Prima pagină » Actualitate » Toni Greblă a fost numit de Parlament președinte al Autorității Electorale Permanente
Toni Greblă a fost numit de Parlament președinte al Autorității Electorale Permanente

Toni Greblă a fost numit de Parlament președinte al Autorității Electorale Permanente

28 mart. 2023, 19:40,
în Actualitate

Plenul Parlamentului a votat marţi numirea lui Toni Greblă în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, transmite Agerpres. Greblă, care este acum prefect al Capitalei, a fost propus de PSD. Parlamentul a dat 251 voturi „pentru” şi 110 „împotrivă” privind candidatura lui Toni Greblă.

Ceilalţi candidaţi au fost Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR – 37 voturi „pentru” şi 324 „împotrivă” şi Cristian Preda, propus de USR – 73 voturi „pentru” şi 288 „împotrivă”.

Votul pentru numirea lui Greblă la șefia AEP a fost amânat de două ori

Votul pentru numirea lui Greblă la șefia AEP a fost amânat de două ori la cererea PNL, după ce unii lideri liberali au cerut PSD să numească în funcție o altă persoană, cu o încărcătură politică mai mică. În cele din urmă, conducerea PNL a acceptat varianta Greblă, la care PSD nu a vrut să renunțe, potrivit informațiilor G4Media.

Toni Greblă, actualul prefect al Bucureștiului și fost judecător CCR îi ia locul lui Constantin Mitulețu-Buică, susținut tot de PSD, care a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) că și-a angajat ilegal cumnata în instituție. Mitulețu-Buică a demisionat la începutul anului.

Toni Greblă (69 de ani) este prefectul Capitalei din mai 2022. Anterior, el a fost președintele secției de drept privat din Consiliul Legislativ, secretar general al guvernului Dăncilă, judecător la Curtea Constituțională, senator PSD și prefect de Gorj.

Toni Greblă a fost timp de câteva zile în 2022 și administrator la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Economedia.ro a scris în 10 martie 2022 că Toni Greblă este incompatibil în funcția de administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR), iar acesta s-a retras la puțin timp după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu l-a numit în Consiliul de Administrație.

DNA l-a acuzat pe Greblă că, în perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro. În 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Toni Greblă.

Context

În 11 ianuarie, Florin Mitulețu Buică și-a dat demisia de la conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP) în urma scandalului legat de angajarea cumnatei sale, a transmis, miercuri, instituția. AEP este instituția care gestionează finanțarea partidelor, acordă subvenții și deconturi și monitorizează cheltuirea acestora.

Demisia vine la patru zile după ce G4Media a scris în exclusivitate despre cum omul care organizează alegerile în România este vizat de o plângere penală ANI pentru că și-ar fi angajat cumnata în instituție. Mitulețu a declarat pentru G4Media la acea vreme că nu va demisiona pentru că nu există niciun conflict de interese, iar angajarea cumnatei este ”legală și morală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`