Prima pagină » Economic Local » Tinerii din mediul rural vor monitoriza activitatea autorităților din Iași, prin intermediul unui proiect european derulat de Asociația de Dezvoltare Rurală Ceplenița

Tinerii din mediul rural vor monitoriza activitatea autorităților din Iași, prin intermediul unui proiect european derulat de Asociația de Dezvoltare Rurală Ceplenița

01 apr. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Asociația de Dezvoltare Rurală Ceplenița a accesat fonduri europene în valoare de 255.000 de euro pentru dezvoltarea comunităților rurale prin implicarea tinerilor în activități civice și în procesul de luare al deciziilor prin măsuri de responsabilizare. În proiect sunt încluși 2.000 de tineri din Iași, Botoșani și Vaslui, care vor monitoriza activitatea autorităților locale

Proiectul a fost finanțat prin programul „Active Citizens Fund Romania”, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE 2214-2021, prin Fundația Corona. Proiectul va fi implementat timp de 2 ani, perioadă în care 2.000 de tineri din Iași, Botoșani și Vaslui care vor monitoriza activitatea autorităților locale. Scopul proiectului este creșterea gradului de implicare al cetățenilor cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, din comunitățile rurale, în activități civice și în procesul de luare a deciziilor prin măsuri de responsabilizare și stimulare a participării. Astfel, tinerii implicați în proiect devin conștienți de rolul lor civic, monitorizează activitatea autorităților publice, participă la consultări și iau atitudine și acționează civic.

„Tinerii sunt o categorie care a demonstrat, în cadrul altor proiecte ale Fundației Corona și alte organizații, că este dispusă la implicare, gată să facă acțiuni pentru a schimba o stare de fapt, dar este practic nevalorizată civic din cauza lipsei de inițiativă și de coordonare. De asemenea, interesul tinerilor de a participa la viața publică este foarte scăzut, iar gradul de conștientizare asupra importanței implicării civice este redus”, susține Gheorghe Barău, coordonator activități, partener și membru fondator al Asociației de Dezvoltare Rurală Ceplenița.

Tinerii implicați în proiectul derulat cu fonduri europene vor monitoriza activitatea autorităților locale

Acțiunea principală din cadrul proiectului este recrutarea de coordonatori locali în cele 20 de comunități acceptate în cadrul proiectului. Aceștia vor promova acțiunile proiectului, vor instrui tinerii în mai multe sesiuni privind activismul civic și vor monitoriza activitatea autorităților publice locale. Coordonatorii proiectului au transmis deja o serie de întrebări cu privire la activitatea online derulată de fiecare unitatea administrativ-teritorială din județ, dacă cetățenii au asistat în anul 2020 la ședințele de consiliu local și dacă primăriile au răspuns solicitărilor mass-media cu privire la informațiile de interes public. Potrivit specialiștilor care coordonează derularea proiectului nu toate primăriile din Iași au pagini online actualizate.

„Din cele 97 de comune, au răspuns 11. Am primit răspunsuri rapid sau deloc, ceea ce dovedește că sunt localități în care se aplică legea. În unele situații, răspunsul ne-a spus mult despre nivelul de dezvoltare a administrației”, susține Mihaela Munteanu, expert implicare civică și advocacy.

GAL-urile din Iași au atras fonduri europene de câteva milioane de euro de la Uniunea Europeană

Asociația de Dezvoltare Rurală Ceplenița face parte din grupul de acțiune locală (GAL) Siret-Moldova, una dintre comunitățile dezvoltate cu ajutorul fondurilor europene, care a accesat în ultimii 2 ani aproximativ 1 milion de euro. Una dintre afacerile de succes derulate în cadrul GAL-ului Siret-Moldova este cea derulată de tânărul fermier Alexandru Popoea, care a dezvoltat cu 40.000 de euro, fonduri europene, o afacere cu legume, în comuna Valea Seacă. GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Cele 12 GAL-uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului.

Tinerii din Iași care au muncit în străinătate pot înființa afaceri cu banii de la Uniunea Europeană

Ieșenii întorși din diaspora vor să deschidă afaceri cu fonduri europene și depun proiecte în cadrul submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” -, prin sesiunea deschisă de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Specialiștii din cadrul instituției susțin că tinerii au prins curaj și vin să se intereseze la sediul instituției despre modalitatea prin care pot accesa fondurile europene cuprinse între 40.000 și 50.000 de euro. Până în prezent au fost depuse 5 proiecte din Iași și 12 din toată țara. Tinerii fermieri care vor să obțină bani europeni trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Potrivit ghidului solicitantului, tinerii fermieri din diaspora care au absolvit în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE, pot obține banii până la începutul lunii mai 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *