Prima pagină » Razboi în Ucraina » Toată lumea e cu ochii pe următoarea mutare a lui Putin: De ce mută Rusia în secret 100 de rachete?

Toată lumea e cu ochii pe următoarea mutare a lui Putin: De ce mută Rusia în secret 100 de rachete?

21 nov. 2022, 12:00,
Simona Ciobanu în Razboi în Ucraina

Sursele media internaționale precizează că Rusia a mutat aproximativ 100 de rachete de tip S-300 și S-400 pe teritoriul său, iar ochii sunt deja ațintiți asupra lui Vladimir Putin. Temerile tuturor pornesc de la gândul că liderul rus ar intenționa să folosească o bombă murdară în Ucraina tocmai când războiul este pe cale să împlinească nouă luni.

Conform informațiilor publicate de „The Mirror”, care citează experți ruși, „orice are în minte Rusia să facă Ucrainei, Kremlinul pare să se aștepte la represalii pe propriul teritoriu din partea Ucrainei sau a Occidentului”.

„Analiștii cred că, prin aceste mișcări de rachete făcute atât de repede, chiar înainte de bombardamentele masive din această săptămână, cele două chestiuni sunt interconectate. Dar, mai îngrijorător, pot indica că ceea ce este mai rău ar putea să urmeze și că se pregătesc pentru o reacție mare la această activitate”, adaugă publicația.

Pentagonul a înregistrat 111 atacuri cu rachete ruseşti şi cu 26 de drone kamikaze la 15 noiembrie asupra Ucrainei

Ce intenții ar avea Putin cu cele 100 de rachete

Având în vedere mutarea celor aproximativ 100 de rachete mutate de Putin pe teritoriul său, locurile de apărare din interiorul Rusiei au fost întărite cu mai multe rachete pe aerodromurile din Millerovo, care acoperă Luhansk, în Ucraina, și la Rostov-pe-Don, care acoperă disputatul Donețk, tot în Ucraina. De altfel, acoperirea a fost întărită și la aerodromul din Sescha, aproape de Belarus și situat între acesta și Moscova, iar Șkalovski, lângă Moscova, a fost echipat și cu rachete, explică aceștia. „Asta înseamnă că liderii Moscovei cred că capitala are brusc nevoie de mai multă apărare”, într-un moment al războiului în care armata rusă este încă blocată în ciuda faptului că se observă o încetinire a contraofensivei ucrainene.

Desfășurarea rachetelor are loc în contextul în care se știe că 83.460 de soldați ruși au fost uciși în invazie, 2.879 de tancuri au fost distruse, 278 de avioane lovite și 1.536 au fost distruse începând cu 24 februarie.

Având în vedere că Rusia se află în retragere acum, după avansul aprig al Ucrainei în sud și est, plus pierderea orașului-cheie Herson, Moscova a atacat Ucraina cu peste 120 de rachete în această săptămână. În concluzie, rachetele au lovit infrastructura ucraineană, lăsând 10 milioane de ucraineni fără energie electrică și pene de curent pe scară largă pe măsură ce frigul iernii se apropie.

SUA ezită să doteze Ucraina cu sisteme Patriot

În cadrul aceluiași context, reamintim că apărarea antiaeriană joacă un rol esenţial şi extrem de eficient în răspunsul Ucrainei la invazia rusă, dar este pusă la grea încercare de intensificarea loviturilor Moscovei. Iar dacă apărarea antiaeriană ucraineană a împiedicat până acum Moscova să preia controlul asupra spaţiului aerian al Ucrainei, aliaţii Kievului sunt conştienţi că vor trebui să o întărească pentru ca aceasta să poată înfrunta acest șir de bombardamente. În timp ce aceştia îşi propun să trimită mai multe arme moderne, dar şi vechi, subliniind că acestea nu vor fi imediat disponibile, Ucraina consideră că a venit timpul să i se livreze baterii sofisticate de tipul Patriot.

‘Ucraina continuă să se bată şi capacităţile sale de apărare aeriană vor fi esenţiale pentru ca ea să câştige’, a recunoscut miercuri şeful statului major american, generalul Mark Milley.

‘Ar fi necesar un sistem de apărare aerian şi antirachetă integrat pentru a respinge atacurile aeriene ruseşti’, a adăugat el, subliniind că loviturile de marţi reprezintă ‘probabil salva cea mai devastatoare de la începutul războiului’.

Până în acest moment, Pentagonul a înregistrat 111 atacuri cu rachete ruseşti şi cu 26 de drone kamikaze la 15 noiembrie asupra Ucrainei. Când Rusia a invadat Ucraina în luna februarie, apărarea antiaeriană a Kievului era compusă în principal din avioane sovietice şi sisteme de apărare antirachetă, care au fost utilizate în mod eficient pentru a împiedica Moscova să controleze spaţiul aerian. .

Cu toate acestea, toți ochii sunt acum concentrați pe următoarea mutare a președintelui Putin, de vreme ce este speculată ideea că Rusia mută în secret 100 de rachete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`