Prima pagină » National » Tocană de legume pentru iarnă: Rețeta știută de la bunica

Tocană de legume pentru iarnă: Rețeta știută de la bunica

14 sept. 2021, 14:47,
în National

Toamna este, cu siguranță, perioada din an în care toate gospodinele se pregătesc cu bunătăți pentru iarnă. În perioada conservelor, fie că vorbim despre zacuscă, dulceață sau gem, din ce în ce mai multe femei au descoperit gustul delicios pe care îl are iarna tocana de legume pe care o pot prepara în această perioadă.

Cu siguranță ați mâncat tocană de legume făcută de multe persoane, dar cel mai savuros gust îl avea tocana de legume pentru iarnă făcută de bunica.

În tocana de legume, bunica obișnuia să pună roșii, ardei, ceapa, vinete, dovlecei, fasole pastai si zarzavat. Separat, câteva borcane de tocană cu legume pentru iarnă bunica le făcea și cu orez fiert.

Foarte important de știut este faptul că bunica nu punea niciun fel de conservant în tocana de legume și totuși aceasta rezista fără probleme cel puțin un an.

Tocana de legume este o masă foarte sănătoasă la care puteți apela în zilele friguroase din iarnă. Nu aveți de făcut altceva decât să desfaceți borcanul, să puneți conținutul câteva minute pe foc și, gata, aveți o o garnitură foarte bună pe lângă fripturi sau cărnuri făcute la grătar. La fel de bine, această tocană de elgume poate fi mâncată ca fel principal, fiind foarte sănătoasă.

oală cu tocană de legume

 

Tocană de legume pentru iarnă: Ingredientele folosite de bunica

Bunica obișnuia să facă tocana de legume în mai multe ture și tocmai de aceea nu fpcea foarte mult de obicei.

Pentru 4 borcane de tocană de legume, de 800 ml, bunica folosea 500 g ceapă albă și/sau roșie, o căciulie de usturoi, 250 ml de lei floarea soarelui, 300 g zarzavat ras mare. De obicei, bunica punea morcov, pătrunjel rădăcină, păstârnac și țelină, 600 g ardei grași și kapia, 300 g de vinete tăiate cubulețe, 300 g dovlecei tăiați tot cubulețe, 400 g roșii crude tăiate bucăți, 600 ml suc de roșii, sare și piper negru măcinat.

borcane cu tocană de legume

În prealabil, bunica spăla bine toate legumele, le curăța de coji și cotoare, acolo unde era cazul, și șe tăie în bucățele. Într-o oală mare, bunica punea la călit ceapa și usturoiul, cu un praf de sare, la foc mic, cu capac. După aproximativ 5 minute, adăuga morcovii, țelina, pătrunjelul și păstârnacul.

Mai lăsa 10 minute, la foc mic, cu capacul pus, după care adăuga ardeii grași și kapia. Pe urmă, bunica punea cuburile de dovlecel și vânătă, având grijă să amestece cu o spatulă, preț de încă 2-3 minute, fără capac.

Pe urmă, bunica adăuga sucul proaspăt de roșii și roșiile proaspete tăiate cuburi. Mai lăsa vreo 5-7 minute să fiarbă fără capac, ca să mai scadă un pic i să capete consistență. Spre final, punea adăuga sarea și piperul măcinat.

oală cu tocană de legume

Tocana de legume pentru iarnă cu orez

Atunci când dorea să aduage și orez în tocănița de elgume, bunica fierbea separat orezul și îl punea la scurs.

De obicei, bunica punea separat în altă oală o parte din tocană și o amesteca cu orezul. Bunica făcea această tocană și cu orez deoarece avea unde să țină borcanele. Trebuie avut grijă la faptul că dacă nu aveți o camară foarte răcoroasă riscați ca orezul să fermenteze în borcane. O altă variantă ar fi ca iarna, când desfaceți borcanul cu tocana de legume să adăugați atunci orezul fiert și să țineți câteva minute pe foc amestecul. Garantat va avea același gust!

borcane cu tocană de legume

Când tăcana era gata, bunica îl punea în borcanele sterilizate în prealabil, după care le strângea bine capacele. Pe urmă, acestea le punea într-o o baie de apă bain Marie, într-o oală încăpătoare, î ncare punea un start de cârpe, pentru a nu risca să crape borcanele.

După ce răceau, bunica eticheta borcanele și ple punea la păstrare pentru iarnă într-o cămară răcoroasă.

Dacă va place tocana de legume, nu aveți cum să nu încercați zacusca de fasole sau zacusca de vinete. Toate sunt delicioase și preparate dupa rețete vechi de-ale bunicii și explicate pas cu pas.

Bugetul.ro
Meseria bănoasă a Alexandrei Ceaușescu, unica nepoată a lui Nicolae Ceaușescu. Urmașa fostului cuplu prezidențial a terminat o facultate grea
redactia.ro
Cutremur puternic în România! Pământul s-a zguduit
Bugetul.ro
S-a despărțit Valeriu Nicolae de Dragoș Pătraru! Jurnalistul nu a mai produs ediții pentru canalul de YouTube „Starea Nației”
a1.ro
Marius Avram și Oana Monea, săruturi aprinse sub cerul înstelat. Soțul Mariei s-a destăinuit în fața ispitei: „Mi-ai intrat la inimă!”
Playtech.ro
Valeriu Gheorghiță, mesaj clar despre vaccinuri: „Nu există shedding, nu există risc pentru nimeni”
observatornews.ro
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: "N-ar mai avea ce să fure"
Playsport.ro
Noul preşedinte al Poloniei blochează prin veto ajutoarele pentru copiii refugiaţilor și accesul...
Evz.ro
Piața imobiliară sub șocul TVA. Unii renunță, alții își reduc pretențiile
realitatea.net
Dispar chioșcurile STB. De unde vor cumpăra călătorii bilete
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
Moneda românească din anii ’90 pe care se cer 100.000 de lei. Mulţi români cred că nu văd bine preţul, de ce e atât de scumpă
Dailybusiness.ro
Turişti înşelaţi într-o cunoscută staţiune din Italia. Taxa absurdă care apărea pe nota de plată
RomaniaTV
Concedii 2025. Angajații care pierd zile libere de odihnă. Ce modificări usturătoare se aplică de la 20 august DOCUMENT
stiriromania.ro
Cât costă o porție de ceafă cu cartofi prăjiți în Mamaia: prețurile de autoservire ajung la niveluri gourmet
RomaniaTV
Armata obligatorie, dar plătită cu 2.300 de euro pe lună, miercuri se votează proiectul în Parlament
redactia.ro
De când se vor trece copiii mici la întreținerea de la bloc
ego.ro
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 august 2025
26 august 2025