Un tomograf la cap a creierului este o examinare radiologică informativă cu imagini pas cu pas și imagini ale întregului creier ale tuturor tipurilor de țesuturi și formațiuni ale creierului. Tomografia computerizată a creierului poate detecta semne de anomalii în diferite stadii.
Prelucrarea computerizată a datelor de la tomograf permite stocarea digitală a acestora pentru evaluarea detaliată atât a imaginilor strat cu strat, cât și a fragmentelor întregi. Un tomograf la cap este capabil să ruleze până la 128 de felii. Cu cât sunt mai multe felii, cu atât diagnosticul este mai precis. 128 este o valoare foarte mare, indicând viteza procedurii, scanare de 50 cm în 5 secunde și acuratețea rezultatelor.
Tomograf la cap. Avantajele procedurii
Un tomograf la cap poate fi folosit pentru diagnosticarea și examinarea pacienților care cântăresc până la 220 kg. Acest lucru asigură disponibilitatea unui tratament medical de bună calitate și permite persoanelor cu greutate corporală diferită să efectueze o scanare CT.
Scanerele au mai multe moduri automate care pot fi setate în funcție de scopul și obiectul care urmează să fie examinat și care permit o expunere minimă a pacientului la radiații, fără a reduce calitatea imaginii.
Tomografiile computerizate pot fi efectuate chiar și pe timp de noapte. Rezultatele sunt înmânate pacientului pe un CD. O scanare CT cu contrast oferă o imagine clară a modificărilor din organe și țesuturi și permite vizualizarea dimensiunilor și a marginilor tumorilor.
Un tomograf la cap cu contrast este recomandată pentru examinarea tulburărilor de aprovizionare cu sânge a creierului. Acestea sunt importante pentru diagnosticarea accidentelor vasculare cerebrale și a tumorilor într-un stadiu incipient.
Indicații pentru o scanare CT a capului. Simptome care indică o problemă la nivelul creierului?
O tomografie computerizată a creierului trebuie să fie prescrisă de un medic. Cu toate acestea, puteți solicita o consultație pentru a vă programa singur o tomografie computerizată dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome.
Printre simptomele care necesită o scanare a creierului se numără durere persistentă după un traumatism cranian, pentru a identifica orice posibile efecte posttraumatice, precum umflături, hemoragii și altele.
Multe persoane apelează la această examinare atunci când suferă de dureri de cap severe care nu pot fi ameliorate de analgezice, vărsături, amețeli și vedere încețoșată. Astfel, o scanare a creierului este eficientă pentru a determina natura semnelor de patologie. De asemenea, o tomografie este recomandată atunci când pacientul simte că suferă de afectarea acută a auzului, a vorbirii, a vederii. Astfel, tomograful este folosit pentru a diagnostica cât mai repede posibilele afecțiuni cerebrale.
Ce arată o scanare CT a capului? În ce situație acesta este prescris de medic?
Tomografia computerizată a creierului și a craniului permite evaluarea structurilor osoase (calota craniană, oasele temporale, baza craniului, sinusurile), a structurilor moi, a cavităților, a vaselor cerebrale și craniene (artere, vene, sinusuri) într-o combinație.
Tomografia computerizată este utilizată cu succes pentru a diagnostica leziunile la nivelul creierului și al oaselor craniului și pentru a diagnostica accidentele vasculare cerebrale hemoragice. Ea permite vizualizarea proceselor tumorale și inflamatorii, a anomaliilor de dezvoltare, prescrierea unui tratament în timp util și planificarea intervențiilor chirurgicale.
Un tomograf la cap este indicat înainte de îndepărtarea tumorilor și chisturilor, de chirurgia reconstructivă pentru leziuni și fracturi craniene, de îndepărtarea herniilor și chisturilor de la nivelul coloanei cervicale. De asemenea, anumite tipuri de intervenții chirurgicale asupra oaselor faciale ale craniului, înainte de septoplastie, rinoplastie și osteotomie.