Tinerii din Iași care termină liceul vor să se angajeze pe un salariu de minimum 3.000 de lei. Aceștia urmează cursuri de reconversie profesională, organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), pentru a avea mai multe șanse de angajare
Tot mai mulți tineri din Iași fac diverse cursuri pentru a avea mai multe oportunități de angajare. O parte dintre cei care au terminat liceul și sunt șomeri s-au înscris la cursurile de reconversie profesională, organizate de AJOFM. Una dintre cursante are diplomă de cameristă, recunoscută la nivel european.
„Eu am făcut cursul de cameristă când am terminat liceul. Am zis că e un domeniu căutat și, dacă o să lucrez, o să pot să mă întrețin și pe timpul facultății. Acum sunt studentă la Facultatea de Construcții – Inginerie Civilă. Am vrut să fiu arhitect, dar nu am intrat la facultate, și am zis să studiez într-un domeniu apropiat”, spune Teodora Lulciuc, cursantă din Iași.
Tinerii din Iași vor să se angajeze pe un salariu de minimum 3.000 de lei lunar
Tinerii spun că un salariu de 3.000 de lei net, lunar, ar fi rezonabil pentru a duce un trai decent în Iași.
„Eu vreau să mă angajez pe un salariu de minimum 3.000 de lei. Încerc să fac și un curs la AJOFM, cred că de manichiuristă, și apoi, dacă termin și mă descurc, să mă angajez la un salon. Nu poți trăi în Iași cu minimul pe economie pentru că chiria e scumpă, cheltuielile au crescut, mâncarea s-a scumpit. De aceea am nevoie de cel puțin 3.000 de lei salariu. Eu am terminat liceul, deci nu am experiență în câmpul muncii”, spune Ruxandra Rusu, din Iași.
Tinerii se orientează spre meserii care sunt căutate pe piață.
„Eu am terminat cursul de florar-decorator. Mi-am dorit să lucrez pe partea de organizare evenimente și am vrut să știu și cum se realizează decorațiunile florale. Eu sunt angajată acum, lucrez pe partea de recepție la un salon, dar aș vrea să mă angajez în domeniul în care am făcut cursurile. Când am terminat liceul, am decis să fac acest curs la AJOFM pentru că eram șomeră și voiam să mă angajez”, precizează Diana Mehedinț.
Cursuri de reconversie profesională, organizate în Iași
Sute de ieșeni au absolvit cursurile de reconversie profesională. În această perioadă, se organizează pentru 22 de meserii. Astfel, ieșenii pot să devină specialiști în domeniul HoReCa și să urmeze cursurile de bucătar, ospătar, ajutor de bucătar, cameristă sau recepționer.
De asemenea, pentru posturile de frizer, coafeză, instalator de instalații tehnico-sanitare și de gaze sau de electrician constructor se organizează cursuri, dar și pentru confecționer tâmplărie de aluminiu și mase plastice ori agent de securitate. Alte meserii pentru care se organizează cursuri de reconversie profesională sunt contabil, specialist în resurse umane sau femeie de serviciu și îngrijitor de spații verzi.
Se fac angajări în Iași
Un sondaj eJobs arată că 81 la sută dintre angajatori au în plan extinderea echipei în 2024, iar aproape jumătate dintre angajatori au bugetat creșteri salariale.
„Noi avem nevoie de angajați de mai mult timp. Avem anunțuri de angajare postate de cel puțin jumătate de an, dar cu greu am angajat o persoană. Avem nevoie de mai mulți ospătari, ajutor de bucătar și chiar bucătar. Nu prea le convine programul celor care vin la interviu. Noi deschidem mai târziu, pe la 12, și terminăm mai târziu”, spune Ștefan, proprietarul unui restaurant din Iași.
În această perioadă sunt disponibile sute de locuri de muncă în domenii precum HoReCa, construcții sau industrie. Astfel, tinerii din Iași care termină liceul vor să se angajeze pe un salariu de minimum 3.000 de lei.
Si asa este putin 3.000 lei, ar trebui minim 4.000 Lei la ce scumpa e viata acum si chiar nu au cu ce sa traiasca.
Patronii ar trebui sa mai cedeze din profit catre angajati, nu sa se imbuibe ei si angajatii sa fie saraci lipiti.
poti trai cu 3000 de lei daca nu platesti chirie poate si esti singur fara obligatii
3000 de lei costa doar mancarea pentru o persoana, daca, cumperi de la supermarket. E mai scumpa ca afara. In tara ori castigi 8000 de lei pe luna salariu, ori pornesti o afacere. Cei care muncesc afara raman sí cu mai putin pe luna, dupa ce achita chiria si alte utilitati.