Prima pagină » Actualitate » Toate supermarketurile trebuie să facă asta de la 1 iulie! Măsură este decisă de UE
Toate supermarketurile trebuie să facă asta de la 1 iulie! Măsură este decisă de UE

Toate supermarketurile trebuie să facă asta de la 1 iulie! Măsură este decisă de UE

07 iun. 2024, 10:38,
în Actualitate

Toate supermarketurile trebuie să facă asta de la 1 iulie. Este vorba despre vânzarea sticlelor din plastic doar dacă au capace ce rămân atașate și după deschidere.

Toate supermarketurile trebuie să facă asta de la 1 iulie

Toate capacele vor fi „atârnate” de gâtul sticlei, pentru că se apropie termenul limită al UE de 1 iulie. Este vorba despre Directiva europeană 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului. Aplicarea acesteia în România a fost dispusă prin OG 6/2021.

În România, măsura a fost deja aplicată de companii care vând băuturi răcoritoare în ambalaje PET. Noul sistem de închidere al sticlelor din plastic a fost anunțat de Coca-cola, din 2023, de exemplu. Iar în alte, țări, sistemul este în vigoare de câțiva ani.

Coca-Cola adaugă chiar și o bandă de plastic suplimentară pentru a împiedica demontarea capacului în anumite state membre UE. Alți producători vor avea timp până la 1 iulie să facă același lucru.

De la 1 iulie toate capacele trebuie „să atârne” de gâtul sticlei. De ce s-a luat această măsură?

La articolul 6 al ordonanței, se precizează și termenul de la care sticlele din plastic pot fi vândute doar dacă au capace ce rămân atașate după deschidere. Măsura dispusă de UE are în vedere o mai bună reciclare a PET-urilor, inclusiv a capacelor din plastic ale acestora.

ReturRo lansează o aplicaţie pentru magazinele care colectează ambalaje în programul Sistemului de Garanţie-Returnare

„Din iulie 2024 produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt din plastic pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor”, prevede articolul menționat.

Se dorește reducerea poluării globale cu 80% până în 2040

Motivul care stă la baza întregului fenomen este că ONU a stabilit ca obiectiv reducerea poluării globale cu 80% până în 2040. Mulți consumatori au raportat că urăsc în mod deosebit aceste capace, deoarece fac dificil să savurezi o băutură din sticlă.

O normă a UE spune că aceste capace trebuie să rămână atașate de ambalaj după ce produsul a fost deschis, pentru a nu deveni deșeuri de plastic separate. Dacă sticlele goale returnabile ți-au fost respinse de aparat, trebuie să ştii că există cel puţin trei aspecte de care trebuie să ţii cont data viitoare, pentru a-ţi putea lua banii pe garanţie.

Majoritatea problemelor se dovedesc a fi de natură tehnică sau logistică, astfel încat se poate ajunge în situația ca automatele de colectare a sticlelor goale să refuze primirea ambalajelor SGR.

Cel mai des întâlnite situații sunt cele în care RVM-urile (automatele de colectare) fie nu recunosc ambalajele, fie capacitatea lor de colectare a fost deja atinsă.

Dacă această din urmă situație poate fi remediată relativ ușor, prin punerea la punct a logisticii legate de colectarea ambalajelor de administratorul SGR

Unii clienți spun că dopurile sticlelor sunt mai greu de desfăcut și încurcă la utilizare, alții consideră că orice măsură pentru reducerea poluării mediului este binevenită.

Așadar, toate supermarketurile trebuie să facă asta de la 1 iulie, adică să fie vândute doar sticlele din plastic ce au capace ce rămân atașate și după deschidere.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`