Tinerii fermieri din Iași au primit peste două milioane de euro, fonduri europene, în ultimii doi ani. Banii nerambursabili i-au investit în sere cu legume, ferme zootehnice sau apicole. În această perioadă, se evaluează proiectele depuse la începutul lui 2024
Peste două milioane de euro s-au investit în ultimii doi ani în fermele din județul Iași. Banii provin de la Uniunea Europeană și au fost accesați de tinerii fermieri în programele derulate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Astfel, 40.000 sau 50.000 de euro, cât este valoarea unui proiect finanțat de AFIR, au fost investiți în dezvoltarea serelor cu legume, fermelor zootehnice sau apicole. Unul dintre ieșenii care au primit banii este Aurel Cozma. Fermierul din Cozmești spune că a modernizat serele cu legume.
„Acum, avem și noi o fermă cu legume cum trebuie. Producții bune facem în fiecare an, dar ne lipsește piața de desfacere. Încercăm să prindem contract cu firmele mari, care fac bulion, suc de roșii sau să ducem legumele la oraș, la piață”, spune producătorul din Iași.
Tinerii fermieri din Iași primesc noi fonduri europene
Una dintre măsurile pentru tinerii fermieri este intervenția DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Anul acesta, fondurile alocate acestui program au fost epuizate înainte de termen. Tinerii din Iași au depus 45 de proiecte în valoare de jumătate de milion de euro. Ieșenii pot accesa 40.000, 50.000 sau maximum 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută. Investițiile pe care vor să le facă vizează modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice, vegetale sau apicole.
Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, la nivel național, au fost depuse 3.761 de proiecte în valoare de 263.270.000 de euro. Fondurile alocate acestei componente sunt de 175.484.235 de euro, sesiunea de depunere fiind închisă la atingerea procentului 150 la sută din valoarea alocării.
Finanțări de peste 7 milioane de euro
Ieșenii care au depus proiectele trebuie să îndeplinească un anumit punctaj și să aibă maximum 40 de ani împliniți în momentul depunerii cererilor de finanțare. Aceștia primesc 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută se va acorda în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși 3 ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare. Tinerii fermieri din Iași au cheltuit, până în prezent, peste 7 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. În această perioadă, se evaluează proiectele depuse de tinerii fermieri la începutul acestui an.