Prima pagină » Sanatate » Tiroida autoimuna – Simptome și cauze
Tiroida autoimuna – Simptome și cauze

Tiroida autoimuna – Simptome și cauze

25 iun. 2024, 14:00,
în Sanatate

Tiroida autoimună este una dintre cele mai răspândite afecțiuni endocrine la nivel mondial, aceasta având o prevalență mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. Află ce este tiroida autoimună, simptome, cauze, dar și tratamente. 

Tiroida autoimună – simptome 

Tiroidita Hashimoto (autoimună) reprezintă o disfuncție care determină sistemul imun să producă anticorpi care distrug glanda tiroida într-o manieră ireversibila. Aceasta se manifestă vizibil printr-o inflamație care este cunoscută sub numele de „tiroida”.  

În ceea ce privește cauzele care determină apariția bolii, acestea nu au fost descoperite cu exactitate. Afecțiunea este declanșată, de regulă, de un cumul de factori favorizanți. 

Printre aceștia se numără: genul (sunt afectate în mod special femeile, ereditatea (este mult mai probabil ca boala Hashimoto să apară în cazul persoanelor care au în familie cazuri de tiroidă autoimună), vârsta (deși tiroida limfocitară cronică poate să se manifeste la orice vârstă, cel mai adesea sunt afectate femeile fertile, radiațiile (conform studiilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, radiațiile din mediu și poluarea accentuată sunt un factor), afecțiunile asociate (diabet de tip 1, lupus, boli de țesut conjunctiv, vitiligo, afecțiuni cromozomiale, consumul de anumite medicamente (în special cele care conțin litiu, interleukina-2,  interferon alfa), excesul de iod (amiodarona). 

Printre manifestările frecvente ale tiroiditei autoimune se pot regăsi: culoarea palidă a pielii sau uscăciunea acesteia, oboseala accentuată și depresia, limba umflată, constipația, sensibilitatea crescută la temperaturi joase, căderea excesivă a părului și unghiile casante (care se rup ușor), durerea musculară sau slăbiciunea musculară, menstruația abundentă sau neregulată.  

Cum tratăm tiroida autoimună 

În timpul consultului, specialistul endocrinolog vă poate întreba: momentul inițial în care ați observat apariția simptomelor, care sunt manifestările și dacă au survenit schimbări ale acestora până în momentul în care ați ajuns la control, dacă există modificări ale vocii, dacă au survenit creșteri în greutate rapide și inexplicabile, dacă suferiți de pierderi de memorie, daca aveți libidoul scăzut sau crescut în ultima perioadă, dacă ați suferit de modificări ale tranzitului intestinal (constipație, diaree), dacă aveți cazuri în familie ale persoanelor care suferă de deficiente ale glandei tiroide și care sunt acestea. 

Schema de tratament împotriva bolii Hashimoto poate include și administrarea de medicamente (de regulă, pe tot parcursul vieții). Administrarea unui tratament medicamentos pentru boala Hashimoto poate reduce considerabil simptomele hipotiroidisumul. 

De asemenea, terapia cu hormoni este una dintre cele mai eficiente metode de tratament pentru tiroidita Hashimoto. Aceasta presupune substituția hormonală prin administrarea zilnică a hormonului levotiroxina. 

Deși tiroida autoimuna Hashimoto nu poate fi vindecată pe deplin, deoarece procesul de distrugere a glandei tiroide este ireversibil, există o serie de soluții de tratament. Este esențial ca deficiența să fie depistată în stadii incipiente, pentru a preveni apariția simptomelor sau dezvoltarea de noi afecțiuni. 

Tiroidita autoimuna care se manifestă în sarcină trebuie monitorizată în permanență în paralel cu nivelul hormonilor tiroidieni. Astfel tratamentul poate fi ajustat rapid, iar riscul punerii în pericol a mamei sau fătului să fie diminuat. 

Dacă bănuiți că aveți tiroidă autoimună și manifestați simptome specifice, se recomandă vizita imediată la un medic specialist.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră despre Ion Iliescu! Medicii au recunoscut, situaţia nu este cum se aşteptau
observatornews.ro
Plângere penală împotriva lui Albert NBN, care a înjurat România pe scenă la "Beach, Please!"
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Evz.ro
Florin Salam răsuflă ușurat. A scăpat de mari probleme
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Plaja sălbatică din Italia numită cea mai frumoasă din lume! E o combinaţie perfectă între Maldive şi Grecia
Dailybusiness.ro
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 iulie 2025
14 iulie 2025