Prima pagină » Cancan ultimă oră » Tita Bărbulescu, preferata lui Nicolae Ceaușescu, a decedat: Biografia marii doamne a folclorului românesc

Tita Bărbulescu, preferata lui Nicolae Ceaușescu, a decedat: Biografia marii doamne a folclorului românesc

06 dec. 2021, 10:13,
BZI.ro, în Cancan ultimă oră

Tita Bărbulescu, una dintre interpretele de muzică populare preferate de Nicolae Ceaușescu, a murit la vârsta de 85 de ani. Solista de muzică populară se afla la un azil de bătrâni, unde fusese internată de fostul ei soț.

Tita Bărbulescu a fost una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară de la noi, care a lăsat peste 300 de melodii culese din folclorul vechilor lăutari argeșeni.

Interpreta a fost foarte apreciată de români în perioada comunistă, în cei peste 40 de ani de carieră, a susținut peste 500 de recitaluri și sute de spectacole în întreaga țară.

Tita Bărbulescu

Tita Bărbulescu, biografia solistei preferate de Nicolae Ceaușescu

Tita Bărbulescu s-a născut în 1936, în Topoloveni, județul Argeș. Solista a învățat să cânte de la tatăl ei, Nicolae Bărbulescu, un cunoscut lăutar din zona Argeșului. Tita Bărbulescu a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din București, unde a studiat canto. După ce și-a încheiat studiile, marea doamnă a folclorului popular românesc s-a întors la Pitești, unde s-a angajat la orchestra populară „Doina Argeșului”. De altfel, primele piese înregistrate de Tita Bărbulescu au fost alături de orchestra „Doina Argeșului”. Din 1960, timp de 2 ani a locuit în București fiind angajata Teatrului „Ion Vasilescu”. Pe urmă, a mers la „Doina Olteniei” din Craiova și la „Flacăra Prahovei” din Ploiești.

Tita Bărbulescu

Tita Bărbulescu a fost una dintre artistele preferate ale lui Nicolae Ceauşescu, aceasta fiind chemată de fostul dictator la multe petreceri organizate de anturajul acestuia. Nicolae Ceaușescu era un mare fan al celebrei cântărețe, mulți spunând că acesta ajunsese să îi știe pe de rost versurile cântecelor.

Persoane apropiate fostului dictator au declarat că au fost momente când Tita Bărbulescu nu a putut ajunge la sindrofiile organizate în onoarea lui Nicolae Ceaușescu, iar în momentul în care artistul chemat să cânte a greșit un vers al unei melodii ale marii cântărețe, fostul dictator a urcat pe scenă, i-a luat microfonul, și a cântat el melodia.

Tita Bărbulescu

Tita Bărbulescu, pe scenă alături de marele nume ale folclorului românesc

Cele mai îndrăgite melodii sunt „Sus’ la munte la Muscel”, „Lele, lelișoara mea”, „De-ai fi neichii drăguliță”, „Din Pitești pân’ la Trivale”, „Argeșene, argeșene”. De-a lungul carierei sale a colaborat cu mari cântăreți și dirijori ai timpului, în turnee de succes din țară și străinătate.

Tita Bărbulescu a concertat de multe ori alături de nume mari ale folclorului românesc, precum Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ion Luican, Emil Gavriș, Ioana Radu, Mia Braia, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu și mulți alții.

Tita Bărbulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *