Tinerii fermieri din Iași primesc o nouă subvenție pentru anul de cerere 2023. Sprijinul complementar este în valoare de 96 de euro la hectar, iar fermierii trebuie să aibă maximum 40 de ani și să exploateze cel puțin un hectar
Ieșenii care s-au instalat ca tineri fermieri pot primi o nouă subvenție, în valoare de 96 de euro la hectar. Sprijinul complementar pentru tinerii fermieri, intervenţia PD-03, prevăzută la cap. 5.1 din PS 2023-2027, CIS-YF, reprezintă o plată anuală care se acordă tinerilor fermieri eligibili pentru plata BISS, cu vârsta de maximum 40 de ani în anul de cerere, instalaţi pentru prima dată ca şefi ai exploataţiei, pentru primele 50 de hectare eligibile determinate, şi care se acordă pentru o perioadă de 5 ani consecutivi, începând de la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri. Documentele se depun la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), până la 30 septembrie 2024.
Tinerii fermieri din Iași primesc o nouă subvenție pentru anul de cerere 2023
Condițiile de eligibilitate pentru obținerea subvenției presupun ca fermierul să desfășoare o activitate agricolă pe teritoriul României și să fie „activ”. De asemenea, să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole – puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi – cel puțin 0,1 ha. Pentru legume cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.
Ȋn cazul pajiștilor, trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală. BISS este complementar celorlalte categorii de plăți directe, cum sunt sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri. În perioada 2023-2027, România va aplica intervenția BISS pentru o suprafață de 9.697.000 ha. Plafonul alocat pentru anul 2023 este de 935.469.590 de euro, cu un cuantum unitar planificat de 96,47 euro/ha. Fermierii din Iași au primit subvenții de câteva milioane de euro.
APIA a demarat plata ajutoarelor naționale tranzitorii
BISS vizează îmbunătățirea performanței de mediu alături de eco-schemele specifice. BISS este complementar și față de plățile cuplate pentru îmbunătățirea competitivității, durabilității sau calității produselor sectoarelor sensibile, dar și cu intervențiile de dezvoltare rurală de agromediu. Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură a demarat plățile către beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT). Banii reprezintă ANT 1-culturi în teren arabil- 11,77 euro la hectar, ANT 2-3-cânepă/in pentru fibră- 10,37 euro la hectar, ANT 4-tutun-2.625 euro la hectar, ANT 5-hamei- 309,63 euro la hectar, ANT 6- sfeclă de zahăr- 93,30 euro la hectar.
Cei mai mulți primesc sumele pentru că exploatează terenurile agricole și cultivă sfeclă de zahăr. Fermierii pot primi banii în mai multe tranșe până la 30 iunie 2024. Cei din Iași pot îi obține în termen de minimum 3 și maximum 7 zile de la autorizarea cererii de plată. Astfel, după emiterea deciziei agențiilor APIA din toată țara, aceasta este introdusă în sistemul de contabilitate, pentru a se face plata, iar banii să intre în contul fermierului. Pe de altă parte, tinerii fermieri din Iași primesc o nouă subvenție pentru anul de cerere 2023.