Folosim adesea termenul de temperament pentru a descrie personalitatea unei persoane după anumite tipuri de temperament. Poți spune, „are un temperament minunat,” sau „are un temperament neplăcut.” Cu toate acestea, temperamentul tău reprezintă doar o parte a personalității tale.
Ce tipuri de temperament există
Dicționarul Oxford definește temperamentul ca fiind natura unei persoane arătată în modul în care se comportă sau reacționează în fața altor oameni sau situații. Desigur, această definiție este factuală, dar este puțin limitativă. Temperamentul tău include și trăsăturile tale comportamentale și de personalitate înnăscute. Este propensiunea ta naturală și se va evidenția adesea în interacțiunile tale zilnice. Temperamentul tău determină chiar modul în care funcționează mintea ta.
De-a lungul anilor, oamenii de știință au identificat patru tipuri largi de temperament sub care o persoană ar putea cădea. Nu există o știință exactă în acest sens, iar unele persoane se pot identifica cu mai mult de un tip de temperament. Acest articol explorează știința din spatele celor patru principale tipuri de temperament și oferă modalități care te-ar putea ajuta să determini ce tip de temperament ai. Cum se formează temperamentul tău? Se crede că temperamentul tău este înnăscut, influențat în principal de genetica ta. Nu este neobișnuit ca cineva să aibă temperamente similare cu părinții sau bunicii lor. Cercetările arată că între 20 și 60% din temperamentul tău este determinat de genetica.
Factorii de mediu externi, cum ar fi experiențele pozitive și negative din copilărie, pot, de asemenea, să formeze temperamentul. De exemplu, o persoană care a crescut într-o familie abuzivă ar putea deveni melancolică. Este personalitatea genetică? Temperament vs. Personalitate Deși ambele termeni sunt similari și sunt adesea folosiți interschimbabil, sunt distincți unul față de celălalt. Temperamentul tău nu este același lucru cu personalitatea ta. Personalitatea este un termen larg folosit pentru a se referi la un set unic de comportamente, trăsături și emoții care determină în mod tipic comportamentul tău. Poți gândi personalitatea ca la un concept mai cuprinzător sub care se încadrează temperamentul tău, precum și alte trăsături de personalitate.
Cum să identifici temperamentul coleric
Distribuția tipurilor de temperament într-o comunitate depinde de factori precum cultură, vârstă și gen. Cele patru tipuri principale de temperament includ: sanguin, coleric, melancolic, flegmatic.
Persoanele caracterizate drept sanguine se remarcă în general prin trăsături extrovertite și sociabile. Acești indivizi emană o dispoziție veselă, percepută ca văzând paharul ca fiind pe jumătate plin, nu pe jumătate gol. Îi regăsim adesea în centrul unei mulțimi, prosperând în medii sociale unde interacțiunile vin firesc pentru ei. Sunt vorbăreți și plini de energie.
Cu toate că persoanele sanguine par să posede trăsături pozitive, aceleași caracteristici de personalitate care le fac plăcute în societate ar putea să le accentueze tendința către impulsivitate și indecizie. Impulsivitatea lor poate uneori să se manifeste prin căutarea senzațiilor puternice, ajungând în cazuri extreme să includă consumul de droguri.
Caracteristicile definitorii ale persoanelor colerice se axează pe dominanță și asertivitate. Cei care se încadrează în acest tip de temperament sunt orientați către obiective și motivați. Aceștia excelență în diverse domenii, fie la locul de muncă, în școală sau în activități recreative, fiind aleși adesea ca lideri de echipă.
Spre deosebire de sanguini, persoanele colerice sunt hotărâte, dar pot fi și impulsive și încăpățânate. Există tendința de a prioritiza atingerea obiectivelor stabilite în detrimentul dezvoltării conexiunilor sociale și relațiilor critice.
Când te întâlnești cu o persoană flegmatică, cuvântul care vine imediat în minte este relaxare. Acești indivizi sunt relaxați, având tendința de a fi foarte empatici în relaționarea cu ceilalți. Sunt persoane de încredere și răbdătoare, găsind confort în activitățile obișnuite și în rutină.
Persoanele flegmatice exprimă puține emoții, ceea ce poate fi perceput ca pasiv sau lipsit de sentiment în timpul interacțiunilor sociale. Tendința lor de a evita conflictul cu orice preț poate fi dezavantajoasă, determinându-i să rateze oportunități atunci când nu reușesc să se impună.
Oamenii confundă adesea melancolia cu lipsa de bucurie sau tristețe, însă există mult mai mult în spatele persoanelor cu acest temperament. Desi rezervați, oamenii melancolici sunt și gânditori și sensibili. Ei pot fi analitici și meticuloși, în special la locul de muncă, contribuind astfel la valoarea oricărui mediu profesional. Cu toate acestea, preferă să lucreze de unii singuri și s-ar putea să nu fie cei mai eficienți membri ai unei echipe. Devin morocănoși și anxioși când lucrurile nu evoluează așa cum își doresc.