Această rețetă de tocană de dovlecei cu orez pentru iarnă este o rețetă tradițională care păstrează gustul verii în borcane bine sigilate și este ideală pentru a fi savurată în lunile reci.
Tocana de dovlecei cu orez pentru iarnă este ușor de preparat și este extrem de versatilă, se poate consuma ca atare, ca garnitură lângă diverse feluri principale sau chiar în combinații care sunt pe placul dumneavoastră.
Rețeta de tocană de dovlecei cu orez pentru iarnă
Pentru cei care adoră tocănițele cu multe legume și orez, o idee de a le conserve și pentru iarnă este tocana de dovlecei cu orez.
Pentru că știm cu toții cât de bine ne prinde iarna o tocăniță, avem și alternativa de a o face și la borcan acum, după cum este și rețeta de tocană de dovlecei cu orez pentru iarnă care este gustoasă și sănătoasă, preparată din ingrediente naturale și fără conservanți.
Pentru acestă rețetă aveți nevoie de un vas de 10 litri, 6 kg dovlecei, 1 kg roșii bine coapte, 1 kg rădăcinoase, precum morcovul, păstârnacul, pătrunjelul, țelină, 750 gr ceapă, 2 căței de usturoi, 250 gr orez, 250 ml ulei, apă, sare și piper, cimbru, 2 – 3 foi de dafin.
Pentru început se pune un vas cu 3 litri de apă la fiert și se adaugă o lingură de sare după care se spală bine roșiile și se opăresc în apa cu sare, pentru 1 – 2 minute. Se scot și se lasă să se tempereze ca mai apoi să se decojească și să se toace mărunt.
Se curăță răcăcinoasele și se toacă cubulețe pentru ca mai apoi să se încingă uleiul și să se călească ceapa tocată solzișori, doar până devine sticloasă. Adăugați 2 căței de usturoi și rocați rădăcinoasele după care le amestecați bine ceapa și le stropiți cu puțină apă fiartă mai a le amesteca să se prepare uniform. Adăugați la final cimbru și foile de dafin, însă foile de dafin nu se lasă mai mult de 12 – 15 minute.
Se lasă tocana să fiarbă la foc mediu, până când se pătrund bine toate ingredientele, gustând-o și adăugând sare și condimente.
Cum se sterilizează conservele?
Borcanele cu legume sau compot pentru iarnă trebuie fierte în baie de abur și apă. Unele doar pentru sterilizare suplimentară (zacusca, bulionul, tocanițele de legume, ketchupul) iar altele pentru gătirea, fierberea propriu-zisă (compoturile, legumele crude în apă cu sare sau în bulion etc).
Conservarea în recipiente de sticlă sterilizate nu este potrivită pentru ingredientele care să nu fie în stare perfectă. Pentru a avea rezultate optime din punct de vedere al siguranței alimentare trebuie alese acele fructe, legume, ciuperci, cărnuri sau pește care să se afle în cele mai bune condiții, evitând orice imperfecțiune și spălând bine toate alimentele înainte de procesare.
Toate borcanele și capacele trebuie verificate în detaliu înainte de a fi folosite, evitând orice fel de alterare a borcanelor, ciobituri pe margini, imperfecțiuni ale filetului, mici crăpături etc.
Chiar dacă este o procedură care pare a fi de la sine înțeleasă, pentru a umple borcanele este necesar să se țină cont de câteva aspecte de bază. Borcanele trebuie umplute cu produs doar până la un anumit nivel, lăsând un mic spațiu de aer, aproximativ un centimetru de la capac. Acestea nu trebuie să fie umplute niciodată de tot. Faptul că se lasă acel spațiu pentru oxigen, care ajută și la crearea vidului, reduce considerabil riscul de dezvoltare a unor bacterii foarte periculoase, precum cea resposnabilă de botulism.
De asemenea, trebuie evitat ca produsul să ajungă să curgă prin filet, iar pentru asta se poate folosi o pâlnie. Există pâlnii special concepute pentru a umple borcane care ușurează mult acest proces.
Cu aceste sfaturi de sterilizare a borcanelor, această tocană de dovlecei cu orez pentru iarnă nu are cum să nu țină cel puțin 2 – 3 ani.