Prima pagină » Titlurile zilei » Toate detaliile despre alegerile locale 2020 din județul Iași. Măsuri speciale în toate cele 759 de secții pentru votul din 27 septembrie, la Primărie și Consiliul Județean
Toate detaliile despre alegerile locale 2020 din județul Iași. Măsuri speciale în toate cele 759 de secții pentru votul din 27 septembrie, la Primărie și Consiliul Județean

Toate detaliile despre alegerile locale 2020 din județul Iași. Măsuri speciale în toate cele 759 de secții pentru votul din 27 septembrie, la Primărie și Consiliul Județean

26 sept. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Mâine, 27 septembrie, vor avea loc alegerile locale 2020, alegeri care cuprind și 98 de unități administrativ teritoriale din județul Iași și Consiliul Județean. Pentru scrutinul de duminică sunt așteptați la urne 787.375 alegători în 759 de secții de votare din întreg județul, dintre care 255 sunt în municipiul Iași. Alegătorii vor primi patru buletine în cabina de vot, câte unul pentru primar, Consiliul Local, președinte de Consiliu Județean și pentru consilierii județeni. Alegerile locale se vor desfășura în condiții speciale, din cauza pandemiei de COVID-19

La finalul acestei săptămâni, pe 27 septembrie, vor avea loc alegerile locale 2020 din județul Iași. Sute de mii de ieșeni sunt așteptați la urne pentru a-și alege primarul, consilul local, dar și noul șef de Consiliu Județean, precum și lista de consilieri județeni. Scrutinul de duminică se va desfășura în condiții speciale, secțiile de votare urmând a fi dezinfectate, iar procedura de vot va urma un set de reguli din cauza pandemiei de COVID-19. Alegerile locale 2020 se vor desfășura în toate localitățile din județul Iași.

787.375 alegători în județul Iași pentru alegerile locale 2020. Iată lista secțiilor de votare

În județul Iași vor fi deschise 759 de secții de votare. Dintre acestea, 255 de secții sunt deschise în municipiul Iași, iar alte 28 de secții sunt deschise în municipiul Pașcani. De asemenea, alte șapte secții de votare vor fi deschise în orașul Hârlău, 11 în orașul Podu Iloaiei și alte opt secții de votare în orașul Târgu Frumos. În total, în județul Iași sunt așteptați la urne 787.375 de alegători. În municipiul Iași au fost trecuți, pe listele permanente, 321.144 de persoane. În municipiul Pașcani au fost înregistrați 38.371 de alegători, în vreme ce în orașul Hârlău sunt înregistrate 12.098 de persoane cu drept de vot. În orașul Podu Iloaiei sunt trecuți 8.588 de alegători, în timp ce în orașul Târgu Frumos sunt înregistrați 11.647 de alegători.

La alegerile locale 2016, în județul Iași erau 741 de secții de votare. În urmă cu patru ani, au votat 315.826 de persoane cu drept de vot dintr-un total de 748.111 (42.22 la sută din totalul celor înscriși pe listele electorale).

Condiții speciale de vot în secțiile de votare din județul Iași, în perioada pandemiei de COVID-19

Secțiile de votare din județul Iași se vor deschide duminică, 27 septembrie 2020, la ora 7:00 dimineața și se vor închide la ora 21:00. În timpul scrutinului electoral se vor respecta, însă, și un set de reguli din cauza pandemiei de COVID-19. Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toți participanții la procesul electoral. Este prevăzută asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral. Trebuie să se asigure și dezinfecția periodică, după fiecare contact direct cu alte persoane, a mâinilor participanților la procesul electoral, dar și dezinfecția sediilor secțiilor de votare.

În cadrul secțiilor trebuie asigurate circuite separate de intrare și ieșire din secție. Tot administrațiile locale trebuie să asigure flacoane cu soluție dezinfectantă, dar și personalul tehnic care va lua temperatura participanților și îi va îndruma pe alegători.

Doar cinci alegători în sala de vot. Alegătorii își pun singuri mențiunea VOTAT pe cartea de identitate.

La alegerile locale 2020, în sala de vot vor avea acces cel mult cinci alegători, accesul urmând a se face eșalonat. Alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare, la localul de vot și la ieșirea din acestea. Alegătorul va pune singur cartea de identitate în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate.

„În vederea identificării de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul va fi instruit să își îndepărteze, pentru scurt timp, masca spre a fi identificat, la o distanță de minimum 1,5 metri față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare” se arată în decizia luată de Autoritatea Electorală Permanentă. Alegătorii își vor aplica singuri ștampila cu mențiunea „VOTAT” pe cartea de identitate.

Cu urna specială la bolnavii de COVID-19, în cadrul alegerilor locale 2020

Cei care nu pot ajunge în secțiile de votare, vor putea solicita prezența urnei mobile. Solicitarea trebuie făcută însă astăzi, 26 septembrie 2020. Urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât COVID-19. Cei care se află internați în spitale din cauza coronavirusului, vor putea vota cu urna mobilă sub supravegherea medicilor. Cei care sunt confirmați cu COVID-19, dar se află acasă sau în centrele de carantină, vor putea solicita votul cu urna mobilă.

Aceștia trebuie să trimită o rudă cu documentele doveditoare prin care se atestă faptul că au COVID-19 la secția de votare, cererea urmând a fi depusă astăzi, 26 septembrie 2020. Reprezentanții secției de votare se vor deplasa la domiciliul sau la locul unde se află persoana, vor introduce buletinele de vot sub fanta ușii, după care le vor prelua la fel. Reprezentanții secției de votare vor avea la ei măști și dezinfectant, după ce vor primi buletinele de la persoana aflată în izolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025