Există mai multe tipuri de psoriazis care pot fi identificate după poze. Psoriazisul este o boală neinfecțioasă frecventă a pielii care afectează în mod egal bărbații și femeile, indiferent de vârstă. Se referă la afecțiuni cronice, astfel încât simptomele externe pot apărea și dispărea la intervale diferite.
Când boala progresează, începe procesul inflamator, pe corp se formează erupții cutanate roșii și roz cu solzi. Se pot desprinde, mâncărime și sângerări, provocând disconfort fizic și psihic. Este imposibil să vindeci complet psoriazisul, dar terapia în timp util și bine aleasă vă permite să o luați sub control și să obțineți remisiunea.
Tipuri de psoriazis poze: Cum să identifici rapid afecțiunea de care suferi
În funcție de localizare, se distinge psoriazisul obișnuit și invers. Prima apare în 85% din cazuri și afectează în principal scalpul. Roșeața solzoasă se descuamează, sângerează și provoacă disconfort. Tipul invers se caracterizează prin apariția în locuri greu accesibile și invizibile. Plăcile se formează sub sâni, în pliurile pielii, axile, interiorul coapselor și pe organele genitale externe. Pe baza naturii manifestărilor și a apariției formațiunilor pe piele, psoriazisul este împărțit în mai multe tipuri.
Primul tip se numește pustulos. Această specie este generalizată și palmoplantară. Forma generalizată se dezvoltă spontan și continuă puternic. Sângele curge spre capilare, în doar câteva ore, apar eritem roșu aprins și pustule mici, care provoacă arsuri și dureri. Simptomele includ febră, leucocitoză și o deteriorare generală a bunăstării. Psoriazisul palmelor și tălpilor afectează suprafețele mâinilor și arcadele picioarelor, călcâiele și pliurile degetelor.
Cel exudativ diferă de psoriazisul obișnuit prin faptul că în interiorul papulelor se acumulează lichid purulent, care este eliberat atunci când solzii sunt îndepărtați de pe suprafața pielii. Artropatică este cea mai gravă formă, combinând simptomele psoriazisului și artritei. Pe lângă erupțiile cutanate caracteristice, pacientul are dureri la nivelul articulațiilor. Manifestarea semnelor bolii variază de la artrită ușoară la nivelul mâinilor și picioarelor până la deformări articulare severe și leziuni ale sistemului musculo-scheletic, până la dizabilitate.
O altă formă severă a afecțiunii: Eritrodermia psoriazica
O altă formă severă a bolii, în care o parte semnificativă a pielii este afectată este eritrodermia. Aceasta apare în primul rând pe fondul psoriazisului deja în progres. Semne de eritrodermie pot apărea sub formă de piele roșie aprinsă din cauza apariției sângelui și limfei către vase, edem, îngroșare locală și modificări ale modelului pielii. De asemenea apar și un număr mare de scuame uscate. Temperatura pacientului crește și starea generală se înrăutățește.
Studiile științifice încă nu dau un răspuns clar despre cauzele psoriazisului. Cel mai probabil este o predispoziție genetică. În același timp, oamenii de știință nu exclud influența factorilor virali și psihosomatici.
Boala poate apărea din cauza arsurilor solare, traumatisme și iritații ale pielii. De asemenea, afecțiunea poate apărea din cauza tulburărilor hormonale în organism. Printre factorii declanșatori se numără fumatul și abuzul de alcool, precum și boli ale tractului gastro-intestinal și ale ficatului. Unele persoană prezintă simptome ale afecțiunii din cauza unei stari emoționale instabilă.
Multe tipuri de psoriazis pot fi identificate după poze. De cele mai multe ori, afecțiunea apare din cauza stresurilor și experiențelor sistematice. Acestea reprezintă un catalizator pentru patologiile interne. Erupții pe piele, semnalează posibile probleme. Așa funcționează factorul psihosomatic, care trebuie luat în considerare la prescrierea tratamentului.