Prima pagină » Culinar » Tocăniță de mazăre cu cartofi! Iată ce ingredient îi dă o aromă delicioasă!

Tocăniță de mazăre cu cartofi! Iată ce ingredient îi dă o aromă delicioasă!

28 apr. 2025, 09:04,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta de mazăre cu cartofi este ușoară, delicioasă și o idee numai bună pentru masa de prânz. Acest preparat se gătește în doar câteva minute și ai nevoie de un ingredient pe care sigur îl găsești în bucătăria ta pentru a-i da un gust savuros.

Cu numeroase beneficii pentru sănătate, mazărea este leguminoasa bogată în fibre, minerale și vitamine, care poate consuma în salate, ciorbe, dar și feluri principale. De asemenea, aceasta este un ingredient sănătos, cu multe beneficii pentru organism.

Tocăniță de mazăre cu cartofi

Mazărea este un ingredient perfect pentru a te bucura de un preparat care să îți amintească de mesile de vară petrecute alături de cei dragi. Ai nevoie de câteva legume, ulei de măsline și câteva minute petrecute în bucătărie.

Ca ingrediente vei avea nevoie de 3 cartofi medii; 1 cană de suc roșii amestecat cu oregano; 1 ceapă medie; 2 căni de mazăre verde; 3 linguri de ulei de măsline; 2 căței de usturoi și 2 morcovi. Se curăță ceapa și se toacă cubulețe, apoi se toacă usturoiul și se călesc într-o tigaie cu ulei de măsline.

Se taie morcovii, preferabil bucăți mici, mazărea și cuburile de cartofi, peste care se adaugă apă astfel încât să fiarbă. Când legumele se pot pătrunde cu o furculiță și apa a scăzut, se adaugă sucul de roșii. Se mai lasă câteva minute pe foc și se adaugă sare și piper după preferințe. După ce e gata, se toacă mărar și se adaugă pe deasupra.

Mazărea gătită în anumite moduri poate provoca disconfort abdominal, gaze și flatulență, dar prin alte metode de utilizare, la abut sau fiartă ea contribuie la menținerea sănătății digestive, deoarece fibrele din mazăre hrănesc bacteriile  bune din intestins, iar acest lucru face ca bacteriile cu potențial infecțios să nu se poată înmulți. Prin consumul de mazăre poți reduce riscul apariției afecțiunilor gastrointestinale precum boala inflamatorie, sindromul colonului iritabil sau cancerul de colon.

Beneficii pentru organism oferite de mazăre

Cu ajutorul fibrelor mazărea poate media răspunsul glicemic al organismului, comparativ cu alimetele care au conținut scăzut de fibre și proporții egale cu carbohidrații. Studiile realizate până în prezent au scos la iveală faptul că alimentele realizată din făina integrală de mazăre galbenă au rol important în gestionarea diabetului de tip 2.

Mazărea are minerale sănătoase pentru inimă, precum magneziul, potasiu și calciu. O alimentație cu conținut bogat de mazăre poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale, un factor de risc și pentru apariția bolilor de inimă.

Tot fibrele din mazare au capacitatea de a reduce colesterolul total și colesterolul rău. Consumul regulat de mazăre își pune amprenta și în ceea ce privește prevenirea apariției cancerului, prin conținutul de antioxidanți și a capacității lor de a reduce inflamația în organism.

Mazărea verde conține saponine, compuși vegetali cunoscuți pentru acțiunile lor anticangerine. Aceștia nu doar că ajuta la prevenirea unor tipuri diferite de cancer, dar pot să aibă efecte benefice, adică inhibă tumorile apărute în organism.

În ciuda beneficiilor pentru sănătate, mazărea conține și antinutrienți, ce pot interfera cu digestia și absorbția normală a mineralelor. Cei mai importanți antinutrienți din mazărea verde sunt acidul fitic și lectinele.

Primul poate interfera cu absorbția mineralelor precum fierul, calciul, zincul sau magneziul, în timp ce al doilea are acțiune negativă în ceea ce privește absorbția nutrienților și este asociat cu simptome precum gaze și balonare. Prin urmare, printr-o rețetă de mazăre cu cartofi, te poți bucura de toate beneficiile acestor leguminoase.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Premii acordate cetățenilor care raportează evaziunea fiscală. Guda: "Primești bonus, în cont, bani direct"
Playsport.ro
Dacă investeai în acțiuni Netflix când a ajuns în România, azi te-ai fi bucurat de un câștig...
Evz.ro
Mihaela Rădulescu, luată în vizor de presa din străinătate după moartea lui Felix Baumgartner
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Amendă de zeci de mii de euro pentru o poză cu câini. Greşeala care i-a făcut paguba unei femei
Dailybusiness.ro
Chirii de lux la preț de nimic. Zeci de foști magistrați și notari stau în locuințele statului cu sume între 60 și 197 de lei
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iulie 2025
21 iulie 2025