Un grup de tineri IT-iști din Iași produce roboți umanoizi pentru companiile din străinătate, dar și pentru diverși clienți din România. IRIS Robotics, administrată de Andrei Marin, este o mică firmă din Iași apărută în 2015 și care oferă roboți umanoizi folosiți la inovarea și automatizarea afacerilor și eliberează angajații de sarcini repetitive. „La început echipa a fost de 2 persoane și toată treaba a pornit dintr-un garaj, iar cu timpul ne-am găsit un spațiu mai potrivit. Avem în plan ca până la finalul anului să ajungem la zece oameni”, spune Andrei Marin, general manager și asociat în cadrul IRIS Robotics Iași
Un grup de tineri IT-iști din Iași produce roboți umanoizi pentru companiile din străinătate, dar și pentru numeroși clienți din țară. Cei 7 angajați ai IRIS Robotics din Iași, administrată de Andrei Marin în vârstă de 24 de ani, oferă roboți umanoizi folosiți la inovarea și automatizarea afacerilor și care eliberează angajații de sarcini repetitive. IRIS Robotics a fost înființată în urmă cu 5 ani la Iași, iar administratorul companiei este absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UTI Iași.
„Realizăm produse software, cât și hardware dedicate pentru diverse nevoi ale companiilor. Clienții noștri sunt, de regulă, companii mici și mijlocii. Avem partea de imprimante 3D, routere CNC cu software adaptate pentru fiecare client în parte, precum și zona de roboți umanoizi. Aceștia sunt folosiți pentru a înlocui angajații de sarcini repetitive. Spre exemplu, este robotul adus din SUA ca hardware pentru care noi adaptăm software-ul și care este folosit de foarte multe companii, spre exemplu companiile de vânzări îl folosesc la întâmpinarea clienților și așa mai departe”, a explicat Andrei Marin, general manager și asociat în cadrul IRIS Robotics Iași.
„Toată treaba a pornit dintr-un garaj”, povestește Andrei Marin – general manager IRIS Robotics Iași
Numele I.R.I.S provine de la acronimul Inteligent Robots, Independent Systems. Printre roboții personalizați DE la compania din Iași se numără Cruzr Robot, Nao Robot, Edu Robot sau Linda Robot. Aceștia sunt folosiți în învățământ, vânzări, teleconferințe sau chiar organizări de evenimente, așa cum este Linda Robot.
Compania ieșeană este una dintre puținele din acest domeniu din România, iar cei care lucrează aici sunt cu adevărat pasionați, având în vedere că nu pot fi găsiți cu ușurință specialiști în domeniu.
„La început echipa a fost de două persoane și toată treaba a pornit dintr-un garaj, iar cu timpul ne-am găsit un spațiu mai potrivit. În momentul de față suntem 7 persoane în echipă, majoritatea suntem tineri cu studii în domeniul inginerie-IT. Avem în plan ca până la finalul anului să ajungem la zece oameni. Pe perioada pandemiei am avut dificultăți mai ales pe partea de testing a produselor pentru că se găseau greu persoanele care să se ocupe de această parte. Ținem o relație strânsă cu Universtiatea Tehnică Iași deoarece scoate studenți foarte buni care se pricep și la partea de hardware”, a mai explicat Andrei Marin, general manager IRIS Robotics Iași.
Roboții umanoizi pot fi chelneri, recepționeri, asistenți personali, ghizi și multe altele
Andrei Marin este pasionat de robotică și calculatoare încă din timpul liceului, când a creat un robot care juca baschet și cu care a participat la mai multe expoziții și concursuri din țară. După viziunea celor de la IRIS Robotics Iași, implicarea automatizărilor în procese repetitive din domeniul sănătății, al producției și al sarcinilor periculoase vor conduce și la o dezvoltare a sectorului de divertisment. Pentru aceasta, compania din Iași creează roboți animatronici orientați spre nevoile clientului, fie ea persoană fizică sau juridică.
„La IRIS Robotics am simțit că multe afaceri se vor optimiza curând cu ajutorul roboților, de aceea am puns la dispoziție o gamă variată de roboți și soluții software. Mai avem o filială deschisă la Focșani, dar lucrurile importante sunt controlate de aici, din Iași”, a mai spus Andrei Marin, administrator și asociat al IRIS Robotics Iași.