Prima pagină » Culinar » Tocăniță de pipote și inimi. Rețetă simplă și cu puține ingrediente

Tocăniță de pipote și inimi. Rețetă simplă și cu puține ingrediente

17 iul. 2024, 14:09,
în Culinar

Deși poate nu este cea mai arătoasă sau sună neobișnuită pentru cei ce n-au încercat-o, tocănița de pipote și inimi este deosebit de gustoasă și sănătoasă. Cu atât mai mult, neavând ingrediente pretențioase, este și foarte economă.

Rețetă de tocăniță de pipote și inimi

Pentru a face acest delicios preparat, ai nevoie de: 500 de grame de pipote și inimioare, 2 cepe medii, curățate și tocate mărunt, 3 linguri de ulei (eu am folosit de măsline, bun e de oricare), 2 lingurițe de paprika dulce, opțional (vara), se poate folosi și un ardei gras roșu, 1 cățel de usturoi, 1 frunză de dafin, ~ 500-600 ml. de apă fierbinte (sau supă de pui,  dacă aveți), 2-3 linguri de bulion (sau 1 lingură de pastă de roșii), sare și piper după gust.

Pipotele și inimile lu puteți găsi imediat în comerț, la caserolă, sau, dacă stați la țară, puteți face rost din propria gospodărie. Se pot folosi pipote de găini, curcani, rațe sau alte animale, însă trebuie să aveți în vedere că dacă folosiți aceste organe de la specii diferite, ele vor avea nevoie de un timp diferit de gătire.

Primul pas este să tăiați pipotele și inimile în bucăți cât de cât egale. Încingem apoi o tigaie cu ulei, la foc mediu, unde călim ceapa pentru aproximativ 8 minute, amestecând constant până se înmoaie bine. Dacă doriți, puteți adăuga în acest moment și bucățele tocate de ardei gras.

Gătirea organelor

Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm bucățile de pipote și inimi. Amestecând în continuare, călim până organele capătă o culoare mai deschisă și lasă lichid. Apoi începem să condimentăm cu paprika, piper și o linguriță de sare. Amestecăm bine pentru a se omogeniza totul.

Apoi, adăugăm apă fierbinte până când toate ingredientele sunt acoperite de lichid. Aducem totul la clocot și adăugăm dafinul. În locul apei, pentru un plus de savoare, puteți adăuga supă de pui. În plus, pe lângă gustul mai intens, tocănița va avea și o textură mai bună.

Apoi, punând un capac peste cratiță, fierbem tocănița la foc mic. Din când în când, mai completăm cu apă fierbinte, pentru a nu scădea prea mult. În mod normal, pipotele se gătesc la foc mic cam 1 oră și jumătate, până când se frăgezesc bine.

Rezultatul final nu trebuie să aibă o textură cauciucată, trebuie doar să se înmoaie bine.  Dacă folosiți pipote de la diferite specii de păsări (curcani și găini etc), verificați gradul de gătire al mai multor bucăți, să nu rămână tari unele dintre ele.

După ce au fiert toate bine, se scoate capacul și se mai lasă la fiert, să clocotească, la foc moderat. Sosul din cratiță trebuie să scadă până la consistența dorită. Abia acum puteți adăuga sosul de roșii sau bulionul. Tot acum se mai adăugă și usturoiul zdrobit și se mai lasă la fiert un pic.

Tocănița de pipote și inimi se servește fierbinte, alături de o garnitură la alegere. Poate fi mămăligă, orez, cartofi natur sau orice aveți în gând că ar merge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *