Acest tomahawk de porc, care este un cotlet, poate fi o cină rapidă, delicioasă și cu proteine de calitate. Este fraged și suculent la interior și ușor crocant la exterior.
Cotletul de porc este de obicei evitat pentru că, dacă nu este preparat corect, poate fi fad și uscat. La cuptor riscurile de a avea o friptură pe care cu greu o să o poți mânca sunt mai mici.
Tomahawk de porc la cuptor
Unul dintre motivele pentru care tomahawkul de porc este mai suculent la cuptor este timpul de gătire, fiind mai mic decât timpul de gătire la grătar. Apoi, contează pregătirea cărnii înainte de a fi expusă la tratamentul termic. Masajul cu ulei de măsline și apoi cu condimente favorizează frăgezirea.
Uleiul de măsline are rolul de a forma crusta aurie în timpul coacerii, dar și ca toate condimentele să stea lipite de carne. Dacă vrei o garnitură delicioasă, încearcă o rețetă cartofi natur la cuptor. Așadar, ai nevoie de 4 cotlete de porc cu os; 1 linguriță cu ulei de măsline și ½ lingurițe de condimente pentru friptură de porc.
Cotletele de porc trebuie să fie nici prea groase, nici prea subțiri pentru a se găti bine, de aproximativ 4 cm. Este bine să alegi varianta cu os pentru ca friptura să fie mai gustoasă. În plus, osul este un bun conductor de căldură și acest lucru va face ca preparatul să se gătească uniform. Atunci când vei întoarce cotletele la cuptor trebuie să o faci cât de repede poți pentru că temperatura va trebui să se reîncălzească, iar acest lucru poate dura și câteva minute.
Carnea se poate găti prea mult și va fi uscată și tare la final. Pentru a te asigura că scoți carnea din cuptor în momentul oportun, trebuie să menții temperatura cuptorului constantă, undeva la 180 de grade Celsius.
Mod de preparare
Se trec cotletele de porc sub un jet de apă, apoi se tapează cu un prosop de hârtie pentru a se usca. Se ung cu ulei de măsline pe ambele părți, fie cu mâna, fie cu o perie de silicon. Apoi se presară cu condimente și se freacă ușor și pe o parte și pe cealaltă. Iată care e diferența dintre o salată a la russe și o salată boeuf.
Se pun cotletele pe o tavă cu hârtie de copt la cuptorul preîncălzit astfel încât să stea inghesuite. Dacă este nevoie pune două dintre cotlete și după ce acestea sunt gata pune și restul. Se pornește cuptorul la 190 de grade Celsius și se lasă 10-12 minute.
La jumătatea timpului, cotletului se întorc pe partea cealaltă. Dacă după cele 12 minute nu sunt gata, atunci mai lasă-le câteva minute până ce sunt gata. Înainte de a fi servite se lasă se răcească timp de 5 minute.
După cum am precizat, este foarte important să nu tai cotletele de porc imediat ce ai scos-o din cuptor. Cel puțin 5 minute trebuie să se răcească pentru ca toate sucurile să se așeze cum trebuie. Acest tomahawk de porc se servește cu o salată de varză cu sos de iaurt și cartofi copți sau prăjiți.