Prima pagină » Stiri si curiozitati » Toamna este momentul oportun pentru plantarea cireșului sălbatic! Florile emană un parfum inconfundabil

Toamna este momentul oportun pentru plantarea cireșului sălbatic! Florile emană un parfum inconfundabil

03 oct. 2023, 15:19,
în Stiri si curiozitati

Cireșul sălbatic (Prunus avium) este un copac cu frunze căzătoare, care face flori și fructe. Florile cireșului sălbatic oferă o priveliște spectaculoasă primăvara, cu buchețele de flori albe și delicate, ce cresc pe ramurile care formează un copac mare și rotund. Fructele mici de cireș roșu se coc în toamnă și, deși acestea sunt comestibile, uneori au un gust ușor amărui. Cu toate acestea, cireșul sălbatic este unul dintre strămoșul multor soiuri de cireșe cultivate pentru uz culinar.

Cireșul sălbatic face flori foarte bogate în polen

Frunzele cireșului sălbatic sunt verzi în primăvară și vară, apoi devin roșiatice și aurii în toamnă, înainte de a cădea. Lemnul roșu-brun este popular pentru fabricarea mobilierului decorativ și a instrumentelor muzicale. Florile, fructele și frunzele sunt o sursă de hrană valoroasă pentru diverse specii de animale sălbatice. Cireșul sălbatic este rezistent și ușor de crescut în majoritatea solurilor, cu excepția celor saturate cu apă, însă trebuie ținut cont este un copac mare, potrivit doar pentru grădinile spațioase sau pentru plantat în pădure. Specia cu flori duble (Prunus avium Plena) oferă cea mai mare valoare din punct de vedere ornamental.

Florile cireșului sălbatic au 5 petale, au formă de cupă și în jur de 2 cm. Scoarța acestuia arată atractiv tot timpul anului, fiind lucioasă și de o nuanță brună-roșiatică. Florile cireșului sălbatic sunt similare cu cele ale mălinului (Prunus padus), deși această specie are o coajă gri-maronie și crește în soluri mai umede. Înălțimea cireșului sălbatic este în general de aproximativ 10-15 metri, dar poate ajunge și până la 30 de metri la maturitate, dacă a beneficiat de condiții de creștere favorabile. Cireșul sălbatic este excelent pentru fauna sălbatică. Florile bogate în nectar și polen oferă hrană pentru albine și alte insecte, fructele sunt populare printre păsări și mamifere, iar frunzele sunt o plantă alimentară importantă pentru multe larve de molii.

Când și unde trebuie plantat

Plantați cireșul sălbatic în grădini spațioase și în zonele de pădure, într-un loc cu mult soare. Lăsați suficient spațiu pentru ca acesta să poată atingea dimensiunea specififca la maturitate.Toamna este momentul ideal pentru plantare. Cu toate acestea, arborii crescuți în ghiveci pot fi plantați în orice moment al anului, cu condiția să fie menținut constant un anumit grad de umezeală. Tăiați-i ramurile doar dacă este necesar, deoarece cireșul sălbatic este susceptibil la boli care pot pătrunde prin tăieturi. Dacă este neapărată nevoie să-l tăiați, faceți-o vara, când tăieturile se vindecă mai rapid.

Dacă doriți să achiziționați un cireș sălbatic este bine să țineți cont de câteva sfaturi. Cumpărați acest copac voluminos doar dacă aveți spațiul necesar în care să se dezvolte. În caz contrar, alegeți una dintre multele varietăți ornamentale sau comestibile de cireș, care sunt mult mai compacte. Cireșii sălbatici crescuți în pădure sunt disponibili pentru a fi achiziționati din noiembrie și până în martie. În cazul în care vă hotărâți să plantați un cireș sălbatic în gradină, atunci veți avea de purtat o luptă împotriva păsărilor care, probabil, vor fi avut ochii țintiți pe fructele în curs de dezvoltare, așa că vă recomandăm să vă protejați copacul cu o plasă. A doua parte a numelui botanic al cireșului sălbatic, „avium”, înseamnă „păsări”, așa că acum știți cum și-a luat numele. Cireșele sălbatice, având un gust acrișor, sunt excelente pentru gemuri și prăjituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 septembrie 2024
26 septembrie 2024