Prima pagină » Actualitate » Toate paturile destinate pacienţilor COVID-19 din Institutul Marius Nasta sunt ocupate! Managerul unităţii medicale susţine că unitatea mobilă nu funcţionează pentru că nu există personal
Toate paturile destinate pacienţilor COVID-19 din Institutul Marius Nasta sunt ocupate! Managerul unităţii medicale susţine că unitatea mobilă nu funcţionează pentru că nu există personal

Toate paturile destinate pacienţilor COVID-19 din Institutul Marius Nasta sunt ocupate! Managerul unităţii medicale susţine că unitatea mobilă nu funcţionează pentru că nu există personal

22 sept. 2021, 09:57,
în Actualitate

Creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19 a început să pună presiuni serioase pe sistemul sanitar din România. Managerul Institutului Marius Nasta susţine că în aceste momente, în unitatea medicală nu mai există niciun loc liber destinat pacienţilor infectaţi cu COVID-19. Îngrijorarea vine în contextul în care nici unitatea mobilă nu funcţionează.

De altfel, la nivel de țară, pe data de 21 septembrie mai erau doar 16 locuri libere la Terapie Intensivă, 6 dintre ele fiind disponibile în București.

La Institutul Marius Nasta nu mai sunt locuri libere pentru pacienţii diagnosticați cu COVID-19, susţine managerul

Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler a vorbit despre faptul că în cursul nopţii de marţi spre miercuri, unitatea medicală a rămas fără locuri libere. Vorbim atât despre paturi cât şi despre locuri la Terapie Intensivă. Beatrice Mahler susţine că trebuie mărita capacitatea pentru a putea oferi servicii de sănătate şi pacienţilor cu tuberculoză sau care au alte afecțiuni:

„În această noapte, toate paturile din pavilionul COVID au fost ocupate, inclusiv pe secție nu numai în Terapie Intensivă. Astfel încât trebuie să mărim puțin capacitatea, atât cât ne mai permite structura, astfel încât să putem oferi servicii de sănătate și pacientului pneumologic și pacientului cu tuberculoză.”, a spus medicul Beatrice Mahler.

Nu există personal pentru operaționalea unității mobile de la Institutul Marius Nasta

Pe de altă parte, managerul susţine că speră că la sfârşitul săptămânii să mai aibă 10 locuri la Terapie Intensivă, pentru pacientul cu COVID-19. De altfel, aceasta a transmis faptul că, în pofida faptului că unitatea mobilă este funcţională din punct de vedere tehnic, incă nu există personal medical pentru a o pune în funcțiune:

„Probabil că, spre sfârșitul săptămânii, vom deschide încă zece locuri pentru pacientul COVID. Sperăm să operaționalizăm cât mai repede unitatea mobilă, să putem angaja personal, sunt posturile publicate pe site-ul Institutului.

Păturile pe care le vom face funcționale pentru pacientul COVID aparțin secției de Oncologie. Pacientul oncologic va fi evaluat și tratat pe secția de Pneumologie, pentru că avem cancere pulmonare în acest moment acolo. Iar pentru pacienții pe zona de spitalizare de zi vor putea să vină în continuare în Marius Nasta pentru că vor avea o clădire complet separată, fără risc de contagiune.

Are 8 locuri (n.r. unitatea mobilă). Încercăm să găsim cât mai repede personal, inclusiv din angajații spitalului, pentru că presiunea este extrem de mare. Avem și noi cazuri în secție care ar necesita un loc în Terapie Intensivă. Este dotată, este legată, deci din punct de vedere tehnic ea este funcțională, însă fără personal, cu adevărat, nu putem să oferim asistență.”

Sunt doar 16 locuri libere la Terapie Intensivă în România

Pe de altă parte, situația din România este una dificilă. În cursul zilei de 21 septembrie, autoritățile anunțau faptul că sunt doar 16 locuri libere la Terapie Intensivă. Din totalul de locuri libere, 6 se aflau în București.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila anunța faptul că va crește numărul de paturi de la Terapie Intensivă până la aproximat 1600 de unități:

„Avem un plan de reziliența a paturilor COVID, care prevede, la propunerea managerilor de spitale și a DSP-urilor, un plan de creșterea a numărului de paturi COVID, la nivel de țară, în total de 1518. Această este propunerea spitalelor și a Direcțiilor de Sănătate Publică.

Cel mai mare număr de paturi de ATI fuctionale, la un moment dat, a fost de 1600. Pe planul de reziliența avem peste 100 de locuri prevăzute numai pentru tratarea pacienților copii cu COVID și vom urmări acest lucru. De astăzi, inspectorii sanitari de stat vor fi pe teren și vor urmări la fiecare spital, exactă cât și-a asumat fiecare spital trebuie să rezolve această creștere a apaturilor ATI. a explicat Cseke Attila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`