Prima pagină » Informații utile » Tipurile de atașament care-ți influențează viața! Ce efecte au asupra relațiilor

Tipurile de atașament care-ți influențează viața! Ce efecte au asupra relațiilor

24 aug. 2024, 15:33,
în Informații utile

Relațiile noastre sunt adesea modelate de tipurile de atașament pe care le dezvoltăm încă din copilărie. Fără să ne dăm seama, acestea ne influențează felul în care iubim, comunicăm și ne conectăm cu ceilalți, definind succesul sau dificultățile în relațiile noastre personale.

Tipurile de atașament joacă un rol mai mare decât ai putea crede, când te gândești la modul în care ne raportam la cei din jur, precum prieteni, parteneri sau familie,. De la felul în care răspundem la nevoile emoționale ale celorlalți, până la modul în care ne gestionăm fricile și insecuritățile, acestea sunt o forță invizibilă care ne modelează comportamentele.

Câte tipuri de atașament există

Există patru tipuri de atașament, la fel cum există și patru tipuri de temperament, pe care oamenii le formează încă din copilărie și care tind să se mențină și în viața adultă. Acestea sunt atașamentul sigur (securizant); atașamentul evitant, cel respingător; atașamentul anxios, preocupat; atașamentul evitant, temător, denumit și deorganizat.

Atașamentul sigur este prezent atunci când persoana poate forma relații sigur și iubitoare cu alte persoane. O persoana cu atașament sigur are încredere în partenerl său și este de încredere pentru partenerul său, poate oferi și primi afecțiune, se poate apropia de alte persoane cu ușurință.

Nu se teme de intimitate și nici nu intră în panică dacă partenerul are nevoie de timp singur sau de spațiu. Poate să se bazeze pe alții fără să devină complet dependent de aceștia.

Atașamentul evitant este caracterizat de teama de intimitate. Persoanele cu acest stil de atașament se tem să se apropie de alții și nu au în general încredere în oameni. Aceste persoane preferă să își țină partenerul la distanță, să fie indisponibili emoțional pentru ceilalți și să se descurce singuri.

Cei cu atașament evitant nu se simt confortabil cu apropierea emoțională. Nu le place să depindă de alții și nici ca alții să depindă de ei.

Atașamentul anxios are în centrul său teama de abandon. Persoanele cu atașament anxios se tem permanent că vor fi părăsite și sunt în permanență în căutare de validare.
Aceste persoane devin extrem de neliniștite dacă, de exemplu, partenerul nu le răspunde la telefon suficient de repede.

Se tem permanent că celalalt nu ține suficient de mult la ei. Aceste convingeri le fac să acționeze în moduri care întăresc această convigere și ajung la concluzia că ceilalți sunt speriați de dorința lor de apropiere.

Atașamentul evitant este o combinație a stilurilor anxios și evitant-respingător. Cei cu acest tip de atașament își doresc afecțiune dar în același timp evită intimitatea cu orice preț. Sunt reticienți să intre în relații de cuplu dar, în același timp,simt p nevoie puternică să fie iubiți.

Cum se formează aceste stiluri

Tipurile de atașament se formează încă din copilăria mică, între 7 și 11 luni, și este determinat de modul în care adultul răspunde la semnalele bebelușului atunci când acesta din urmă resimte o tulburare emoțională.

Când adultul este atent și răspunde la nevoile copilului, se va forma un atașament sigur. Când adultul este inconsecvent cu privire la oferirea afecțiunii, uneori prea implicat, alteori prea retras, se formează un atașament de tip anxios.

Când adultul nu răspunde și este distant, copilul înțelege că nevoie sale nu vor fi îndeplinite și se formează atașamentul evitant.

Atașamentul dezorganizat se formează atunci când adultul îl sperie sau îl traumatizează pe copil. Copilul dezvoltă o teamă profundă și își pierde încrederea în oameni, cu toate că nevoia sa de conectare rămâne și ea prezentă.

Stilul de atașament poate fi schimbat cu suficient de multă muncă la propria persoană. Este nevoie de răbdare pentru că vorbim de o schimbare profundă care nu se poate petrece peste noapte. Și de un terapeut potrivit, cu experiență în ghidarea unei persoane pentru a face tranziția de la un stil nesigur de atașament la unul sigur.

Fiind o problemă de relație, vindecarea se poate petrece tot într-o relație. Iar relația terapeutică ar putea fi prima relație de atașament sigur din viața unei persoane. Oricum ar fi, schimbarea tipurilor de atașament în ceea ce privește relațiile pe care le ai necesită o schimbare în convingerile tale și în modul în care te percepi pe tine în relații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`