Prima pagină » Sanatate » Tiroida Hashimoto. Alimente interzise și cum puteți gestiona simptomele
Tiroida Hashimoto. Alimente interzise și cum puteți gestiona simptomele

Tiroida Hashimoto. Alimente interzise și cum puteți gestiona simptomele

18 mart. 2024, 16:00,
BZI.ro, în Sanatate

Tiroidita Hashimoto, uneori cunoscută sub denumirile de boala Hashimoto, reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni tiroidiene în țările dezvoltate. Chiar și atunci când se administrează tratament medicamentos, simptomele pot influența în mod semnificativ calitatea vieții.

Studiile arată că ajustările în dietă și în stilul de viață, în combinație cu terapia medicamentoasă standard, pot aduce îmbunătățiri semnificative în gestionarea simptomelor. Deoarece fiecare individ reacționează diferit la tratament, este crucială adoptarea unei abordări personalizate pentru această afecțiune. Iată ce alimente sunt interzise în cazurile de tiroidă Hashimoto.

Tiroida Hashimoto. Ce alimente interzise pentru această afecțiune

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună care determină deteriorarea graduală a țesutului tiroidian prin intermediul limfocitelor, celule albe din sânge care fac parte din sistemul imunitar. Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture, situată în partea inferioară a gâtului. Aceasta secretă hormoni care influențează aproape fiecare sistem de organe din corp, inclusiv inima, plămânii, scheletul, sistemul digestiv și sistemul nervos central. De asemenea, controlează metabolismul și procesul de creștere. Hormonii principali secretați de tiroidă sunt tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Pe măsură ce boala progresează, glanda tiroidă devine tot mai afectată, ceea ce duce la o producție insuficientă de hormoni tiroidieni.

Dieta și obiceiurile de viață joacă un rol crucial în gestionarea bolii Hashimoto, deoarece mulți pacienți constată că simptomele lor persistă chiar și după administrarea tratamentului medicamentos. În plus, numeroase persoane care experimentează simptome pot să nu primească tratament decât în cazul în care se constată modificări ale nivelurilor hormonale. De asemenea, studiile sugerează că inflamația poate juca un rol important în apariția și persistența unei game largi de simptome asociate cu boala Hashimoto. Acest proces inflamator este adesea influențat de alegerile alimentare.

Ajustările aduse dietei și stilului de viață sunt de asemenea esențiale pentru a reduce riscul de apariție a altor afecțiuni, deoarece persoanele afectate de tiroidita Hashimoto prezintă un risc mai crescut de a dezvolta boli autoimune, niveluri ridicate de colesterol, obezitate și diabet.

Dieta antiinflamatoare joacă un rol crucial

Studiile arată că cei diagnosticați cu Hashimoto au o probabilitate mai mare de a dezvolta boala celiacă decât populația generală. Prin urmare, este recomandat ca toți cei diagnosticați cu Hashimoto să fie supuși testelor pentru depistarea bolii celiace. În plus, cercetările indică faptul că dietele fără gluten și cereale pot fi benefice pentru persoanele cu tiroidită Hashimoto.

Într-un studiu desfășurat pe o perioadă de 6 luni, care a implicat 34 de femei diagnosticate cu tiroidită Hashimoto, s-a constatat că o dietă fără gluten a dus la scăderea nivelurilor de anticorpi tiroidieni, îmbunătățind în același timp funcția tiroidiană și nivelul de vitamina D, în comparație cu un grup de control. Alte cercetări sugerează că persoanele cu tiroidită Hashimoto, sau cu afecțiuni autoimune în general, ar putea beneficia de o dietă fără gluten, chiar dacă nu suferă de boala celiacă. Atunci când optezi pentru o dietă fără gluten, evită alimentele care conțin grâu, orz și secară. De exemplu, majoritatea pastelor, tipurilor de pâine și sosurilor de soia conțin gluten.

O alimentație care exclude cerealele este mai restrictivă decât una fără gluten. În ciuda posibilelor avantaje pe care le poate aduce această modificare în regimul alimentar, este important de subliniat că dovezile științifice care o susțin sunt limitate. De asemenea, puteți să luați în considerare evitarea produselor lactate. Prevalența intoleranței la lactoză este semnificativă în rândul persoanelor cu tiroidită Hashimoto. Într-un studiu realizat pe 83 de femei diagnosticate cu această afecțiune, 75,9% au fost identificate cu intoleranță la lactoză. În cazul în care există suspiciuni cu privire la intoleranța la lactoză, excluderea produselor lactate poate contribui la ameliorarea problemelor digestive, precum și la îmbunătățirea funcției tiroidiene și a absorbției medicamentelor. Trebuie să subliniem că această abordare poate să nu fie eficientă pentru toți cei afectați, deoarece unele persoane cu Hashimoto tolerează bine produsele lactate.

Dacă aveți tiroida Hashimoto este bine să evitați aceste alimente interzise și să vă orientați către alimentele antiinflamatoare, căci inflamația poate juca un rol important în tiroidita Hashimoto. Prin urmare, o dietă antiinflamatoare, bogată în fructe și legume, poate reduce semnificativ simptomele. Un studiu efectuat pe 218 femei cu tiroidită Hashimoto a constatat că persoanele care consumau frecvent fructe și legume prezentau niveluri mai scăzute ale markerilor de stres oxidativ, o condiție asociată cu inflamația cronică. Legumele, fructele, condimentele și peștele gras sunt doar câteva exemple de alimente cu proprietăți antiinflamatorii puternice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *