Tinerii fermieri din Iași care au depus proiecte în submăsura 6.1 au primit de la AFIR fonduri europene în valoare de 240.000 de euro. Banii vor fi investiți în sere cu legume, ferme zootehnice sau în creșterea numărului de stupi. Ieșenii care s-au întors din străinătate și vor să devină fermieri mai pot depune cererile pe site-ul AFIR până la data de 5 iulie 2021
Tinerii fermieri din Iași investesc fonduri europene în valoare de 240.000 de euro în afacerile din mediul rural. Aceștia au depus proiectele în anul 2019, iar după ce acestea au fost declarate eligibile la finanțare, fermierii pot semna contractele de finanțare cu AFIR. Unul dintre beneficiarii fondurilor europene care va investi 40.000 de euro într-o fermă cu bovine este Ștefan Urmă. Tânărul va primi 75 la sută din suma totală în acest an, iar dacă va îndeplini condițiile din planul de afaceri, va primi și restul sumei nerambursabile.
În modernizarea serelor cu legume va investi banii ieșeanca Lavinia Toma, care va primi de la Uniunea Europeană tot 40.000 de euro. Alte două proiecte finanțate în acest an vor fi pentru creșterea numărului de stupi din două exploatații apicole din județul Iași, fiind acordate fonduri europene în valoare de 80.000 de euro. O fermă cu bovine va fi înființată de ieșeanul Petru Bârgu cu 40.000 de euro. AFIR a virat în conturile beneficiarilor din Iași, în această lună, fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, pe diverse scheme de finanțare.
Tinerii din Iași care s-au întors din străinătate și vor să devină fermieri mai pot depune cererile la AFIR
Termenul de depunere a cererilor în submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” a fost prelungit până la data de 5 iulie 2021. Submăsura este dedicată celor din diaspora care se întorc în țară și vor să deschidă afaceri cu fondurile nerambursabile accesate prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Până în prezent au fost depuse numai 12 cereri din Iași și 234 din toată țara. Suma alocată acestei sesiuni de depunere a proiectelor este de 20 de milioane de euro.
Tinerii care vor fi instalați ca fermieri pot accesa între 40.000 și 50.000 de euro, sume sută la sută nerambursabile. Finanțarea se acordă tinerilor fermieri în două tranșe: 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.
Tinerii fermieri din Iași au obținut în perioada 2019-2020 fonduri europene în valoare de 300.000 de euro
Ieșenii care au depus proiectele în perioada 2019-2020, în cadrul diverselor scheme de finanțare, precum submăsura 6.1 și 6.3- „Dezvoltarea fermelor mici”, au obținut fonduri europene în valoare de 300.000 de euro pentru înființarea unor afaceri în mediul rural. Interesul pentru accesarea acestor sume acordate tinerilor fermieri a fost mare. În Programul Național de Dezvoltare Rurale (PNDR) 2014-2020 s-au depus peste 300 de proiecte numai în submăsura 6.1, din care 90 la sută au fost eligibile la finanțare.
Plățile au fost făcute de către AFIR pentru aproximativ 90 la sută dintre beneficiarii acestei submăsuri, iar în continuare ieșenii care trebuie să primească ultimele sume, respectiv 25 la sută din valoarea totală a proiectelor, mai pot depune documentele necesare la sediul AFIR. Ieșenii pot obține în acest an fonduri europene pentru asigurarea culturilor și animalelor, în submăsura 17.1. În perioada 2019-2020, fermierii din Iași au primit peste 100.000 de euro în cadrul acestei scheme de finanțare.