Prima pagină » Economic Local » Tinerii fermieri din Iași vor să acceseze fonduri europene de la AFIR. Anghel Ficu, director executiv CRFIR Nord-Est: „Vor veni multe proiecte”
Tinerii fermieri din Iași vor să acceseze fonduri europene de la AFIR. Anghel Ficu, director executiv CRFIR Nord-Est:

Tinerii fermieri din Iași vor să acceseze fonduri europene de la AFIR. Anghel Ficu, director executiv CRFIR Nord-Est: „Vor veni multe proiecte”

21 iul. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Tinerii fermieri din Iași care vor să obțină banii necesari pentru dezvoltarea unor afaceri de succes în mediul rural cer ajutorul specialiștilor AFIR. După ce a fost lansată pe data de 15 iulie 2020 sesiunea de depunere a proiectelor pe fonduri europene pentru tinerii fermieri, aceștia au pus la punct ultimele detalii pentru a fi siguri că proiectele pe care le vor depune vor fi eligibile. De la deschiderea sesiunii de finanțare au fost depuse 4 proiecte din toată țara, iar specialiștii AFIR se așteaptă la un val de depuneri în următoarele două săptămâni

Tinerii fermieri din Iași care vor să obțină banii necesari pentru dezvoltarea unor afaceri de succes în mediul rural cer ajutorul specialiștilor AFIR. După o așteptare de câteva luni, cei care vor să obțină fonduri europene necesare înființării unor afaceri în mediul rural pun la punct ultimele detalii la proiectele pe care le vor depune pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Specialiștii din cadrul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, instituția care gestionează proiectele din Iași și alte 5 județe din Moldova, susțin că se așteaptă la un număr mare de proiecte depuse.

Anghel Ficu, director executiv CRFIR Iași: „Vor veni multe proiecte pentru că interesul pentru această schemă de finanțare este mare”

Noua sesiune de depunere a proiectelor pe fonduri europene din cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri” este deschisă până la 15 octombrie 2020, însă la fel ca și în cazul proiectelor pentru irigații, fondurile vor fi rapid epuizate. Anghel Ficu, director executiv în cadrul CRFIR Nord-Est, susține că în următoarea perioadă vor fi depuse proiecte de către un număr mare de ieșeni care vor să se instaleze ca tineri fermieri. „Vor veni multe proiecte pentru că interesul pentru această schemă de finanțare este mare. Sprijinul financiar se acordă în baza unui plan de afaceri, sub formă de două tranșe”, susține Anghel Ficu, director executiv în cadrul CRFIR Nord-Est.

Banii europeni primiți de la AFIR trebuie cheltuiți conform planului de afaceri depus de fiecare fermier în parte

Astfel, dacă suma totală pusă la dispoziția celor interesați este 43 de milioane de euro, iar fiecare proiect poate fi finanțat cu 50.000 de euro, vor putea fi deschise cu banii europeni 860 de noi ferme. Sprijinul financiar se acordă în baza unui plan de afaceri, sub formă de două tranșe: 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută din valoarea sumei totale de 50.000 de euro se va acorda în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși 3 sau 5 ani, pentru exploatațiile pomicole.

Tinerii reîntorși din străinătate vor putea accesa 50.000 de euro, fonduri europene, pentru a se instala ca tineri fermieri

Solicitanții eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin această linie de finanțare sunt tinerii fermieri din Iași  care se instalează ca șefi unici ai exploatației agricole și persoanele juridice cu mai mulți acționari, unde un tânăr fermier se instalează. În această sesiune de finanțare vor putea accesa fonduri europene și tinerii fermieri din Iași, dar și din restul țării care au revenit din străinătate. Aceștia au la dispoziție 20 de milioane de euro pe care îi pot accesa pentru a dezvolta afaceri în mediul rural, cu fonduri nerambursabile.

Se pot instala ca tineri fermieri ieșenii cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, care au împlinit vârsta până la momentul depunerii cererii de finanțare

Submăsura 6.1 și submăsura 6.3- „Dezvoltarea fermelor de familie” sunt cele mai accesate submăsuri de către ieșeni. Tinerii fermieri din Iași au accesat sume importante pentru investițiile în domeniul agricol. Numai anul acesta au fost semnate contracte de finanțare de către tinerii agricultori din Iași care vor investi 2,2 milioane de euro în domeniul agricol, fonduri europene . În cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, prin intermediul submăsurii 6.1 au fost accesate fonduri nerabursabile în valoare de 12 milioane de euro.

Fermierii din Iași au deschis în mai multe comune din județ 38 de ferme vegetale și 6 ferme zootehnice

Majoritatea tinerilor fermieri din Iași care au obținut fonduri europene de la AFIR au investit banii primiți în ferme vegetale. În perioada 2014-2020 au fost depuse 43 de proiecte, iar 38 au fost selectate pentru a primi finanțarea. Jumătate dintre acești fermieri au investit fondurile europene în ferme vegetale, respectiv în achiziția de terenuri agricole, pentru instalarea unor sisteme de irigații sau pentru achiziția de utilaje. Alte 6 ferme zootehnice au fost deschise în mai multe comune din Iași cu fonduri nerambursabile obținute prin intermediul AFIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *