Prima pagină » Economic Local » Tinerii fermieri din Iași au primit de la AFIR fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro
Tinerii fermieri din Iași au primit de la AFIR fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro

Tinerii fermieri din Iași au primit de la AFIR fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro

02 sept. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Tinerii fermieri din Iași au primit de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro. Instituția a plătit fonduri nerambursabile în valoare de 8 milioane de euro în anul 2022

Tinerii fermieri din Iași care au depus proiecte eligibile în ultimii doi ani la AFIR au primit fondurile nerambursabile solicitate. Beneficiarii din județul Iași care vor să dezvolte afacerile cu fonduri europene au încasat 1,3 milioane de euro. Aceștia au depus proiectele în submăsurile 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici și 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole sau măsurile pentru achiziția de utilaje agricole, respectiv dezvoltarea fermelor. Agricultorii din județul Iași au încasat fonduri europene cuprinse între 15.000 și 120.000 de euro. Banii sunt utilizați la înființarea unor sere cu legume, ferme zootehnice sau pentru a schimba utilajele vechi cu altele noi. Cele mai multe fonduri au fost acordate tinerilor fermieri care au depus cererile în submăsura 6.1. Aceștia primesc prima tranșă de plată care reprezintă 75 la sută din valoarea proiectului și, dacă îndeplinesc criteriile din proiect, aceștia primesc și restul sumelor solicitate. Tinerii fermieri din Iași au cheltuit 7 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor.

Ieșenii au primit bani și pentru firmele din domeniul non-agricol

Una dintre submăsurile în care ieșenii au depus proiecte eligibile și vin la sediul AFIR pentru a semna contractele de finanțare este 6.4, unde o nouă listă cu firmele acceptate la finanțare din Iași a fost publicată pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Din cele 22 de proiecte depuse din Iași au fost aprobate jumătate, ultima listă cu antreprenorii eligibili fiind publicată pe site-ul AFIR. Finanțarea nerambursabilă o primesc ieșenii care au cabinete medicale în mediul rural și care vor să deschidă ateliere pentru fabricarea lemnului și pentru producția de mobilă. Solicitanții eligibili pentru sprijinul financiar din Iași sunt microîntreprinderile și întreprinderile non-agricole existente și nou-înființate, adică start-up-urile din mediul rural. Altă categorie de beneficiari eligibili sunt fermierii sau membrii unor gospodării agricole, autorizați cu statut minim pe PFA (n.r. – persoană fizică autorizată) care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în zona rurală, în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici.

Tinerii fermieri din Iași pot cere banii pentru asigurări

Fermierii din Iași care vor să obțină fonduri europene în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor – mai pot depune cererile pe site-ul AFIR. Până în prezent, au fost depuse din Iași 25 de cereri, în valoare de 130.000 de euro, din toată țara fiind înregistrate 1.191, în valoare de 5 milioane de euro, aproximativ 30 la sută din suma alocată la nivel național pentru această sesiune de depunere. În această sesiune pot fi depuse cereri de finanțare aferente sectorului vegetal (pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă, aferente anului 2021 și culturile de primăvară, aferente anului 2022) și sectorului zootehnic (pentru polițele încheiate în anul 2022).

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70 la sută din valoarea primei de asigurare eligibile și plătite efectiv de către fermier sau de solicitantul finanțării. Pentru a putea primi sprijin, prin intermediul submăsurii 17.1, tinerii fermieri din Iași și nu numai trebuie să fie „fermieri activi” în anul pentru care solicită sprijinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`