Prima pagină » Sanatate » Tiroidita autoimună se vindecă? Află ce spun medicii

Tiroidita autoimună se vindecă? Află ce spun medicii

18 oct. 2021, 14:24,
în Sanatate

Vă întrebați dacă tiroidita autoimună se vindecă? Ei bine, în rândurile următoare vă vom prezenta părerea medicilor endocrinologi.

Tiroidita autoimună, cunoscută sub numele de tiroidita Hashimoto, este o afecțiune endocrină foarte des întâlnită. Aceasta afectează aproximatix 12% din populație, femeile de vârstă fertilă fiind cele mai predispuse. Afecțiunea despre care vă vorbim este considerată, alături de diabetul zaharat de tip 1, cea mai frecventă boală autoimună. De asemenea, tiroidita este principala cauză de hipotiroidism la copii și la adolescenți.

femeie care ține mâinile pe gât

Tiroidita autoimună se vindecă: Iată care sunt factorii ce o favorizează

Așa cum se întâmplă în majoritatea bolilor autoimune, există mai mulți factori care favorizează apariția bolii. Printre acestea se regăsesc: sexul, vârsta, factorii genetici, coexistența altor boli autoimune și expunerea la radiații externe.

Cum am precizat mai sus, femeile sunt mult mai afectate decât bărbații, existând un raport de 7 la 1. În plus, tiroidita autoimună poate apărea la orice vârstă, chiar și la copii. Însă, de cele mai multe ori, această boală este depistată la copiii de vârstă medie. De asemenea, persoanele care au în familie rude ce suferă de această boală, ar trebui să meargă la un consult medical. S-ar putea ca tiroidita să fie ereditară.

Coexistența altor boli autoimune, cum sunt poliartrita autoimună, lupusul, diabetul zaharat tip I, crește riscul apariției tiroiditei autoimune la același pacient.

Nu în ultimul rând, expunerea la radiații externe crește riscul apariției tiroiditei autoimune.

Cum se manifestă tiroidita autoimună și ce tratament presupune?

Semnele clinice se instalează lent și este legată de gradul de distrugere a celulelor tiroidiene. Instalându-se treptat, simptomatologia este specifică hipotiroidismului: creșterea sensibilității la frig, dureri și tensiune musculară, dureri și rigiditate articulară, sângerări menstruale abundente și prelungite, tulburări de memorie și concentrare, depresie, constipație, creștere ponderală moderată prin retenție de lichide etc.

În absența simptomelor, prezența anticorpilor nu impune tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni. Acestor pacienți le este recomandat să își monitorizeze anual funcția tiroidiană. Tratamentul este necesar doar atunci când apare disfuncția tiroidiană, adică insuficiența de sinteză a hormonilor tiroidieni, care, în primă fază, se traduce biochimic prin creșterea valorilor TSH.

Potrivit recomandărilor internaționale, în faza subclinică, atunci când hormonii tiroidieni sunt la niveluri normale, iar TSH este ușor sau moderat crescut, nu este necesar un tratament. La adulți, tratamentul începe când afecțiunea ajunge în faza clinică.

Așa cum majoritatea regulilor au excepții, femeile cu vârstă fertilă, care își doresc să rămână însărcinate, trebuie să urmeze un tratament, chiar și în faza subclinică. Astfel, glanda tiroidă trebuie monitorizată atent, mai ales în primul trimestru de sarcină, atunci când se dezvoltă normală a sistemului nervos embrionar este dependentă de hormonii tiroidieni materni.

Tiroidita autoimună se vindecă?

Majoritatea pacienților se tem de tiroidita autoimună și se întreabă dacă aceasta se vindecă. Ei bine, nu. Fiind o boală cronică, ea trebuie ținută sub control, cu ajutorul tratamentului adecvat. Cu toate acestea, dacă tratamentul este administrat așa cum trebuie, iar monitorizarea se face periodic, boala nu afectează calitatea și durata vieții.

Unele studii spun că alimentația fără gluten ar putea reduce nivelul autoanticorpilor și ar crește durata fazei non-terapeutice. Aceste studii nu sunt, însă, unanim acceptate. De aceea, pacienților cu această afecțiune le este recomandat să ia suplimente cu seleniu, deoarece pot reduce nivelul de autoanticorpi la 40% din subiecți și vitamina D, cu efect imunomodulator.

Tiroidita autoimună poate speria pe mulți, însă cu un tratament adecvat și cu un stil de viață sănătos, majoritatea simptomelor se ameliorează și devin ușor de suportat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`