O nouă listă cu tinerii fermieri din Iași care au accesat fonduri europene a fost publicată pe site-ul AFIR. Beneficiarii sumelor nerambursabile primesc 170.000 de euro pentru a înființa afaceri în mediul rural. Aceștia trebuie să semneze contractele de finanțare și să respecte planul de afaceri
Tinerii fermieri din Iași primesc fonduri europene în valoare de 170.000 de euro pentru a dezvolta afaceri de succes în mediul rural. Unul dintre beneficiarii din județ, care va primi 70.000 de euro, fonduri sută la sută nerambursabile, este Ovidiu Ionică Broșteanu, din comuna Andrieșeni. Tânărul fermier va înființa sere cu legume cu banii obținuți de la Uniunea Europeană.
Un alt proiect eligibil la finanțare, din Iași, este cel al tânărului Mircea Gavriluță, care va primi 50.000 de euro pentru a înființa o fermă cu bovine. Beneficiarii fondurilor europene acordate în cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – trebuie să semneze contractele de finanțare și să respecte planul de afaceri inclus în proiectul depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fermierii vor primi banii în două tranșe. Prima va fi acordată în termen de 30 de zile de la semnarea contractului de finanțare, respectiv 25 la sută din valoarea proiectului, iar a doua – după ce va îndeplini condițiile de implementare a proiectului, în maximum 3 ani de la semnarea contractului.
Tinerii din Iași mai pot depune proiecte în submăsurile 6.3 și 6.1 până la finalul lunii noiembrie 2021
Tinerii din Iași care vor să devină antreprenori mai pot solicita fonduri europene pentru dezvoltarea unor afaceri de succes în mediul rural. Aceștia pot accesa între 15.000 și 70.000 de euro, în cadrul acelor sesiuni de finanțare deschise în luna august 2021. Una dintre submăsuri este 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici – , unde suma care poate fi accesată este de 15.000 de euro. Altă măsură destinată tinerilor fermieri este 6.1. Finanțarea pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este sută la sută nerambursabilă, se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole- față de cinci ani cât era anterior). Suma accesată poate fi în valoare de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației, exprimată în SO (standard output), care se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR http://so.afir.info/.
Fermierii din Iași care se asociază pot obține fonduri europene de până la 250.000 de euro
Sprijinul maxim financiar pentru cei care doresc să acceseze submăsura 16.4a/ 16.4 a fost majorat la 250.000 de euro, de la 100.000 de euro în sesiunile anterioare și este sută la sută nerambursabil. Costurile de funcționare a cooperării nu vor depăși 10 la sută din valoarea maximă a sprijinului acordat pe proiect. Sprijinul solicitat trebuie să fie justificat și corelat cu complexitatea proiectului, cu cantitatea de produse comercializate și cu valoarea adăugată generată de acesta, după implementare. În această perioadă este deschisă o sesiune de depunere a proiectelor pentru înființarea grupurilor de producători, fiind vorba de submăsura 9.1. Fermierii din Iași au depus cereri de finanțare și în submăsura 17.1 – Prime pentru asigurarea culturilor, plantelor și animalelor.