Actemra (tocilizumab), utilizat în tratamentul artritei reumatoide, a prezentat rezultate promițătoare în combaterea furtunii de citokine, care duce la moartea pacienților. Dar un studiu clinic sustine contrariul.
Mai multe echipe de cercetare din întreaga lume încearcă să identifice molecule (numite imunomodulatoare) capabile să contracareze această furtună de citokine, o reacție excesivă a sistemului imunitar, care se manifestă într-un focar inflamator brusc (în jurul celei de-a 10-a zi) și care se afla la originea deteriorării stării de sănătate pulmonară a pacienților cu forme severe. Prin urmare, obiectivul este de a evita internarile în terapie intensivă.
În acest scop, mai multe medicamente antiinflamatoare sunt testate pentru a vedea dacă pot contracara această reacție inflamatorie excesivă a corpului. Unul dintre ele este tocilizumab, un inhibitor al unui mediator al inflamației. Acesta a fost testat în mai multe studii.
Mai întâi rezultate încurajatoare
Rezultatele încurajatoare au fost comunicate în 2020 de către laboratorul Roche, care comercializează Actemra. Studiul internațional REMAP-CAP, coordonat de Universitatea din Pittsburgh pe mai mult de 300 de pacienți, s-a încheiat astfel cu un „obiectiv important de eficacitate” la pacienții grav bolnavi, comparativ cu pacienții care nu au primit tratamente modulante.
Un alt studiu observațional, realizat în Franța de AP-HP, a arătat, de asemenea, rezultate încurajatoare cu această moleculă. Potrivit rezultatelor publicate la sfârșitul lunii octombrie în revista JAMA Internal Medicine, pacienții care au primit acest tratament în ziua 14 au avut un risc redus de a muri din cauza unui Covid sau de a primi ventilație artificiala cu 33%. Pe de altă parte, la 28 de zile, rezultatele au fost dezamăgitoare, nu a existat nicio diferență în ceea ce privește mortalitatea.
În cele din urmă, un studiu american a arătat că tocilizumab ar putea fi eficient în combinație cu dexametazonă, un corticosteroid puternic, în reducerea mortalității pacienților cu forme severe.
Tocilizumab nu ar fi eficient la pacienții cu forme critice de Covid-19
Dar rezultatele unui studiu clinic contrazic aceste rezultate. Acestea se referă la 129 de pacienți spitalizați în Brazilia, toți în stare gravă. Conform rezultatelor, publicate pe 21 ianuarie în British Medical Journal, 65 de pacienți au primit tocilizumab în plus față de îngrijirea standard, iar 64 nu (grupul”control”). După 15 zile, 28% dintre pacienții tratați cu tocilizumab au fost fie puși pe ventilație mecanică, fie au murit, comparativ cu 20% în celălalt grup, potrivit Top Sante.
În plus, 17% dintre pacienții tratați cu tocilizumab au murit din cauza insuficienței respiratorii acute sau a insuficienței multiple a organelor, comparativ cu 3% în celălalt grup. O diferență foarte importantă, care i-a împins pe cercetători să oprească procesul ca măsură de precauție.
„Luarea tocilizumab în plus față de îngrijirea standard nu a fost eficientă în îmbunătățirea stării clinice a pacienților la 15 zile și ar putea crește mortalitatea”, avertizează autorii studiului.
Dacă acest studiu trebuie luat foarte în serios, acest lucru se datorează faptului că nivelul de probă al acestuia este mai mare: am comparat pacienții care au primit tratamentul și cei care nu l-au primit.
Cu toate acestea, autorii subliniază că numărul mic de pacienți incluși în acest studiu este o limitare importantă a activității lor, ceea ce împiedică să se tragă o concluzie definitivă. În plus, „proporția de 3% dintre pacienții care au murit în grupul de control este anormal de scăzută la pacienții cu Covid grav bolnavi”, a remarcat un om de știință care nu a participat la studiu, Peter Horby, citat de organizație British Science Media Cente.
În concluzie, dacă tocilizumab a dat multă speranță pentru combaterea inflamației responsabile de deteriorarea rapidă a pacienților severi aflați în terapie intensivă, niciun studiu nu a confirmat acest lucru încă.