Prima pagină » Actualitate » Tone de gunoaie din Marea Britanie sunt aduse ilegal în România! Autoritățile se fac că nu văd, iar țara poate fi numită depozitul de gunoi al Europei
Tone de gunoaie din Marea Britanie sunt aduse ilegal în România! Autoritățile se fac că nu văd, iar țara poate fi numită depozitul de gunoi al Europei

Tone de gunoaie din Marea Britanie sunt aduse ilegal în România! Autoritățile se fac că nu văd, iar țara poate fi numită depozitul de gunoi al Europei

10 dec. 2021, 08:20,
BZI.ro, în Actualitate

O investigație a BBC a scos la iveală faptul că aruncarea ilegală a deșeurilor menajere britanice se extinde și în România. În containele din portul Constanța jurnaliştii au găsit zeci poate sute de tone de reziduri care ajung în țara care poate fi numită depozitul de gunoi al Europei. Asta în timp ce autoritățile se fac că nu văd problema. Raportul spune că poliția de mediu rezumă deșeurile drept „deşeuri fără valoare, care nu pot fi reciclate”. În depozitele din zonele rurale de lângă București, jurnaliştii au descoperit saci întreci de plastic cu sigla LIDL UK.

Un paznic din port a declarat pentru BBC că îl face să simtă că „România este depozitul de gunoi al Europei”. Se crede că un amplasament vast din afara Bucureștiului este locul unde ajung o mare parte a deșeurilor. În timp ce muncitorii de la groapă au negat prezența deșeurilor britanice, locuitorii satului îi contrazic

 

Tone de gunoaie din Mare Britanie sunt aduse în România iar autoritățile se declară neputincioase

Conform reportajului făcut de reporterii britanici, tonele de gunoaie aduse din Marea Britanie sunt incinerate în România. Autorităţile române ştiu situaţia, dar se declară neputincioase şi cer ajutorul Guvernului britanic.

„Cred că guvernul britanic ar fi trebuit să sporească controlul la granița lor cu privire la exporturi. Facem tot ce putem din partea noastră.”

În film sunt prezentate exemple de cuptor cu microunde și frigidere cu priză britanică (fără certificate de siguranță) și alte articole electrice care au ajuns pe pământul românesc. Raportul evidențiază cât de mult din aceste deșeuri sunt transportate ulterior în comunități unde sunt arse ilegal pentru extracția cuprului și aluminiului.

În schimb, reprezentanţii guvernului britanic au declarat că sunt îngrijoraţi de comerţul ilegal de deșeuri şi că vor să introducă controale mai dure:

„Suntem foarte îngrijorați de comerțul ilegal cu deșeuri, motiv pentru care ne-am angajat să introducem controale mai dure asupra exporturilor ilegale de deșeuri. Urmărirea electronică obligatorie a deșeurilor va îngreuna infractorii să obțină și să exporte ilegal deșeuri.”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, cunoaște situația comerţului ilegal de gunoi din România

Pe de altă parte, Tanczos Barna a declarat că ştie care este situaţia comerţului ilegal de gunoi din România şi că va opera unele modificări legislative. Ministrul Mediului a precizat faptul că sunt probleme în special pentru că tonele de gunoi nu sunt urmărite pe traseu şi că autoritățile nu cunosc dacă acestea ajung la reciclare:

În România problema apare în momentul în care aceste cantităţi nu sunt urmărite pe traseu şi nu avem o trasabilitate clară a acestora şi nu ştim dacă ajung la reciclare, dacă ajung la o companie autorizată să desfăşoare o activitate legală de reciclare a materialelor respective. (…) Dinainte să pice guvernul precedent am avut Hotărâre de Guvern pregătită cu cele 15 puncte de trecere a frontierei care se stabilesc pentru a fi limitat numărul acestora, unde poate intra material reciclabil în România, pentru reciclare, pentru că deşeu în sensul adevărat al cuvântului nu are voie să plece din niciun stat membru în alt stat membru, pot pleca doar cantităţi de materiale reciclabile”, a declarat Tanczos Barna, joi seară, la Antena 3.

Totuși, ministrul Mediului a fost extrem de exigent în momentul în care autoritățile din Ungaria s-au plâns că pe teritoriul țării le intră tone de gunoaie din România. Altfel spus, pare că Tanczos Barna nu este la fel de vehement când sute de tone de gunoi ajung în țara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *