament individual de plată pentru recuperarea diferenței primită ilegal.
Site-ul de investigații Snoop.ro a dezvăluit, pe 25 august, că printr-un ordin semnat chiar de Toni Greblă, acesta a obținut un venit mai mare decât prevede legea din partea Autorității Electorale Permanente în perioada aprilie 2023 – februarie 2024.
Suma este de 118.830 de lei, dar în ea nu sunt cuprinse și lunile ianuarie și februarie 2024, deoarece raportul se referă doar la anul trecut.
Totul a fost descoperit în urma controlului de audit care a început în luna martie.
Curtea de Conturi a precizat pentru Snoop.ro că auditul financiar s-a derulat la termenul de control stabilit și nu la solicitarea lui Toni Greblă. Președintele AEP a afirmat că a chemat Curtea de Conturi după ce și-a dat seama că salariul său este calculat greșit. El a dat vina pe fostul secretar general al AEP, Florin Mitulețu-Buică. Afirmațiile au fost contrazise categorice de fostul secretar general.
Autoritatea Electorală Permanentă este o instituție cu rol cheie în organizarea următoarelor alegeri, parlamentare și prezidențiale, dar și în corectitudinea scrutinului.
Ordinul lui Greblă
Problema a plecat de la primul Ordin semnat de Toni Greblă în calitate de președinte al AEP care viza salariul său. În loc ca salariul minim brut pe țară de 2.080 de lei să fie înmulțit cu un coeficient de 10.5 pentru a rezulta salariul brut al președintelui AEP, înmulțirea s-a făcut cu 3.000 de lei.
Astfel, în intervalul aprilie 2023 – februarie 2024, Toni Greblă a încasat un salariu și o diurnă mai mare decât era legal.
Situația s-a modificat după auditul început de Curtea de Conturi, în martie 2024. Toni Greblă a semnat un angajament de plată, în luna aprilie, în care se angaja să returneze banii încasați necuvenit.
Cu toate acestea, președintele AEP considera că salariul său trebuie stabilit prin înmulțirea coeficientului de 10.5 cu un salariu minim brut de 2.350 de lei, aferent persoanelor cu studii superioare. Curtea de Conturi nu a fost de acord.
„Președintele AEP s-a angajat să restituie prin angajament de plată suma netă de 70.132 de lei, însă această sumă a fost stabilită eronat întrucât reprezintă diferența dintre indemnizația lunară calculată prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară de 3.000 de lei și cea determinată prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară de 2.350 de lei, în loc de 2.080 de lei așa cum este prevăzut de lege”, se arată în documentul votat în plenul Curții de Conturi referitor la activitatea AEP în 2023.
Toni Greblă a acceptat prin Ordinul semnat pe 5 septembrie 2024 că instituția pe care o conduce i-a calculat greșit salariul și diurna, iar suma este de 118.830 de lei pentru 2023.
AUR și USR îi cer demisia lui Toni Greblă
Președintele AEP a fost numit în funcție pe 28 martie 2023, după votul din Parlament. Toni Greblă a fost propus de PSD, dar a fost susținut și de PNL.
„Punerea lui Toni Greblă la conducerea AEP a fost făcută politic în mod special pentru a asigura, în ghilimele spun, supravegherea alegerilor din acest an. AEP are un rol important în desfășurarea alegerilor, numirea lui Toni Greblă nu este deloc întâmplătoare. A fost beneficiarul mai multor numiri în funcții publice din partea PSD, ocupând funcțiile pentru a servi partidul… Într-o societate normală, Toni Greblă ar trebui să-și dea demisia și să retragă din viața publică. E puțin probabil să fie afectat sau ca PSD sau PNL să îi ceară demisia”, a declarat, miercuri, Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, pentru Hotnews.ro.
PNL reclamă o „problemă de integritate”
Liberalii au reacționat chiar în ziua votului din plenul Curții de Conturi prin vocea purtătorului de cuvânt, Ionuț Stroe.
„Situația trebuie lămurită, vorbim de garantul integrității alegerilor în România. Dacă a greșit, să răspundă. Nimeni în țara asta nu poate să apere o persoană care greșește. Nu văd nici PSD, care l-a propus, să adopte o asemenea atitudine… Dacă restituie banii, recunoaște greșelile, dar faptele rămân. Vorbim de niște chestiuni serioase, aduc prejudicii de imagine instituției pe care o conduce. E absolut nevoie să explice situația”, a spus Ionuț Stroe pentru Hotnews.ro, pe 5 septembrie.
Întrebat de Hotnews.ro dacă intenționează să demisioneze, președintele AEP a spus că nu are motiv să își dea demisia și că nimeni nu i-a cerut asta.
Clotilde Armand a depus o sesizare la Agenția Națională de Integritate în cazul lui Toni Greblă, după dezvăluirile făcute de site-ul de investigații Snoop.ro.