Prima pagină » Local » Toate detaliile despre bugetul orașului. Iată cum arată investițiile din oraș pe cartiere. Decizia finală va fi luată la finalul săptămânii
Toate detaliile despre bugetul orașului. Iată cum arată investițiile din oraș pe cartiere. Decizia finală va fi luată la finalul săptămânii

Toate detaliile despre bugetul orașului. Iată cum arată investițiile din oraș pe cartiere. Decizia finală va fi luată la finalul săptămânii

19 feb. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Municipalitatea ieșeană a finalizat proiectul de buget pe anul în curs. Executivul Primăriei a finalizat și lista investițiilor din acest an, bugetul pe 2020 fiind cel mai mare din ultimii ani. Bugetul este de 1,49 miliarde de lei, cele mai importante investiții fiind legate de infrastructura rutieră, transportul public și nu numai

Bugetul municipiului Iași a fost bătut în cuie. Executivul municipalității ieșene a finalizat proiectul de buget pe anul în curs, acesta umând a fi prezentat plenului Consiliului Local al municipiului Iași, în ședința extraordinară care va avea loc vineri, 21 februarie. Conform edilului Mihai Chirica, proiectul de buget pe anul în curs va fi de 1,49 miliarde de lei, din care 1,17 miliarde lei sunt de la bugetul local. Din venituri proprii, în buget a fost cuprinsă suma de 596,5 milioane lei, iar alte 555,4 milioane lei sunt sume atrase. Din buget, 51,56 la sută reprezintă fonduri pentru secțiunea de funcționare, iar 48,44 la sută pentru secțiunea de dezvoltare.

Cum arată cele mai importante proiecte din buget

Edilul Mihai Chirica a prezentat și faptul că 21 de milioane de lei se vor duce către proiectul privind reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din municipiul Iași. Din această sumă, 13,5 milioane sunt cuprinse în bugetul pe 2020. De asemenea, 21,8 milioane lei, din care 10 milioane pe 2020, intră la proiectul Centrul Internațional de artă contemporană- Baia Turcească. Pentru palatul Braunstein vor fi alocate peste 13 milioane lei din cele 19 necesare, iar pentru Consolidarea Corpului A de la Muzeul de Istorie Naturală vor ajunge 7 milioane lei din cele peste 13 milioane necesare.

Peste 130 de milioane de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile

Peste 130 de milioane de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile. Din acești bani, de exemplu, 28,2 milioane lei se vor duce către reabilitarea sistemului de termoficare, iar 17 milioane lei pentru proiectul legat de creșterea eficienței energetice.

Alte fonduri se vor duce către reabilitarea și modernizarea grădiniței cu program prelungit nr. 13- 1.8 milioane lei pe 2020, dar și 2 milioane lei pentru modernizarea campusului școlar tehnic în municipiul Iași – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”. Alte 133 milioane lei reprezintă investiții din fonduri locale. Circa 83 milioane lei reprezintă investiția pentru pasajele în Podu Roș.

Sală Polivalentă și stadion în oraș

Municipalitatea va aloca 1,7 milioane de lei pentru demararea proiectului legat de Sala Polivalentă „Regina Maria”, dar și 3,4 milioane lei pentru demararea proiectului privind un nou stadion. Acesta va purta denumirea „Regele Ferdinand”. Pe lângă acestea, edilul a prezentat și alte obiective în buget, precum și unele propuneri venite de la ieșeni în urma dezbaterilor publice din ultima perioadă.

„Au fost peste 8.000 de propuneri venite de pe urma dezbaterilor publice cu ieșenii și a chestionarelor. Peste 1.500 se referă la modernizări de străzi, trotuare, asfaltări, reparații. Alte 600 fac referire la reabilitarea liniilor de tramvai, circa 200 vizează achiziția unor mijloace de transport public noi, modernizarea traficului, dar și 500 pentru locuri de parcare. Au mai fost luate în calcul spațiile verzi, sănătatea, mediul, educația și cultura, sportul, dar și turismul. A fost o analiză intensă. Din dezbaterile publice s-au preluat în atenția bugetului mai multe probleme.

Vorbim de reparația unor conducte de canalizare pe străzile Stejar și Ion Creangă, problemele de la asociația de proprietari de la Green Park, de asemenea iluminatul public pe Trei Fântâni, trotuarele pe Toma Cozma și multe altele. La capitolul infrastructură am introdus mai multe străzi în urma dezbaterilor publice. Sunt propuneri făcute pe parcursul celor peste 40 de zile de dezbateri”, a spus primarul Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024