Prima pagină » Culinar » Tocăniță de ciuperci mănăstirească, de post! Iată cum să faci un preparat delicios!

Tocăniță de ciuperci mănăstirească, de post! Iată cum să faci un preparat delicios!

13 mart. 2025, 09:47,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta de post de tocăniță de ciuperci mănăstirească este simplă, dar plină de savoare. Este gustoasă, plină de proteine și vitamine și poate fi o consumată atât la prânz, cât și la cină. În mănăstiri, această tocăniță este adesea servită alături de mămăligă caldă sau pâine de casă, devenind o masă hrănitoare. 

Bucătăria mănăstirească este cunoscută pentru simplitatea și echilibrul preparatelor sale, iar tocănița de ciuperci de post nu face excepție. Folosind ciuperci proaspete sau uscate, legume aromate și ierburi atent alese, acest preparat reușește să ofere un gust bogat.  

Tocăniță de ciuperci mănăstirească, de post 

Tocănița de ciuperci de post mănăstirească se servește fierbinte, cu pâine proaspătă sau cu mămăligă, cu o porție de murături alături. Pentru a face o tocăniță de ciuperci de post delicioasă, trebuie să începi prin a căli ceapa și a usturoiul, astfel încât aromele să fie bine dezvoltate. Lasă-le până când devin sticloase și în bucătărie încep să își elibereze aromele.

Dacă nu ții post, această rețetă poate fi perfectă pentru weekend, atunci când iei o pauză de la mâncarea grasă. Este gata mai repede decât ai crede, iar gustul este unul unic și inconfundabil. Trebuie neapărat să încerci.

Vei avea nevoie de 500 g ciuperci proaspete (de preferat pleurotus champignon sau hribi); 2 cepe mari;1 ardei gras roșu; 2-3 căței de usturoi; 3 linguri ulei de floarea-soarelui; 200 ml suc de roșii sau roșii pasate; sare; piper; cimbru și foi de dafin.

Ciupercile este indicat să fie proaspete, nu congelate sau din conserve. Nu le spăla, cu șterge-le ușor cu un prosop umed pentru a nu deteriora textura. Folosește pleurotus, champignon, hribi sau ghebe, fiecare aducând o textură și un gust aparte. 

Mod de preparare 

Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește în ulei până devine translucidă. Usturoiul și ardeiul se adaugă și se sotează până se înmoaie. Ciupercile, tăiate în felii, se pun în tigaie și se lasă până își lasă apa. După evaporarea lichidului, se adaugă sucul de roșii, foile de dafin, sarea și piperul.

Tocănița se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional, până când sosul scade și se îngroașă. La final, se ajustează condimentele și se presară cimbru proaspăt pentru o aromă specială.

Pentru a obține cea mai bună tocăniță de ciuperci de post, începe prin a alege ciuperci proaspete și aromate, cum ar fi hribii sau pleurotus, care oferă o textură și un gust bogat.

Călește ceapa și usturoiul la foc mic pentru a dezvolta o bază dulce și aromată, iar pentru un gust mai intens, poți adăuga o picătură de vin alb sau un strop de oțet balsamic odată ce ciupercile încep să își lase apa. Fierbe tocănița la foc mic pentru a permite aromelor să se combine armonios, iar la final, presară verdețuri proaspete, cum ar fi pătrunjelul sau cimbrul.

De cele mai multe ori se servește ori ca atare cu pâine proaspătă, uneori cu mămăliguță sau pierde cartofi. Tocănița de ciuperci de post, după rețeta mănăstirească se pregătește ușor și rapid, iar rezultatul este deosebit de delicios.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Jennifer Lopez, accident vestimentar la un concert caritabil. Decolteul prea adânc a lăsat la vedere tot ce ascundea sub rochie
Playtech.ro
Bancnota românească pe care o cumpără colecționarii cu 2500 de lei. Nu este rară, mulți încă o au acasă
observatornews.ro
Ilie Bolojan şi-ar putea aduce city managerul în Guvern. Numele de miniştri vehiculate: Birchall, Cioloş sau Drulă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Până la ce vârstă ai voie să conduci în România. Legea e clară
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Românii care își distrug buletinele și pașapoartele pe TikTok riscă amendă. Ce spune legea despre acest trend periculos
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`