În ultima lună, zeci de beneficiari din Iași au primit în conturi banii de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Majoritatea celor care au accesat aceste fonduri nerambursabile sunt tineri care au deschis afaceri în mediul rural. Valoarea investițiilor în comunitățile locale este de aproximativ două milioane de euro.
Beneficiarii fondurilor nerambursabile din Iași au semnat contractele de finanțare și au primit banii de la Uniunea Europeană pentru a-și dezvolta afacerile. Din multitudinea de proiecte eligibile, majoritatea sunt ale tinerilor fermieri care au vrut să investească în afacerile din mediul rural. Aceștia vor să deschidă ferme apicole, pomicole, dar și să înființeze sere cu legume. Unul dintre proiecte este al unui ieșean care vrea să înființeze o seră cu legume ecologice. Acesta a primit 40.000 de euro prin măsura destinată instalării tinerilor fermieri. Una dintre afacerile care va fi deschisă în comuna Ciortești este a unei tinere din Iași care vrea să înființeze cu aproape jumătate de milion de euro o livadă cu aluni.
Proiect eligibil la finanțare
Tânăra a depus proiectul în anul 2018 și la scurt timp a obținut primii bani pentru a face demersurile necesare înființării plantației.
„Noi avem un teren de 6,4 hectare ce era folosit pentru culturi agricole. Ne-am gândit că ar fi o idee bună dacă am investi banii în ceva de durată. Din agricultură se câștigă dacă deții suprafețe mari de teren. Noi nu deținem exploatații mari, de aceea am vrut să folosim în alt scop terenul. Am depus proiectul fără mari speranțe, pentru că era concurența mare, banii se epuizau repede. Dar am fost plăcut surprinși să fim declarați eligibili la finanțare”, spune Raluca Mihaela Albu.
Jumătate de milion de euro într-o livadă cu aluni
Tânăra mai spune că în acest an va începe efectiv să planteze alunii.
„După ce am fost aleși să primim banii, lucrurile au decurs firesc. E mai dificil când te confrunți cu situația din teren. Trebuie să alegi corect alunii, să fii sigur că ai angajați care să se ocupe, că ai utilaje performante. Noi am mai pus o sumă din fonduri proprii. Ne ajunge aproximativ 450.000 de euro, din care 300.000 sunt prin proiect. În această primăvară ne vom ocupa de plantat. Sperăm că vom avea o piață de desfacere”, susține tânăra antreprenoare.
Investiții de milioane de euro în Iași
Fiind una dintre submăsurile care au trezit interesul posibililor beneficiari în anii precedenți, au fost alocate noi fonduri disponibile pentru submăsurile destinate în exploatații pomicole. Astfel, la sfârșitul lunii vor putea depune proiecte grupurile de producători din județ care vor să dezvolte afaceri în domeniul pomicol. Banii sunt destinați către dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate cu pepiniere pomicole.