Agricultura modernă implică multe cheltuieli, iar încasările pot întârzia, de multe ori. În alte cazuri, se poate întâmpla ca recoltele să fie afectate sau chiar compromise, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. De asemenea, există fermieri care au nevoie de bani pentru a investi în echipamente eficiente și într-o infrastructură favorabilă.
Prin urmare, atât pentru fermierii din sectorul vegetal, cât și pentru cei din sectorul zootehnic, dificultățile și provocările din agricultură pot fi mari, iar a le face față este vital, pentru a putea continua activitatea și a viza extinderea sau dezvoltarea. O sursă de finanțare pentru fermieri mici și mijlocii poate fi un ajutor semnificativ în atingerea acestor obiective. Află ce tipuri de credite să accesezi, în funcție de nevoile fermei și de proiectele de dezvoltare pe care le vizezi!
Finanțări pentru fermele vegetale
Cele mai multe dintre cele peste 2,8 milioane de exploatații agricole din România sunt ferme vegetale. Acestea fie cultivă: porumb, grâu, rapiță, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, cartofi, fie viță de vie și pomi fructiferi. Fermele mici și mijlocii din acest sector, care au ca obiect de activitate: cultura mare, sfecla de zahăr, cartoful , pomicultura sau viticultura pot accesa creditul Agroinput, pentru înființarea și întreținerea culturilor agricole. Acest credit poate fi utilizat pentru achiziția de inputuri, dar și pentru alte cheltuieli neprevăzute. Finanțarea aceasta este dimensionată în funcție de tipul culturii sau de structura planului de culturi, având o rambursare corelată cu cash-flow-ul fermei.
Finanțări pentru fermele zootehnice
Dacă deții o fermă de vaci de carne, poți opta pentru un împrumut Șeptel Plus, prin care poți cumpăra viței pentru îngrășat și juninci pentru reproducție. De asemenea, creditul poate fi folosit și pentru acoperirea unor cheltuieli curente pentru: întreținerea clădirilor, achiziția de furaje, combustibil, energie, premix-uri sau pentru serviciile veterinare și cheltuielile cu salariile.
Finanțări pentru ferme noi
Fermierii români pot solicita un credit și pentru a achiziționa o fermă funcțională. Un astfel de credit este creditul Ferma Nouă, prin care se pot cumpăra ferme funcționale, care au teren în exploatație sau care dispun de utilaje, mașini și alte active.
Finanțări pentru achiziția de terenuri
Dacă ai planuri de extindere, poți solicita un credit Hectar Plus, prin care poți achiziționa un teren agricol. Garanția pentru un astfel de credit o reprezintă chiar terenul pe care îl achiziționezi, dacă acesta este intabulat sau alte terenuri intabulate pe care le deții.
Finanțări pentru acoperirea cheltuielilor curente
Pentru acoperirea cheltuielilor curente sunt disponibile numeroase credite: Agroinput, Flux Constant, Avans Forward, Stoc Smart, Lapte Bun. Banii primiți printr-un astfel de împrumut pot fi utilizați în fermele vegetale sau zootehnice, pentru: achiziția de semințe, îngrășăminte, pesticide, lucrări de reparații, salarii și pentru alte cheltuieli fixe, variabile, directe, indirecte sau pentru debitele ajunse la scadență.
Finanțări pentru investiții
Investițiile sunt necesare în toate fermele, pentru eficientizarea activităților și pentru creșterea productivității. Și pentru astfel de proiecte sunt disponibile diverse finanțări: Irigații, Echipat, Farm Tech fiind doar câteva dintre ele. Prin intermediul acestor împrumuturi, îți poți dota ferma cu sisteme moderne de irigații, cu tractoare, utilaje și echipamente agricole sau cu soluții de digitalizare și automatizare.
Finanțări pentru implementarea proiectelor europene
Un credit Euro Plan este destinat finanțării diverselor componente ale proiectelor pe fonduri europene, putând fi utilizat în etapele de implementare și execuție a acestora. Rambursarea se face din granturi sau din sursele proprii. Banii pot fi folosiți pentru înființarea sau reconversia plantațiilor pomicole sau viticole, pentru construirea unor silozuri sau spații de depozitare, dar și pentru achiziția de echipamente noi.
Finanțări scont și factoring
Prin facilitatea de scont și factoring, primești în avans banii necesari pentru a-ți desfășura activitatea la fermă, indiferent că ai nevoie să acoperi cheltuielile curente sau că vrei să faci investiții. Această facilitate se acordă fermierilor care livrează produse agricole către comercianți sau către industria procesatoare.