Rețeta de mazăre cu cartofi este ușoară, delicioasă și o idee numai bună pentru masa de prânz. Acest preparat se gătește în doar câteva minute și ai nevoie de un ingredient pe care sigur îl găsești în bucătăria ta pentru a-i da un gust savuros.
Cu numeroase beneficii pentru sănătate, mazărea este leguminoasa bogată în fibre, minerale și vitamine, care poate consuma în salate, ciorbe, dar și feluri principale. De asemenea, aceasta este un ingredient sănătos, cu multe beneficii pentru organism.
Tocăniță de mazăre cu cartofi
Mazărea este un ingredient perfect pentru a te bucura de un preparat care să îți amintească de mesile de vară petrecute alături de cei dragi. Ai nevoie de câteva legume, ulei de măsline și câteva minute petrecute în bucătărie.
Ca ingrediente vei avea nevoie de 3 cartofi medii; 1 cană de suc roșii amestecat cu oregano; 1 ceapă medie; 2 căni de mazăre verde; 3 linguri de ulei de măsline; 2 căței de usturoi și 2 morcovi. Se curăță ceapa și se toacă cubulețe, apoi se toacă usturoiul și se călesc într-o tigaie cu ulei de măsline.
Se taie morcovii, preferabil bucăți mici, mazărea și cuburile de cartofi, peste care se adaugă apă astfel încât să fiarbă. Când legumele se pot pătrunde cu o furculiță și apa a scăzut, se adaugă sucul de roșii. Se mai lasă câteva minute pe foc și se adaugă sare și piper după preferințe. După ce e gata, se toacă mărar și se adaugă pe deasupra.
Mazărea gătită în anumite moduri poate provoca disconfort abdominal, gaze și flatulență, dar prin alte metode de utilizare, la abut sau fiartă ea contribuie la menținerea sănătății digestive, deoarece fibrele din mazăre hrănesc bacteriile bune din intestins, iar acest lucru face ca bacteriile cu potențial infecțios să nu se poată înmulți. Prin consumul de mazăre poți reduce riscul apariției afecțiunilor gastrointestinale precum boala inflamatorie, sindromul colonului iritabil sau cancerul de colon.
Beneficii pentru organism oferite de mazăre
Cu ajutorul fibrelor mazărea poate media răspunsul glicemic al organismului, comparativ cu alimetele care au conținut scăzut de fibre și proporții egale cu carbohidrații. Studiile realizate până în prezent au scos la iveală faptul că alimentele realizată din făina integrală de mazăre galbenă au rol important în gestionarea diabetului de tip 2.
Mazărea are minerale sănătoase pentru inimă, precum magneziul, potasiu și calciu. O alimentație cu conținut bogat de mazăre poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale, un factor de risc și pentru apariția bolilor de inimă.
Tot fibrele din mazare au capacitatea de a reduce colesterolul total și colesterolul rău. Consumul regulat de mazăre își pune amprenta și în ceea ce privește prevenirea apariției cancerului, prin conținutul de antioxidanți și a capacității lor de a reduce inflamația în organism.
Mazărea verde conține saponine, compuși vegetali cunoscuți pentru acțiunile lor anticangerine. Aceștia nu doar că ajuta la prevenirea unor tipuri diferite de cancer, dar pot să aibă efecte benefice, adică inhibă tumorile apărute în organism.
În ciuda beneficiilor pentru sănătate, mazărea conține și antinutrienți, ce pot interfera cu digestia și absorbția normală a mineralelor. Cei mai importanți antinutrienți din mazărea verde sunt acidul fitic și lectinele.
Primul poate interfera cu absorbția mineralelor precum fierul, calciul, zincul sau magneziul, în timp ce al doilea are acțiune negativă în ceea ce privește absorbția nutrienților și este asociat cu simptome precum gaze și balonare. Prin urmare, printr-o rețetă de mazăre cu cartofi, te poți bucura de toate beneficiile acestor leguminoase.