Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Tipuri de fasole care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta
Tipuri de fasole care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta

Tipuri de fasole care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta

05 feb. 2015, 00:24,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:54560;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Fasolea este cunoscuta de peste 8000 de ani si este una dintre cele trei alimente de baza in bucataria Americii Precolumbiene, impreuna cu porumbul si dovleacul. Este unul dintre cele mai sanatoase alimente, alaturi de linte si alte leguminoase pline de vitamine, minerale si fibre solubile. Specialistul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi afirma ca „fasolea contine toti nutrientii din carne, cereale integrale si fructe”.

Indicatiile terapeutice ale fasolei

Se estimeaza ca exista peste 30 000 de soiuri de fasole, din care se cultiva peste 500. Consumata regulat, fasolea scade riscul de a dezvolta boli de inima si diabet. De asemenea, reduce nivelul colesterolului, trigliceridele, scade presiunea sangvina, imbunatateste functiile colonului, previne constipatia cat si afectiunile intestinelor si poate tine la distanta osteoporoza. Iata cateva tipuri de fasole care nu trebuie sa-ti lipseasca din dieta: 

1. Fasolea neagra
Fasolea neagra este foarte populara in cultura Americii Latine, fiind aclimatizata in Peru, in urma cu mii de ani. Exploratorii au adus aceasta planta si in Europa, pe la 1500. Fasolea neagra este bogata in acid folic, proteine, antioxidanti, vitamine si multe minerale. Pentru o masa excelenta si cu proteine din abundenta, fasolea neagra poate sa fie combinata cu orez brun, fiind ideala pentru persoanele care doresc sa renunte la carne. 

Fasolea neagra are, in general, proprietati asemanatoare celorlaltor soiuri, dar, pe de alta parte, este recunoscuta pentru faptul ca are un continut mai ridicat de vitamina B6, necesara sistemului nervos. Aceasta este buna si pentru femeile insarcinate, pentru dezvoltarea cerebrala sanatoasa si corecta a creierului bebelusului. 

3 motive pentru a consuma fasole, mazare si linte

2. Fasolea Aduki (Azuki/Adzuki)
Aduki este un soi de fasole ce se cultiva in special in regiunea muntilor Himalaya si in diferite parti ale Asiei de Est. Aceasta fasole este originara din China, are boabele maronii, este bogata in proteine dar are un continut relativ mic de grasimi. Fasolea Aduki mai contine si fibre dietetice, fier, zinc, potasiu, carbohidrati si acid folic. Acest tip de fasole previne mai multe forme de cancer, printre care cel de san, regleaza nivelul colesterolului in sange, protejeaza intestinele si trateaza infectiile tractului urinar.

3. Fasolea rosie
Pentru ca arata aproximativ la fel ca fasolea Aduki, aceste doua soiuri sunt, de multe ori, confundate. Fasolea rosie trebuie fiarta un timp mai indelungat, pentru a curata toxinele pe care le contine. Fasolea rosie imprumuta gustul alimentelor alaturi de care este gatita, fiind foarte versatila pentru supe si preparate cu chili. Fasolea rosie este o sursa imbatabila de fier.

O ceasca de fasole rosie fiarta contine peste 15 mg de proteine si 5 mg de fier, aproape 30% din doza zilnica recomandata. Fibrele solubile prezente in fasolea rosie scad nivelul colesterolului din sange, ajutandu-l sa circule mai repede prin tractul digestiv, inainte ca organismul sa il absoarba. 

Motive pentru a consuma cat mai des fasole

4. Fasolea Pinto
Acesta este cel mai popular soi de fasole din SUA si din nord-vestul Mexicului, folosindu-se pentru umplutura celebrelor burritos. Fasolea Pinto este saraca in grasimi dar bogata in proteine si fibre. O cana plina cu fasole Pinto fiarta contine 15 grame de fibre, 60% din doza zilnica recomandata. 

Daca suferi de diabet, rezistenta la insulina si hipoglicemie, vei avea numai de castigat de pe urma consumului de Pinto. Fibrele din aceasta fasole scad nivelul colesterolului si previn cresterea nivelului zaharului din sange, dupa mese. 

5. Fasolea Mung
Este un soi de fasole originar din India si care se mai cultiva si in China, Indonezia, Filipine, Vietnam, Cambodgia dar si in regiuni uscate si calde din sudul Europei si al Statelor Unite. Din punct de vedere nutritional, fasolea Mung ofera consumatorilor ei vitaminele A, B, C si E, cat si o doza remarcabila de minerale: calciu, fier, magneziu si potasiu. Fasolea Mung are 20% proteine si un numar mare de fibre.

Specialistii sustin ca, daca mananci fasole de cinci ori pe saptamana, sansele sa dezvolti boli cardiovasculare scad cu 22%. Mai mult decat atat, fasolea Mung previne si cancerul la san si, datorita vitaminei C, va ajuta sa va mentineti sanatatea ochilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 decembrie 2024
23 decembrie 2024