Prima pagină » Sanatate » Tipuri de orteze
Tipuri de orteze

Tipuri de orteze

28 iun. 2022, 14:20,
în Sanatate

În trecut, ortezele erau numite atele, bretele, bare laterale sau orteze cu bare / benzi laterale. O orteza personalizată oferă avantajul de a fi adaptabilă individual la nevoile pacientului.

În trecut, ortezele erau numite atele, bretele, bare laterale sau orteze cu bare/ benzi laterale. O orteza personalizată oferă avantajul de a fi adaptabilă individual la nevoile pacientului. Cu o construcție unilaterală, orteza este plasată lângă articulația piciorului. Cu o construcție bilaterală, o orteză este plasată pe interior și cealaltă pe exterior lângă articulația piciorului. Atât o construcție unilaterală, cât și una bilaterală pot fi utilizate și la nivelul genunchiului sau gleznei. Selecția modelelor de orteza picior depinde de tabloul clinic și de abaterile funcționale ale pacientului. O funcție optimă a ortezei pentru pacient se realizează prin reglabilitatea elementelor funcționale.

Care sunt diferitele tipuri de orteze relevante?

Orteza pentru gleznă

Este cunoscută și sub denumirea de orteză a piciorului inferior. Ea este utilizată în cazurile de paralizie și compensează abaterile funcționale rezultate din tabloul clinic al pacientului. Acestea includ, în special, o paralizie a flexorilor plantari sau flexorilor dorsali. Ortezele conțin elemente funcționale reglabile și dinamice care permit adaptarea funcției ortezei la nevoile pacientului. Dacă, de exemplu, flexorii plantari sunt slabi, orteza compensează siguranța atunci când stai în picioare și mergi. Dacă flexorii dorsali sunt slabi, elementele funcționale permit pacientului, printre altele, să meargă fără să se împiedice prin ridicarea antepiciorului în timpul fazei de balansare.

Orteză pentru genunchi

Numită și orteză pentru membrele inferioare, este utilizată în cazuri de paralizie și compensează abaterile funcționale rezultate din tabloul clinic al pacientului. Acestea includ, în special, o paralizie a genunchiului sau a extensorilor șoldului. Ea conține elemente funcționale reglabile și dinamice care permit adaptarea funcției ortezei la nevoile pacientului. Dacă, de exemplu, extensorii genunchiului sunt slabi, elementele funcționale pentru controlul fazei de poziție sunt integrate în orteză.

La nivelul genunchiului, se face o distincție între articulațiile genunchilor cu mișcare liberă, blocate și automate. Selectarea ortezelor în cazurile de paralizie depinde de abaterile funcționale ale grupelor mari de mușchi ale extremității inferioare.

Orteza pentru genunchi acoperă doar genunchiul, spre deosebire de celelalte tipuri, cum ar fi cea pentru glezne deoarece nu există nicio articulație la nivelul gleznei. Ortezele pentru genunchi sunt folosite postoperator pentru a proteja și susține articulația genunchiului. Acest lucru poate atenua semnificativ durerile de genunchi. Indicațiile comune sunt leziuni ale ligamentului încrucișat, leziuni ale aparatului ligamentar capsular și leziuni ale meniscului.

Orteză personalizată:

Orteza acomodativă a piciorului – este utilizată atunci când medicul a determinat că scopul dispozitivului este de a redistribui forțele mai uniform pe tot aspectul plantar al piciorului. Materiale mai moi sunt adesea folosite pentru a construi capacul superior și carcasa, care absorb șocul. Aceste orteze sunt considerate a avea un nivel mai scăzut de control și, prin urmare, sunt utilizate atunci când modificarea modelului de mișcare a piciorului și a membrului inferior nu reprezintă obiectivul principal.

Orteza funcțională pentru picior – este utilizată atunci când un medic a stabilit că scopul dispozitivului medical este de a modifica modelul de mișcare al piciorului și al membrului inferior. Materialele plastice semirigide sunt adesea folosite pentru a construi componenta carcasei dispozitivului. Pe capacul superior este folosit un material mai moale pentru a se asigura că dispozitivul este confortabil. Aceste orteze sunt considerate a avea un nivel mai ridicat de control.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Cine e bărbatul găsit mort în mașină, în Ilfov. Era tăiat pe mâini cu un cuțit cumpărat ieri, când a fost dat dispărut de soție. Polițiștii nu exclud crima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Doliu în cinematografie. A dispărut un nume legendar
SportpeSurse
Ucraina și România au bătut palma pentru un MEGA-PROIECT, spre fericirea lui Dan Șucu și frații Pavăl
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`