Prima pagină » Sanatate » Tipuri de scurgeri în timpul sarcinii. Când e momentul să te îngrijorezi

Tipuri de scurgeri în timpul sarcinii. Când e momentul să te îngrijorezi

30 iun. 2024, 15:00,
BZI.ro, în Sanatate

Aducerea pe lume a unui copil implică multe schimbări privind corpul unei femei. Pe lângă modificări, apar și anumite scurgeri în timpul sarcinii. Unele sunt complet normale, dar unele pot semnala apariția unor infecții ce trebuie tratate urgent. 

Tipuri de scurgeri în timpul sarcinii 

În ultimul trimestru al sarcinii, scurgerile vaginale devin abundente și este un lucru normal. Însă, atunci când sunt însoțite de miros urât, mâncărimi sau dureri, atunci e cazul să vă faceți griji. Iată tipurile de scurgeri vaginale și ce înseamnă fiecare.  

În trimestrul al doilea apare scurgerea albicioasă. Cantitatea sănătoasă este o aproximativ o lingură pe zi. Aceasta are rol în menținerea sănătății pH-ului vaginali și împiedică apariția agenților patogeni nocivi. Semnalele de alarmă apar în momentul în care acestea sunt acompaniate de miros urât și mâncărimi, ceea ce poate sugera apariția unei infecții.  

Una dintre cele mai comune infecții vaginale este candida, care poate apărea și în acest context. Candida mai poate însemna și prezența unei boli cu transmitere sexuală.  

Mai poate apărea și o scurgere de tip gelatinos, transparentă. Aceasta indică dilatarea cervixului, care se subțiază și elimină mucusul. Aceasta apare în ultimul trimestru de sarcină și are textura asemănătoare cu albușul de ou.  

Dacă în substanța secretată apar urme de sânge, acesta este un indice al unei nașteri premature. De avut în vedere că, indiferent de faptul că scurgerile pot fi abundente, utilizarea tampoanelor pe timpul sarcinii este strict interzisă.  

Tipuri de secreții care indică posibile infecții 

În cazul în care scurgerile vaginale sunt de culoare verde sau gălbuie, urât mirositoare, cel mai probabil aveți de-a face cu o infecție. Dacă este verde, poate însemna și o pierdere a lichidului amniotic, fiind o situație de urgență medicală.  

Unele cauze ale apariției acestui tip de secreție pot fi: stresul, o dietă fără fibre, exces de grăsime sau un sistem imunitar scăzut. Dacă nu vă confruntați cu miros urât și mâncărime, cel mai probabil este vorba despre o echilibrare hormonală ce nu necesită îngrijorare.  

O secreție de culoare gri sau cenușie poate indica prezența unei vaginoze bacteriene. Aceasta apare, cu precădere, în urma contactului sexual. Vaginoza bacteriană rezultă dintr-un dezechilibru al bacteriilor sănătoase din vagin, acest lucru putând fi cauzat și de dușurile vaginale exagerate. Dușurile vaginale nu sunt recomandate pe timpul sarcinii, iar dacă secreția cenușie persistă, este vital să te adresezi medicului specialist.  

În cazul în care vă apar secreții de culoare roșie, cu dureri și crampe abdominale, contactați de urgență medicul specialist. Dacă scurgerea conține cheaguri sau are o consistență mai groasă, poate fi semnul unei sarcini extra uterine sau al unui avort spontan.  

Dacă apar în ultimul trimestru de sarcină, pot fi un semn al unei infecții. Sângerările în cantitate mică din timpul sarcinii, de culoare roz, roșu sau maro închis, pot fi normale.  

Pentru a te asigura de sănătatea vaginului, trebuie să ai în vedere o îngrijire specială, pentru a minimiza apariția unor scurgeri în timpul sarcinii.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *