O coadă de vită are un grad mare de grăsime și unul ridicat de gelatină, care oferă un gust deosebit preparatelor.
Aceasta se taie în mod asemănător cu rasolul, și este foarte apreciată în preparatele de tip tocăniță sau în supe, pentru gustul unic ce îl oferă.
Rețeta de tocăniță cu coadă de vită
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1,5 kg de coadă de vită, de 100 ml de ulei de floarea soarelui sau de măsline, de 2 morcovi, de 6 fire de ceapă verde sau de 3 vechi, de 1 rădăcină de apio, de 3 lingurițe de făină, de 400 ml cubulețe de roșii la conservă, de 100 ml de coniac sau de 200 ml de vin dulce, de 50 grame unt pentru a lega sosul, de sare, piper, cimbru, sau alte condimente după gust.
Se secționează cozile de unde se găsesc zonele mai moi, apoi se pun într-o tavă și se pune puțin ulei peste ele. Trebuie masate bine cu uleiul și se lasă la temperatura camerei. Se pune cuptorul la preîncălzit la 225 de grade, apoi se pun în cuptor și se lasă pentru aproximativ 25 de minute, întorcându-le de câteva ori, pentru a se găti uniform.
După acest timp, se scoate tava și se lasă afară. Se curăță apoi toate legumele, se spală și se taie în bucăți, după preferințe. Se pun legumele într-o tigaie sau în o oală cu capac, care merge și la cuptor, împreună cu 2 linguri de ulei, unt și trebuie gătite până când se înmoaie.
Se adaugă condimente peste acestea, se mai lasă câteva minute la gătit pentru a se distribui aromele, apoi se pune și coniacul sau vinul și se amestecă bine.
Tot procesul de gătire și idei de servire
După ce s-a evaporat alcoolul, se pun lingurițele de făină și se amestecă bine, astfel încât să nu se ardă. Se pune apoi conserva de roșii cuburi și bucățile de carne gătite, împreună cu zeama pe care au lasat-o în tavă.
Se mai completează cu apa, astfel încât carnea să fie aproape complet acoperită cu lichid, apoi se mai asezonează cu condimente, după gust. Se lasă la foc mediu până când dă în clocot, apoi se acoperă cu un capac și se pune în cuptorul preîncălzit la 175 de grade.
Se va lasă în cuptor pentru aproximativ 5 ore, însă din oră în oră trebuie verificată și amestecată. Dacă lichidul scade prea mult, puteți să mai adaugați o cană sau două de apă.
La final, carnea trebuie să fie fragedă, iar sosul îngroșat. Poate fi servită împreună cu un sos, cu piure de cartofi, cartofi natur, cu paste, cușcuș sau cu un orez simplu, doar fiert.
Dacă vrei să o gătești pe aragaz, trebuie lăsată aproximativ 3-4 ore la foc mic, la o oală cu gătire lentă aproximativ 10-12 ore, iar la o oală sub presiune 1,5 ore la foc mic, însă este posibil să își piardă din aromă.
O tocăniță din coadă de vită are o aromă unică, ce trebuie neapărat încercată, întrucât este absolut delicioasă.