În perioada 5-6 octombrie 2024 se desfășoară la Iași Toamna filatelică. Termenul de „filatelie” a apărut în anul 1864, prin comasarea celor două cuvinte grecești „philos” și „atelia”.
O traducere a cuvântului filatelie ar fi „dragostea de lucruri libere de taxe”. Această pasiune, numită filatelie, este a celor care colecționează și studiază mărci poștale, timbre fiscale, cărți poștale cât și plicuri poștale.
Toate acestea sunt o reprezentare fidelă a vremurilor în care au fost emise, această mișcare filatelică urmând cursul societății. Așadar, toată această mișcare este organizată pe tematici cum ar fi: istorie, artă, sport, stiință, armată, țări, etc.
Este o modalitate practică și amuzantă de a învăța despre știință, istorie, eroi și așa mai departe. Doar trebuie cultivat „microbul” în generațiile tinere pentru a descoperi această minunată lume a timbrelor/cărților poștale/a plicurilor. Pentru cei inițiați, un timbru/o carte poștală/un plic nu reprezintă doar o simplă bucată de hârtie ci reprezintă o întreagă poveste. Trebuie doar să o descoperi.
Ediție jubiliară – Toamna Filatelică Ieșeană
Încă odata se demonstrează că Iașul este „capitala” României iar carcotașii o să spună că este prea mult „capitală”. Dar activitățile, efervescența culturală, spirituală și universitară aduc argumente forte pentru numele de Capitală. Un argument în plus este adus de filateliștii ieșeni carea sub umbrela Asociației Centrul Regional de Integrare Socială Nord Est cu sprijinul Consiliului Județean Iași și a Poștei Romăne –Oficiul Poștal nr 1, sarbătoresc astăzi 5 ocotmbrie- 6 octombrie între orele 10.00-16.00 Toamna Filatelică Ieșeană.
A X-a ediție, ediție jubiliară, are ca temă „O prietenie pentru eternitate – Eminescu –Creangă”. Președinta asociație, Laura Gabriela Limbău, la deschiderea care a avut loc astăzi la ora 10.00 la sediul Oficiului Poștal nr 1 Iași, a adus argumente cu privire la tematica abordată.
„Logica ne spunea ca anul acesta, Toamna Filaterică Ieșeană trebuia să fie cu tematică Avram Iancu. Dar nu trebuie să uităm că suntem în Moldova, iar Moldova a dat României unii dintre cei mai mari scriitori, Eminescu și Creangă. Iar orașul Iași a pecetluit prietenia dintre cei doi mari corifei ai literaturii române. Așadar această ediție jubiliară trebuia să rămână în istoriografia filatelică cu o tematică de mare însemnătate pentru orașul Iași și nu numai.”
Vă așteptăm în cursul zilei de astăzi și mâine, să participați în număr cât mai mare la o expunere de timbre și numismatică, la o expoziție de diplome și medalii obținute la manifestări filatelice de renume național, european și mondial cu această temă. Cât și la o vizionare de film cu tema ”Istoria Poștei Române”. A fost lansată ștampila omagială „Toamna Filaterică Ieșeană – Ediția a X- a” și se organizează dezbateri cu tema „Timbrul Românesc”.
Au fost acordate diplome pentru recunoașterea activității desfășurate în sprijinul proiectului cultural intitulat ”Toamna Filatelică Ieșeană”. Printre cei meritoși îl mentionăm pe Victor Bejan, un colecționar pasionat de peste 60 de ani, unii ieșeni îl cunosc prin prisma activității de medic în slujba comunității.
„Nu trebuie să uităm că primul timbru în spațiul românesc a fost tipărit la Iași, Timbrul Cap de Bour.
Un timbru care la momentul actual face parte din patrimoniul național. Nu trebuie să uităm că Eminescu și Creangă au legat o prietenie pentru eternitate aici la Iași. Nu trebuie să uităm că Iașul încă nu este pe locul care îl merită la nivel național datorită decidenților vremelnici. Este datoria noastră să promovăm să ducem mai departe știința colecționarilor, a celor care învață, se joacă, se distrează prin filaterie și nu numai. Trebuie să felicit organizatorii, pentru că noi aici al prezidiu suntem mai ”vechi” dar în fața noastră și lângă noi sunt copiii. Aceștia sunt cei care vor duce mai departe această pasiune, această știință.”