Prima pagină » Economic Local » Tinerii fermieri din Iași care au solicitat fonduri europene în valoare de 100.000 de euro au pierdut banii nerambursabili. Banii erau destinați înființării unor ferme zootehnice
Tinerii fermieri din Iași care au solicitat fonduri europene în valoare de 100.000 de euro au pierdut banii nerambursabili. Banii erau destinați înființării unor ferme zootehnice

Tinerii fermieri din Iași care au solicitat fonduri europene în valoare de 100.000 de euro au pierdut banii nerambursabili. Banii erau destinați înființării unor ferme zootehnice

12 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Tinerii fermieri din Iași au pierdut fonduri europene în valoare de 100.000 de euro după ce proiectele lor au fost declarate neeligibile la finanțare. Proiectele depuse de cei doi ieșeni sunt primele din sesiunea de depunere deschisă până la data de 15 octombrie 2020 în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”. Aceștia mai pot încerca din nou să obțină fonduri nerambursabile când vor fi deschise anul următor noi sesiuni de depunere.

Tinerii fermieri din Iași au pierdut fonduri europene în valoare de 100.000 de euro după ce proiectele lor au fost declarate neeligibile la finanțare. Proiectele depuse de aceștia au fost verificate de specialiștii din cadrul AFIR și, din cauză că nu îndeplineau punctajul necesar pentru obținerea fondurilor nerambursabile, dosarele au fost respinse de la finanțare. Ieșenii cu spirit antreprenorial voiau să înființeze ferme zootehnice dacă primeau banii de la Uniunea Europeană. Aceștia mai pot depune proiecte la următoarea sesiune de finanțare. În prezent, specialiștii AFIR verifică proiectele noi depuse de potențialii beneficiari pentru ca, în cazul în care vor fi finanțate, antreprenorii să semneze contractele de finanțare până la sfârșitul anului 2020.

Fiecare tânăr din Iași poate obține 50.000 de euro pentru înființarea unei afaceri cu fonduri europene în mediul rural

Tinerii fermieri din Iași au la dispoziție fonduri europene în valoare de 43 de milioane de euro pentru înființarea unor afaceri de succes în mediul rural. După 3 luni de la amânarea lansării submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri” din cauza pandemiei de coronavirus, persoanele care vor să devină agricultori cu acte în regulă pot depune cererile de finanțare pe site-ul AFIR. Fiecare beneficiar din Iași cu proiect eligibil poate obține 50.000 de euro, fonduri nerambursabile, sumă mai mare cu 10.000 de euro față de sumele acordate în anii precedenți.

Primele fonduri europene intră în conturile fermierilor din Iași după semnarea contractelor de finanțare cu AFIR

Sprijinul financiar se acordă în baza unui plan de afaceri, sub formă de două tranșe: 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută din valoarea sumei totale de 50.000 de euro se va acorda în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși 3 sau 5 ani, pentru exploatațiile pomicole. Solicitanții eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin această linie de finanțare sunt tinerii fermieri care se instalează ca șefi unici ai exploatației agricole și persoanele juridice cu mai mulți acționari, unde un tânăr fermier se instalează.

Se pot instala ca tineri fermieri ieșenii cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, care au împlinit vârsta până la momentul depunerii cererii de finanțare

Tinerii fermieri din Iași au accesat sume importante pentru investițiile în domeniul agricol. Numai anul acesta au fost semnate contracte de finanțare de către tinerii agricultori din Iași care vor investi 2,2 milioane de euro în domeniul agricol. În cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, prin intermediul submăsurii 6.1 au fost accesate fonduri nerabursabile în valoare de 12 milioane de euro. Se pot instala ca tineri fermieri ieșenii cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani.

Fermierii din Iași au deschis în mai multe comune din județ 38 de ferme vegetale și 6 ferme zootehnice

Majoritatea tinerilor fermieri din Iași care au obținut fonduri europene de la AFIR au investit banii primiți în ferme vegetale. În perioada 2014-2020 au fost depuse 43 de proiecte, iar 38 au fost selectate pentru a primi finanțarea. Jumătate dintre acești fermieri au investit fondurile europene în ferme vegetale, respectiv în achiziția de terenuri agricole, pentru instalarea unor sisteme de irigații sau pentru achiziția de utilaje. Alte 6 ferme zootehnice au fost deschise în mai multe comune din Iași cu fonduri nerambursabile obținute prin intermediul AFIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *