Îngrijirea păsărilor din gospodăria noastră este foarte importantă pentru producția de produse pe care le așteptăm de la ele. Contează foarte mult cum amenajăm locul în care acestea trăiesc, să aibă toate cele necesare, cum ar fi adăpătorile de păsări și mâncare, dar și să avem grijă să le protejăm de pericole.
Cum alegem adăpătorile de păsări
Adăpătorile de păsări sunt diverse iar alegerea stă la latitudinea ta. Acestea pot fi luate din comerț sau confecționate acasă. Cele confecționate pot din dintr-o jumătate de roată mai mare, în care doar puneți apa sau dintr-un vas sau recipient încăpător.
În comerț există diverse variante. Acestea pot fi de plastic, având un sistem de distribuire a apei, de obicei circulare, astfel încât cât mai multe păsări să poate bea apă în același timp. Pot fi de asemenea sub formă de găleată, sticlă sau bol, pe sol sau suspendate, de diferite dimensiuni. De asemenea, pe piață se găsește și un dispozitiv de încălzire a apei, pentru perioadele de frig.
În apă, puteți adăuga, conform instrucțiunilor, soluții speciale împotriva păduchilor, principalul dăunător al găinilor. Soluțiile sunt destul de diverse și se găsesc în comerț. Substanțele din această soluție se vor dizolva în grăsimi și se vor elimina treptat în organismul păsărilor. Practic, sângele găinilor va deveni toxic pentru păduchi, aceștia murind după ce consumă din sângele lor.
Sfaturi de care să ții cont pentru o bună îngrijire a păsărilor
În primul rând, trebuie să țineți cont de adăpostul în care le veți ține. Găinile dorm mult și preferă să doarmă cocoțate. De asta e bine să faceți facil acest lucru pentru ele. Asigurați-vă că fiecare găină are la dispoziție măcar un spațiu de 25 de centimetri. Dacă nu au suficient loc, nu vor fi satisfăcute.
De asemenea, aceste se vor simți în siguranță dacă se pot cuibări. Astfel, amenajați cutii de lemn, cu adâncimea de aproximativ 10 centimetri și cu un diametru potrivit pentru ele, astfel încât să le fie comod. În aceste cutii puneți un covor moale. Fiind un loc comod pentru ele, acestea vor fi încurajate să depună ouă acolo. Astfel rolul covorului este de a preveni spargerea ouălelor.
În ceea ce privește hrana, pe măsură ce păsările cresc, și recipientele pentru hrană trebuie adaptate. Amplasați-le în locuri umbroase, ferite de lumina directă a soarelui. Puteți utiliza o bucată mare de pânză în curte sau orice alt obiect care să le ofere păsărilor un refugiu sigur în zilele toride.
Când temperaturile scad, păsările au nevoie de o sursă de căldură. Puteți utiliza o lampă cu bec infraroșu, acestea fiind recomandate și împotriva canibalismului la găini.
Totodată, acestea au nevoie de un așternut curat și uscat. De asta e bine să evitați cârpele sau hârtia care favorizează umiditatea. Optați pentru paie sau talaș de lemn. A menajați un strat mai serios toamna și iarna, optați pentru mai puțin material de așternut în timpul verii.
Și nu în ultimul rând, aveți grijă la prădători. Verificați mereu căile de acces spre adăpostul lor, folosiți chiar un lacăt la intrare și fiți mereu cu ochii în patru când păsările cotrobăie prin gospodărie. Împotriva paraziților, puteți da cu var adăpostul în care stau, să le analizați penele și să folosiți soluțiile speciale care se pun în adăpătorile pentru păsări.