Todică Gruia și ceilalți suspecți de trafic de droguri rămân în arest preventiv! Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au respins ieri contestațiile la arestare formulate în dosarul „Heroina”. Suspecții au fost ridicați săptămâna trecută, după o acțiune de amploare a DIICOT Iași
Todică Gruia și ceilalți suspecți de trafic de droguri rămân în arest preventiv! Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au respins ieri contestațiile la arestare formulate în dosarul „Heroina”.
„Instanța respinge ca nefondată contestația formulată de inculpatul Todică Gruia împotriva încheierii penale pronunțată de Tribunalul Iași, încheiere pe care o menține. Definitivă”, au precizat magistrații ieșeni.
Aceeași decizie a fost luată de instanță și în cazul lui Mihai Bălteanu, Silviu Dumitru Gâțu, Doinița Ioniță, Mitică Marinescu, Robert Marinescu, Oprea Pulbere, Zamfira Florentina Sebastian și Andrei Ștefan. Judecătorii au disjuns contestația formulată de Niculae Sticlan, urmând ca aceasta să fie analizată mâine.
Suspecți de trafic de droguri, duși după gratii de anchetatori
La finele săptămânii trecute, Tribunalul Iași a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Todică Gruia, pentru trafic de droguri. De asemenea, instanța de fond a dispus arestarea preventivă și în cazul celorlalți suspecți din dosarul „Heroina„.
Asta, după ce reprezentanții DIICOT Iași și cei ai BCCO au efectuat mai multe percheziții domiciliare în Iași și București. Astfel, la Iași au fost făcute șapte percheziții domiciliare. Mascații au descins și la casa lui Todică Gruia.
Ce au spus procurorii DIICOT Iași cu privire la perchezițiile efectuate în dosarul „Heroina”
Procurorii DIICOT au afirmat că, la începutului lui 2018, în municipiul Iași s-a constatat o creștere privind acest trafic de heroină.
„Începând cu aprilie 2018, mai multe persoane din Iași s-au aprovizionat cu heroină din cartierul Ferentari, municipiul București. Ulterior, le transportau în Iași și le dețineau atât în vederea consumului propriu, cât și în vederea comercializării către o clientelă tot mai vastă de consumatori de asemenea substanțe, care, în timp, au devenit dependenți. Tot mai mulți tineri din municipiul Iași, atât pentru a-și susține dependența, cât și din considerente de ordin financiar, sesizând, totodată, posibilitățile obținerii unor câștiguri materiale ilicite substanțiale într-un timp cât mai scurt, au luat hotărârea de a se deplasa în municipiul București, în cartierul Ferentari – și nu numai –, de unde să procure personal heroină de la dealerii de asemenea substanțe, fără a se cunoaște cu aceștia în mod direct sau prin intermediari”, au afirmat procurorii DIICOT Iași.
Potrivit acestora, unele dintre persoanele identificate de anchetatori cu asemenea preocupări au fost prinse în flagrant, reținute, arestate preventiv și chiar condamnate definitiv după ce au revenit din cartierul Ferentari, către municipiul Iași, având asupra lor heroină procurată din acel loc.
Surse judiciare au afirmat că întreg dosarul privind destructurarea celei mai mari rețele de trafic de heroină din România a pornit de la dosarul în care Alex Corduneanu a fost condamnat pentru trafic de droguri. Ulterior, procurorii DIICOT Iași au demarat o anchetă, ajungând până la suspecți din cartierul bucureștean Ferentari.